Збільшення обсягів товарного кредитування агровиробників постачальниками ТМР через розвиток інструментів їх вторинного обігу

Сьогодні агровиробники сегменту ММСП більшою мірою довіряють постачальникам та дистриб’юторам ТМР, ніж банкам. Банківська система своєю бюрократією та повільністю викликає певною мірою страх та негативні емоції в агропідприємців.

Думаючи про похід в банк, підприємці відразу розуміють, що це буде довгий та важкий процес отримання рішення по кредиту. Необхідно буде зібрати велику кількість документів, заповнити безліч форм та таблиць. Після цього потрібно буде давати ще додаткові пояснення та чекати, коли запит на кредит пройде всі служби банку, кредитний комітет, оформлення кредитних договорів, договорів застав та їх підписання.

В середньому, весь цей час – від звернення до видачі кредитних коштів – в банку займає цілий місяць. А часто, агровиробнику гроші потрібні дуже терміново, а у випадках необхідності різкого втручання у виробничий процес під впливом шкідників, хвороб чи поломки сг техніки – на вчора.

У таких випадках агропідприємства знаходяться у безвихідному становищі і можуть втратити до 100% свого врожаю, а відповідно – і заробітку. Тому, за таких умов, підвищена вартість кредиту стає не такою суттєвою, оскільки затримка у реагуванні на ці загрози більш ніж пару днів може привести до значних збитків агропідприємств, а в окремих випадках – і до банкрутства.

Це розуміють постачальники і дистриб’ютори ТМР, які запроваджують фінансові інструменти надання товарів та послуг для агровиробників у вигляді кредитів, відстрочок платежу, аграрних розписок тощо.

За словами експертів ucab в Україні обсяг товарних кредитів на посівну 2024 склав 550 млн дол. США. Більшою мірою до таких товарних кредитів належать інструменти від постачальників ТМР, які дозволяють придбати агровиробникам посівний матеріал, добрива, ЗЗР, дизельне паливо на умовах відстрочки платежу. Такі терміни зазвичай становлять від 3 до 7 місяців та підлаштовані під аграрний цикл від посіву до збирання та реалізації озимих та ярих культур.

Процедура оцінки кредитоспроможності агропідприємств постачальниками та дистриб’юторами ТМР набагато гнучкіша та швидша. Парадокс, адже часто постачальники та дистриб’ютори ТМР запитують майже аналогічні пакети документів, як і банки. Вони також аналізують фінансовий стан підприємства, дивляться на юридичні аспекти, бюро кредитних історій тощо. Але все ж таки, більшою мірою вони приділяють увагу репутації агровиробника, історії взаємовідносин між сторонами та агрономічній складовій.

Рішення по фінансуванню в постачальників та дистриб’юторів ТМР приймаються швидко, вузьким колом осіб, протягом декількох днів. Агровиробники також цінують такі відносини та, як показує практика, погашають ці борги в першу чергу, навіть з перевагою перед банківськими кредитами. Бо постачальники, окрім надання товарів та послуг, ще додатково надають послуги для агровиробників у вигляді якісної агрономії, купують готовий врожай та ін. Тому агропідприємства і цінують такі відносини та опиняються в дефолтах по таким позикам лише в крайньому випадку, в разі появи обставин руйнівного впливу.

Для банків рятівним колом є той факт, що вартість кредитного ресурсу у постачальників більша, враховуючи той факт, що постачальники часто самі беруть кредити в банків на поповнення обігових коштів для закриття своїх касових розривів. В таких випадках ціна позики від постачальника агровиробнику складається з собівартості залучення грошових ресурсів самим постачальником (банківський кредит) + додаткова маржа постачальнику для покриття своїх кредитних та валютних ризиків. Бо в разі, якщо б вартість грошового ресурсу була однакова у постачальників та банків, банки б суттєво втратили цей сегмент ринку.

В цифровому виразі сьогодні вартість кредитного ресурсу для агровиробників в банках складає 13-17% річних в гривні та 5-7% в валюті. Вартість фінансування у постачальників коливається від 25-40% в гривні, а в окремих випадках – ще й з прив’язкою до валютного курсу.

Тож маємо парадоксальну ситуацію – постачальники та дистриб’ютори ТМР виконують нетипову для себе функцію, але змушені йти на це заради утримання обсягів реалізації своєї продукції чи навіть її збільшення.

В свою чергу, така ситуація надає перспективи для розвитку некласичних банківських фінансових інструментів, які забезпечать  вторинний обіг товарних кредитів.

Вторинний обіг товарних кредитів буде мати перевагу над класичним банківським кредитуванням, тому що сам банк (стратегічний кредитор) не буде мати жодних точок дотику з агровиробником – покупцем ТМР.

Товарний кредит буде реалізований в швидкий та зручний спосіб між постачальником ТМР та агровиробником, а після – буде проданий/переуступлений стратегічному кредитору. Оцінка кредитоспроможності агровиробника буде відбуватися фактично без класичного кредитного аналізу, а на основі експрес-скоринг процедур, інформації з відкритих джерел тощо.

Також буде виграний час для стратегічного кредитора на аналіз агровиробника постфактум надання товарного кредитування. В такий спосіб агровиробник нівелює загрозу непроведення посівної, бо необхідні товари йому вже надані.

Стратегічний кредитор в швидкий спосіб – від декількох днів до декількох тижнів – аналізує портфелі товарних кредитів, підтверджує по яким агропозичальникам він готовий здійснити викуп товарних кредитів, визначає ціна викупу, оформлює відповідні угоди між постачальником ТМР та стратегічним кредитором, здійснює оплату за портфель товарних кредитів, інформує агровиробника про факт продажу його боргу по товарному кредиту та повідомляє нові реквізити для оплати заборгованості по товарному кредиту.

Це стосується також не лише процедури фінансування, а й розвитку інфраструктури та сервісних компаній, які будуть оцифровувати, автоматизовувати та пришвидшувати процес вторинного обігу товарних кредиті. До процесу вторинного обігу товарних кредитів, крім банків, можуть бути залучені інші стратегічні кредитори – міжнародні інвестиційні фонди, світові фінансові інститути, факторингові та фінансові компанії, а також компаній представників FinTech.

Висновок

Вторинний обігу товарних кредитів дозволить:

  • збільшити товарне фінансування малих та середніх агровиробників більш ніж на 30%, за рахунок швидкого обігу грошового ресурсу постачальників ТМР та їх повторного рефінансування протягом одного маркетингового року, що в свою чергу призведе до можливості більшої кількості ММСП отримати швидке фінансування на посівну в тому числі і для більш постраждалих від війни регіонів і тих підприємств, які мають невисокий рівень кредитоспроможності та не можуть отримати кредит в банках;
  • постачальники ТМР зможуть дієво використовувати цей інструмент для покращення своєї ліквідності, більш оперативно використовувати свої ліміти за товарними кредитами, зняти питання необхідної наявності твердої застави для отримання кредитів банках на власну господарську діяльність, а це в свою чергу призведе то вирівняння GAP розривів та стабілізує наступні періоди надання товарних кредитів для майбутніх посівних компаній агровиробників;
  • стратегічні інвестори зможуть швидко розміщувати вільні грошові кошти в активні операції, що призведе до сталого розвитку фінансового кредитного ринку України та швидкого руху грошового ресурсу між всіма сторонами.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку