Вегетаційний період

Вегетація — це час життєдіяльності рослин, протягом якого вони ростуть, розвиваються, відмирають (або переходять у стан спокою). Розпочинається та завершується у різних рослин і дерев за умов настання певної температури, здебільшого це +5°С. Вагомими факторами також є кліматичні умови, інтенсивність дощів, тривалість світлового дня.

У різних рослин вегетаційний період може тривати від декількох місяців до декількох років. За цей час відбувається кілька фізіологічних етапів:

  • проростання насіння;
  • ріст пагонів і листя;
  • цвітіння;
  • утворення плодів і насіння.

Період вегетації — це час від проростання рослин до збору врожаю. Деякі рослини цвітуть і плодоносять кілька разів на рік, в інших — насіння формується протягом усього теплого сезону.

Період вегетації у рослин: особливості

Період вегетації рослин залежить від їхнього різновиду:

  1. Однорічні рослини проходять весь цикл розвитку протягом одного теплого сезону. Кукурудза й соняшник проростають навесні, розвиваються та дозрівають влітку, а восени завершують життєвий цикл, утворюючи насіння. Гречка проходить цей етап за 60–120 днів, яра пшениця — за 90–120 днів, цукровий буряк — за 150–210 днів.
  2. Багаторічні рослини вегетують щорічно. Трави, декоративні культури починають вегетацію щороку з настанням тепла, а восени переходять у стан спокою.

Вегетація рослин — це час, коли критичним фактором є вологість ґрунту. В умовах посухи цей період може скорочуватися або зовсім не розпочатися.

Різні види рослин мають свою потребу в тривалості світлового дня. Види короткого дня, зокрема соя або хризантема, починають цвісти, коли тривалість дня зменшується. Натомість рослини довгого дня, такі як пшениця або шпинат, для початку цвітіння потребують довгих світлових днів.

До сповільнення вегетації також призводить брак добрив, які потрібно вносити на різних етапах життя рослин.

Вегетаційний період у дерев

Вегетаційний період дерева більш складний і довгий, він може тривати багато років і поділяється на кілька фаз:

  1. Ріст пагонів і листя, який починається навесні, коли температура повітря підвищується, і дні стають довшими. Протягом цієї фази дерева активно використовують поживні речовини з ґрунту й сонячну енергію для фотосинтезу.
  2. Цвітіння та запилення, яке у різних видів дерев відбувається в свій час, залежно від кліматичних умов і специфіки виду. Яблуні зазвичай цвітуть навесні, тоді як деякі види дубів — набагато пізніше.
  3. Утворення плодів і насіння, яке може тривати до кінця літа або початку осені.
  4. Восени у дерев настає період спокою, що триває до наступної весни. Він характеризується сповільненням усіх фізіологічних процесів, скиданням листя. В такий спосіб вони зберігають енергію у несприятливих зимових умовах.

Розуміння особливостей вегетаційного періоду рослин дозволяє контролювати їхній стан, планувати й збільшувати врожайність.

Плануєте масштабування бізнесу чи потрібні кошти на купівлю техніки? На сайті AgroApp зібрані найкращі кредитні пропозиції та програми банків України для сільського господарства. Залишайте заявку на отримання кредиту, і протягом 24 годин отримуйте попереднє рішення банку про фінансування вашого бізнесу!

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку