Дефекат: правила та норми внесення меліоранту

Дефекат — це вапняне добриво, популярне в Україні через свою ефективність і дешевизну. Успішно бореться з високою кислотністю, дефіцитом кальцію у ґрунтах.

Докладніше, що таке дефекат і як з ним поводитися у нашій статті.

Що таке дефекат

Дефекат —  це комплексне органо-мінеральне добриво. Являє собою розсипчастий порошок сіро-жовтого кольору, який більш ніж наполовину складається з вапна. Використовується для розкислення та підвищення родючості ґрунтів.

Дефекат виробляється промисловим шляхом у результаті переробки цукрових буряків. Буряк відомий тим, що під час вегетації витягує з ґрунту та вбирає масу мікроелементів. У процесі переробки буряків на цукор буряковий сік очищається від домішок за допомогою негашеного вапна. Внаслідок цього процесу виходить дефекат. Його вихід становить 8-12% від маси буряка, що переробляється.

Дефекат є способом хімічної меліорації (від латів. melioratio — поліпшення). Його внесення знижує кислотність ґрунту та підвищує врожайність практично всіх сільськогосподарських культур. Особливо тих, які чутливі до підвищеної кислотності ґрунту — соняшнику, ріпаку, сої, цукрових буряків. Крім користі для культурних рослин, нормалізація pH ґрунту також допомагає усунути проблеми з бур’янами. Зокрема, з польовим хвощем, що росте на кислих ґрунтах особливо активно.

Читайте також: Типи ґрунтів України

Залежно від вихідного матеріалу, дефекат має різний склад.

У середньому це:

  • вапно (карбонат кальцію) — 65%;
  • органічні сполуки —  12%;
  • азот — 0,5%;
  • калій — 0,7%;
  • фосфорна кислота —  0,6%.

Відсоток карбонату у формулі дефекату може сягати 80%.

Також добриво містить мікродози магнію, сірки, цинку, марганцю, міді та інших цінних мікроелементів.

Розчинність у воді нижче, ніж у гіпсу, але вище, ніж у крейди.

Дефекат — це доволі бюджетне добриво: від 300 грн. за тонну, при цьому 1 тонна містить не менше 400-500 кг чистого карбонату кальцію.

Читайте також: Фосфорні добрива: види, застосування

Переваги дефекату

Основна перевага дефекату перед іншими вапняними добривами — у його комплексному впливі як на склад ґрунту, так і на вегетацію рослин.

Інші переваги:

  • нормалізує рівень кислотності ґрунту;
  • покращує структуру та якісний склад ґрунту;
  • насичує ґрунт корисними вітамінами та мікроелементами;
  • сприяє накопиченню в ґрунті фосфору та азоту;
  • покращує активність ферментів;
  • затримує вологу в ґрунті;
  • покращує врожайність сільськогосподарських культур.

Чим поганий кислий ґрунт? Тим, що в кислому середовищі більшість мінералів розчиняються та швидко вимиваються. Грунт виснажується, і рослини не отримують необхідних речовин. Також у кислому ґрунті бактерії не можуть повноцінно переробляти органіку, що також негативно впливає на родючість ґрунту. Один із найважливіших для рослин мінералів — це кальцій.

При його достатній кількості у рослин:

  • підвищується стійкість до кліматичних та механічних стресів;
  • підвищується резистентність клітин рослин до збудників хвороб;
  • покращується проникність клітинних мембран і живлення клітин, які прискорено ростуть та діляться;
  • коріння захищене від ослизнення та гнилі.

Використання дефекату як підживки сприяє накопиченню в ґрунті азоту та покращує біологічну активність. Це у свою чергу покращує азотне живлення рослин, сприяє ефективному засвоєнню ними мінеральних сполук та органіки.

Читайте також: Що таке біогумус: користь, застосування для підвищення врожаю

Де можна використовувати дефекат

Є кілька способів застосовувати дефекат як добриво, універсальне та екологічне. Розглянемо три основні варіанти того, де можна використовувати дефекат у фермерському господарстві.

Підживлення польових культур

Правильно виконане внесення дефекату забезпечує чудові врожаї на кілька років уперед. Пов’язане це з тим, що добриво не тільки розкислює ґрунт, а й аерує його (насичує киснем) і збагачує фосфором. Наприклад, урожайність картоплі при внесенні дефекату збільшується вдвічі.

Цей метод підживлення придатний для різних видів культур:

  • зернових;
  • бобових;
  • олійних;
  • плодово-овочевих;
  • декоративних.

Підживлення плодових дерев

Такі кісточкові дерева, як абрикоси, вишня, слива, черешня тощо не терплять, з одного боку, закислення грунтів, з другого вимагають підвищеної кількості кальцію. Дефекат успішно вирішує обидві проблеми. У ньому є всі мікроелементи, які запобіжать пустоцвіту та створять добре мінеральне тло для плодоношення саду. Внесіть з осені приблизно півмішка дефекату на ствольне коло кожного дерева та подивіться, який урожай вони дадуть наступного року. Цієї кількості вистачить дереву на 2-3 роки.

Підгодівля свійської птиці

Птиця яєчних порід зазнає дефіциту багатьох мікроелементів, але особливо кальцію. Поставте курям годівниці з дефекатом (бажано, щоб він був злежаний, у вигляді пилу), і вони віддячать вам збільшенням несучості мінімум на 20-25 відсотків. При цьому шкаралупа буде товста, а жовток насиченожовтий. Дефекат потовщує шкаралупу, чим, з одного боку, запобігає розкльовуванню яєць, а з іншого збільшує вміст каротиноїдів. Тому з таких яєць набагато краще виводяться курчата.

Читайте також: Що таке карбамід: застосування, норми та правила внесення для підживлення

Дефекат: норма внесення

Нижче розповімо про основні правила внесення дефекату. Ви дізнаєтесь, як визначити норми та на що звернути увагу при удобренні своїх полів.

Норма внесення варіюється в залежності від стану ґрунту та ступеня його закислення. При високій кислотності (рН 4 і менше) вноситься:

  • 0,4 кг на кв. м для піщаних і супіщаних ґрунтів;
  • 0,6 кг для суглинистих і глиноземних ґрунтів.

Для слабокислих ґрунтів (рН 5-5,5) можна обмежитися 0,3 кг на кв.м. Для підтримуючого вапнування рекомендуються норми внесення 150-350 кг/га карбонату кальцію на рік.

Рішення про внесення дефекату слід приймати після аналізу кислотності ґрунту.

Основні правила внесення:

  • здійснюється раз на 4-5 років;
  • вноситься на глибину до 20 см восени, після збору врожаю;
  • не вноситься разом із гноєм та іншою органікою через ризик втрати азоту;
  • не вноситься за вітряної погоди (сильно розпорошується вітром).

Читайте також: Біологічні засоби захисту рослин: що це таке і як застосовується

Чим рівніше вдається розподілити дефекат по полю, тим швидше й краще відновиться нормальна кислотність. Вапнувати грунт рекомендується не частіше, ніж раз на 5 років. Саме за цей період відбувається відновлення початкової кислотності. В окремих випадках вапнування повторюють через рік, доки не буде досягнуто потрібного результату. Перед повторним вапнуванням необхідно знову провести процедуру визначення рівня кислотності грунту.

Для внесення дефекату зазвичай використовують розкидачі для органічних добрив. Але структура дефекату неоднорідна, тому перед його внесенням слід підсушити та просіяти через сито з діаметром комірок 2-5 см. В іншому випадку є ризик нерівномірного розподілу меліоранту.

Буває, що не вдається виділити фінанси для придбання якісних мінеральних добрив. Однак від них багато в чому залежить майбутній урожай. Рекомендуємо звернутися за кредитними коштами до банку через додаток AgroApp. Це безкоштовний сервіс для фермерів, який підбере для вас найвигідніші варіанти.

Часті питання про дефекат

Як дізнатися, чи кислий грунт, чи ні перед дефекацією?

Для швидкого та точного визначення рівня кислотності фермери зазвичай використовують індикаторні тест-смужки на pH 0-14. Перевірити pH можна і звичайним 9% оцтом. Для цього набрати трохи ґрунту і капнути зверху оцет; якщо піни немає зовсім, значить ґрунт кислий.

Який рН кислого ґрунту?

У кислого ґрунту рН нижче 7. Від 3 до 4,5 —  сильнокислий, від 4,6 до 5 —  кислий, від 5,1 до 5,5 —  слабокислий, від 5,6 до 6 —  близький до нейтрального.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку