Що таке карбамід: застосування, норми та правила внесення для підживлення

Карбамід — це концентроване азотне добриво для всіх видів сільськогосподарських культур. Швидко та легко засвоюється рослинами. Популярне у фермерів України.

У цій статті ми розповімо про те, що являє собою це добриво, який його вплив на рослини, і як використовувати карбамід. Стаття буде цікавою всім, хто бажає підвищити врожай.

Що таке карбамід

Карбамід — це азотне мінеральне добриво, також відоме як «сечовина». Найконцентрованіше з усіх азотних добрив. Вміст діючої речовини — 46%.

Азот має велике значення у житті рослин. Він збільшує розмір та якість листя, прискорює зрілість, сприяє розвитку плодів і насіння. Також азот важливий для родючості ґрунту.

Карбамід отримують промисловим шляхом, змішуючи аміак і вуглекислий газ при температурі 130°C та тиску 100 атм у водному розчині. Хімічна формула готової речовини — (NH2)2CO (діоксид вугільної кислоти). Ця амідна форма азоту — найбільш пролонгована, вона повільно перетворюється на найдоступнішу для рослини форму. А це дає можливість забезпечувати азотним живленням рослину у довгому вегетаційному періоді.

Готове добриво випускається у вигляді сніжно-білих гранул без запаху, розміром 1-4 мм. Може використовуватися в сухому чи розчиненому вигляді. Ідеально підходить для фертигації (розпилювання через обприскувач безпосередньо на зелену масу).

Карбамід як добриво використовується для підживлення в різні терміни:

  • основне — після весняної оранки, за тиждень до сівби;
  • передпосівне — разом із посівом, але без контакту із зернами;
  • вегетативне — при штучному поливі зернових культур.

Карбамід добре розчиняється у воді, рідкому аміаку та сірчистому ангідриді. Не містить хлору та нітратів, що вигідно вирізняє його від інших мінеральних добрив. Ефект від застосування помітний через 2 дні — кількість азоту в рослинному білку підвищується.

Навіщо потрібен карбамід

Використовується як основне добриво для посівів зернових і технічних культур. Також використовується для підживлення плодово-овочевих культур, дерев і чагарників, декоративних рослин і квітів.

Аграрії цінують сечовину за економічність: в 1 кг добрива міститься такий самий обсяг корисних речовин, як і 3 кг натрієвої селітри або 2,25 кг сірчанокислого амонію.

Хочете мати рослини з потужними стеблами та зеленим листям? Дізнайтеся, як розводити карбамід у воді та обприскуйте посіви. Карбамід відіграє важливу роль у розвитку рослин — білок у кожній клітині утворюється за участю азоту. Добриво стимулює рясне зростання зеленої маси. Чим міцнішим буде стебло рослини, тим більше бруньок з’явиться, а з ними й більше врожаю.

Існує думка про карбамід, що це найкраща форма азотного добрива для листового підживлення, оскільки не обпалює листя. Це й справді так. При правильному внесенні амідний азот засвоюється поверхнею листя на 90-95% за короткий проміжок часу.

Норми підживлення карбамідом в сухому виді залежать від культури:

  • кукурудза — 250-400 кг/га;
  • соняшник — 250-350 кг/га;
  • горох і соя — 80-150 кг/га;
  • гречка — 100-200 кг/га;
  • цукрові буряки — 250-400 кг/га;
  • картопля та овочі 200-350 кг/га;
  • плодові дерева та чагарники — 150-250 кг/га;
  • озимий та ярий ріпак — 200-350 кг/га;
  • озима та яра пшениця — 200-350 кг/га;
  • озимий та ярий ячмінь — 150-250 кг/га.

Читайте також: Озимий ячмінь: технологія вирощування, норми та терміни висіву

Як використовувати карбамід

Розчин для наземного обприскування готується так: на 1 л води — від 5 до 10 г сечовини. Такої кількості достатньо для обробки наземних частин рослин на площі до 20 м². Обробляти їх краще вранці або ввечері, коли немає прямого сонячного проміння. Інакше розчин швидко випарується, стебла та листя не встигнуть його ввібрати.

Карбамід вважається універсальним добривом, проте має свої особливості.

  1. Найкращий сезон для внесення. Агрономи рекомендують вносити карбамід ранньої весни. Оптимально — за тиждень до посіву зерен чи висадження розсади. Можна закладати добрива в ґрунт разом із насінням, але стежити, щоб зерна не контактували безпосередньо з гранулами карбаміду. Це може негативно вплинути на потенціал майбутнього врожаю. Вносити добриво восени небажано, оскільки воно згодом вимивається із ґрунту. Виняток — піщані ґрунти.
  2. Вологість ґрунту. Для кращого вивільнення азоту необхідна вода. Тому підживлення краще робити в теплу погоду після дощу або попереднього поливу. Ідеальним виходом стане встановлення автоматичної системи для поливу з можливістю внесення рідких добрив через крапельні стрічки чи трубки.

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Також обов’язково грамотно поєднувати карбамід з іншими добривами:

  • Не рекомендовано використовувати разом із суперфосфатами, вапном і доломітовим борошном. Його ефективність знижується, а в ґрунт виділяється одночасно багато солей.
  • Якщо змішати карбамід з монофосфатом або кальцієвою селітрою, ґрунт окислюватиметься.
  • Ідеальна комбінація — з фосфоритним борошном і сульфатом амонію (для швидкого внесення, оскільки ці суміші непридатні для зберігання) або з натрієвою селітрою, калієвою селітрою, аміачною селітрою, хлористим калієм, сульфатом калію та гноєм — ці суміші можуть довго зберігатися.

Знаючи, як вносити карбамід, можна підвищити рентабельність і врожайність свого бізнесу. Часто питання лише в ціні. На сьогодні вартість 1 кг карбаміду варіюється від 25 до 35 грн і для великих площ набігає досить відчутна сума. Банки України йдуть назустріч фермерам і в рамках партнерських програм пропонують кредити на вигідних умовах. Сервіс AgroApp допоможе знайти оптимальний варіант кредитної програми. Залишіть заявку та протягом 24 годин отримайте попередній результат банку за вашим запитом.

Читайте також: Азотні добрива: види, норми та терміни внесення

Часті питання про те, що таке карбамід

Чим відрізняється карбамід від селітри

Карбамід не впливає на кислотність ґрунту, на відміну від аміачної селітри. Тому він ефективніший для застосування на кислих ґрунтах, а також для рослин, що не переносять підвищення кислотності.

Чим можна замінити карбамід 

Іншими азотовмісними добривами. Підійдуть амофос, діамофос, аміачна селітра.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку