Міскантус

Міскантус — це рід багаторічних трав, які належать до родини злакових. Він швидко зростає та може сягати висоти 2-3,5 метри. Коренева система дуже розвинена (2,5 метрів і глибше), що забезпечує ефективне засвоєння поживних речовин і води з ґрунту. Стебло дуже міцне та стійке до механічних пошкоджень завдяки високому вмісту лігніну та целюлози. 

Ця культура стає все популярнішою для використання в агровиробництві завдяки своїй здатності рости навіть на деградованих землях, непридатних для вирощування інших сільськогосподарських культур. Вона утворює багато листя, яке опадає в зимово-весняний період і збагачує ґрунт органікою. Рослина невибаглива до умов вирощування, стійка до підтоплень і посухи. 

Плантація здатна зберігати високу продуктивність до 25 років.

Міскантус: види

Культура має понад 40 видів, більшість з яких — декоративні. Популярністю користуються 3 основних види:

  1. Китайський (Miscanthus sinensis).
  2. Цукроквітковий (Miscanthus sacchariflorus).
  3. Гігантський (Miscanthus giganteus).

Міскантус: вирощування в Україні

Міскантус вирощують задля двох основних цілей: виробництва біомаси та покращення якості ґрунту. Потужна коренева система запобігає ерозії, може закріплювати схили. Також цю культуру цінують у ландшафтному дизайні як декоративну. 

З сухої рослинної маси виготовляють пелети, брикети та паливну тріску, що слугують твердим біопаливом. З 1 гектара можна зібрати до 20 тонн сухої маси, що еквівалентно 10 000 м³ природного газу. Рослину використовують як сировину для целюлозно-паперової промисловості, а також для виготовлення будматеріалів і біопластику. 

За рік до закладання плантації необхідно знищити бур’яни. Для міскантусу не існує спеціальних зареєстрованих гербіцидів, тому застосовують механічний метод боротьби або обробляють ґрунт препаратами, призначеними для захисту кукурудзи. Ці методи можна комбінувати. Безпосередньо перед висаджуванням здійснюють передпосадкову культивацію або боронування. Орієнтуючись на аналіз ґрунту, вносять добрива. Плантація закладається на роки, тому норму добрив зазвичай підвищують.

Культуру розмножують вегетативним способом — ризомами з 5-6 ростовими бруньками. Їх відділяють від кореневищ 3-4-річного віку та висаджують навесні, починаючи з середини квітня. Техніка для посадки міскантусу в Україні відсутня, тому виробники, що планують закладання плантацій площею понад 5 га, адаптують наявні посадкові машини. На 1 га землі знадобиться 16-17 тисяч ризом. Ширина міжрядь — 70 см, схема посадки — 70х70 см.

Збирають рослину взимку або ранньої весни за допомогою кормозбиральної техніки. Початкові капіталовкладення повністю окуповуються на 6-7 рік вирощування.

Плануєте масштабування бізнесу чи потрібні кошти на купівлю техніки? На сайті AgroApp зібрані найкращі кредитні пропозиції та програми банків України для сільського господарства. Залишайте заявку на отримання кредиту, і протягом 24 годин отримуйте попереднє рішення банку про фінансування вашого бізнесу!

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку