Консументи

Консументи — це гетеротрофні організми, які отримують енергію, споживаючи автотрофи та інших консументів, тобто вони є споживачами в екосистемах. З отриманих енергетичних речовин вони формують власну біомасу. 

Харчовий ланцюг — це послідовність популяцій видів, де кожен попередній рівень служить джерелом їжі для наступного. Кількість рівнів у ланцюгу визначається кількістю консументів, залучених до процесу. До них належать травоїдні (фітофаги), м’ясоїдні (зоофаги), всеїдні та паразити.

Консументи за порядком

Консументи поділяються за порядком залежно від їхнього місця в харчовому ланцюгу:

  • 1-го порядку — це травоїдні організми, наприклад корови, олені; комахи-фітофаги, паразитичні бактерії, гриби та інші безхлорофільні рослини; 
  • 2-го порядку — хижаки, що харчуються травоїдними, такі як жаби та птахи;
  • 3-го порядку — хижаки, що харчуються консументами 2-го порядку, наприклад яструби, орли.

Роль консументів у екосистемі

Задовольняючи свої енергетичні потреби, консументи також можуть впливати на вищі трофічні рівні через механізм позитивного зворотного зв’язку. Вони регулюють чисельність популяцій організмів, забезпечують передавання енергії в харчових ланцюгах і таким чином підтримують баланс у екосистемі.

Є потреба в поповненні обігових коштів чи придбанні сільськогосподарської техніки? На сайті AgroApp зібрані кращі кредитні програми українських банків та дилерів для агросфери. Залишайте заявку про надання кредиту та отримайте попереднє рішення про фінансування свого бізнесу протягом 24 годин!

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку