Фітофаги (рослиноїдні або травоїдні тварини)

Фітофаги (рослиноїдні або травоїдні тварини) — це організми, які харчуються виключно або переважно рослинною їжею, і є первинними споживачами в харчовому ланцюгу. Такі тварини мають фізіологічні та анатомічні адаптації для ефективного споживання рослинної їжі: широкі зуби для жування та подрібнення рослин, міцні щелепи, довгі травні тракти.

Тварини-фітофаги часто створюють групи або стада, що допомагає їм виживати. Деякі анатомічні особливості також допомагають їм у цьому. Наприклад, очі у них розташовуються з боків голови, щоб швидко помітити небезпеку. Вони мають гострий слух, тому можуть вчасно почути й втекти від хижака.

Такі тварини бувають як дикими, так і свійськими. Дикі самі знаходять собі їжу, а за свійськими доглядає людина, заготовляючи необхідні корми. 

Особливості травлення фітофагів

Їхня травна система пристосована до перетравлення великої кількості клітковини та інших складних вуглеводів, що містяться в рослинах. Важливу роль у цьому відіграють амілази — ферменти, які розщеплюють вуглеводи. У хребетних тварин переважають симбіотичні мікроорганізми, які допомагають їм перетравлювати та засвоювати целюлозу. Жуйним тваринам, таким як корова або вівця, ефективно розщеплювати клітковину дозволяють багатокамерні шлунки.

Приклади рослиноїдних тварин, комах і птахів:

  • хребетні — корови, олені, коні, зайці, жирафи;
  • комахи — гусениці, попелиця, сарана;
  • птахи — щиглики, чижі, горлиці.

Роль рослиноїдних (травоїдних) тварин 

Роль рослиноїдних як первинних споживачів — перетворювати енергію, яку отримують з рослин, на енергію свого тіла, яку потім споживають хижаки. Таким чином підтримується стійкість популяцій м’ясоїдних і всеїдних видів. 

Вони також мають значний вплив на структуру та динаміку рослинності в екосистемах. Харчуючись рослинами, ці створіння запобігають їх надмірному розростанню. Це зберігає різноманітність рослинних угруповань і запобігає домінуванню одного виду.

Рослини та рослиноїдні тварини часто коеволюціонують і взаємно пристосовуються. Наприклад, деякі рослини розвивають механізми оборони — виробляють отруйні речовини або відрощують колючки. А тварини адаптуються до цього та розвивають способи їх перетравлення, подолання або уникають їх.

До того ж, через травлення та дефекацію ці створіння повертають поживні речовини назад до ґрунту, що сприяє його родючості та формуванню ґрунтового покриву.

Плануєте масштабування бізнесу чи потрібні кошти на купівлю техніки? На сайті AgroApp зібрані найкращі кредитні пропозиції та програми банків України для сільського господарства. Залишайте заявку на отримання кредиту, і протягом 24 годин отримуйте попереднє рішення банку про фінансування вашого бізнесу!

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку