Білокрилка

Білокрилка — це дрібна комаха-шкідник, що поширена по всьому світі. В нашій країні зустрічається близько 5 видів. Її можна знайти на нижньому боці листя рослин. Там вона відкладає яйця (1 особина до 300 яєць), з яких уже через кілька днів вилуплюються личинки. На перших етапах розвитку вони активно переміщуються в пошуках їжі, потім стають нерухомими до стадії імаго. Повний цикл розвитку шкідника триває приблизно місяць, і за сприятливих умов він здатен дуже швидко розмножуватись. 

Білокрилка, боротьба з якою може бути нелегкою, висмоктує сік з рослин, що призводить до їх ослаблення, уповільнення росту та появи хвороб. Комахи також виділяють медвяну росу, а це шкодить процесу фотосинтезу та сприяє розвитку грибкових захворювань, таких як сажковий гриб.

Шкідники часто поширюються через високу вологість повітря й тепло, тому особливо часто вони з’являються в теплицях.

Як виглядає білокрилка

Вона доволі дрібна — 1,5-5 мм за розміром, має 2 пари світлих жовтуватих крилець, вкритих лусочками й пилкоподібним нальотом, і зовні схожа на міль.

Личинки овальної форми, зелено-прозорого кольору, а за розміром залежно від виду від 0,2 до 3 мм.

Ознаки зараження рослин білокрилкою

Якщо доторкнутися до ураженої рослини чи потрусити її, метелики почнуть розлітатися. На поверхні листя можна помітити плями білого нальоту. Деякі листочки будуть пожовклими та почнуть опадати. 

Як боротися з білокрилкою

Якщо на вашій фермі з’явилася білокрилка, засоби боротьби з нею залежать від ступеня та обсягів зараження. Їх можна застосовувати як окремо, так і комплексно. 

Профілактичні методи:

  1. Регулярно видаляйте з поля бур’яни та рослинні залишки. Комаха зимує під опалим листям, на бадиллі та в інших вологих і затінених куточках. 
  2. Восени знезаражуйте теплиці інсектицидами. Також ефективним буде глибоке перекопування ґрунту в листопаді, коли комахи вже підготувалися до зимівлі.
  3. Розміщуйте поруч з посадками жовті клейові пастки. Шкідника приваблює жовтий колір, метелики злітаються та прилипають до липкого шару. Такі пастки можуть бути корисними на промислових фермах для моніторингу популяції білокрилки, щоб своєчасно виявляти початок зараження та приймати рішення щодо застосування інших методів боротьби.

При серйозному зараженні, ефективними вважають наступні способи:

  1. Обприскування рослин різними препаратами, такими як «Актара», «Актеллік» або «Вертімек» одразу після виявлення шкідника. Але пам’ятайте, що деякі інсектициди не можна використовувати у приміщенні.
  2. Використання біологічних засобів (хижих комах або грибних біопрепаратів).

Для придбання необхідного устаткування при боротьби з білокрилкою можна звернутися за фермерським кредитом. Використовуйте додаток AgroApp для пошуку найбільш вигідних кредитних умов.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку