Вирощування квасолі як бізнес

У цій статті розповідаємо про вирощування квасолі як бізнес. Ви дізнаєтеся про найвигідніші сорти, середню врожайність і технологію вирощування культури. Також розглянемо, куди можна збувати продукцію та яка рентабельність бізнесу.

Вирощування квасолі: бізнес-план

Якщо ви у пошуках ідеї для аграрного бізнесу в Україні, квасоля – досить вигідний варіант. Кліматичні та грунтові умови в нашій країні є сприятливими для вирощування квасолі, тому українські фермери часто обирають саме цю культуру. Також рослину цінують за невибагливість і поживну цінність – високий вміст вітамінів групи B, C, каротину, мінеральних речовин і білка. Боби квасолі придатні як для прямого продажу, так і для переробки, що розширює можливості збуту на оптовому та роздрібному ринках. Ще одним плюсом бізнесу на квасолі є тривалість терміну зберігання врожаю – до 5 років. 

Щоб забезпечити успішний старт підприємства, потрібно скласти детальний бізнес-план з урахуванням початкових інвестицій. Крім того, необхідно дотримуватися технології вирощування. Якщо ви новачок у цій ніші, спочатку проконсультуйтесь у фахівця або самостійно почитайте спеціалізовану літературу. 

Розглянемо все, що є важливим для розробки бізнес-плану, за порядком.

Сорти квасолі для бізнесу

Заробіток на квасолі також багато в чому залежить від вибору сортів. Найвигіднішими для вирощування в промислових масштабах вважають наступні сорти:

  1. «Лімська». Кущі цього сорту сягають 60-70 см у висоту, а насіння буває різного забарвлення. Кучеряві підвиди можуть мати стебла довжиною до 15 метрів, тому рослина потребує опори. Боби відрізняються вершковим смаком. 
  2. «Пінто». Кущі виростають до 60-80 см, боби білі з червоними плямами. Сорт вирізняється високим вмістом заліза та невибагливістю у вирощуванні. 
  3. «Лобіо Бордо». Також невибагливий, стійкий до несприятливих умов сорт з високою врожайністю. У висоту сягає 2 метрів, тому потребує опори. Боби червоні з тонкою шкіркою. 
  4. «Масляний король». Це низькорослий сорт спаржевої квасолі – до 40 см у висоту, що дозріває всього за 45–50 днів. Рослина має міцний імунітет. Дає світло-жовті стручки довжиною до 25 см, без волокон і пергаментного шару. Плоди придатні до споживання навіть сирими.
  5. «Неві». Це пізньостиглий сорт квасолі для бізнесу, який виростає до 50 см. Також має підвищену стійкість до захворювань, обсипання та вилягання. Дає білі боби, що легко розварюються.
  6. «Мавка». Сорт середніх термінів дозрівання. Кущі виростають до 80 см і не потребують опори. Рослина дає білі зерна без прожилок.
  7. «Еурека». Ранньостиглий сорт білої квасолі – стійкий до захворювань і високих температур. Кущі виростають до 50 см. Коли квасоля набуває молочної стиглості, її використовують разом зі стручками. «Еурека» підходить для переробки, консервування та зберігання.
  8. «Червона шапочка». Середньостиглий кущовий сорт, що виростає до 30-40 см і дає біло-червоні боби. Рослина стійка до інфекцій і вилягання. Коли стручки набувають молочної стиглості, їх використовують як спаржеву квасолю, а після повного дозрівання збирають на сухе зерно.

Врожайність квасолі з 1 га землі

Українські господарства з вирощування квасолі в середньому збирають 2,2-2,5 тонни з 1 гектара. Але при використанні найбільш продуктивних сортів, належному догляді за посівами та за сприятливих погодних умов можна досягти показників в 3-3,5 т/га.

Квасоля: технологія вирощування

Квасоля – невибаглива культура, і технологія її вирощування не дуже складна. Але враховуйте, що це теплолюбна рослина, яка боїться ґрунтових приморозків. Тому сіяти квасолю слід тільки тоді, коли встановиться стабільно тепла погода.

Розглянемо детальніше етапи вирощування культури. Знання технології допоможе вам досягти максимальної врожайності.

Обробка ділянки

Щоб розпочати бізнес на квасолі, необхідно правильно підібрати ділянку для вирощування рослин. Для посадки квасолі краще обирати сонячну та захищену від вітрів ділянку з родючими, багатими гумусом ґрунтами. Найкращими попередниками для квасолі вважають цибулинні овочі, капусту, грунтові посадки томатів та огірків. Не слід обирати ділянку, де раніше вирощували бобові й корнеплоди, такі як морква та петрушка. 

Перед посівом обов’язково зробіть аналіз ґрунту на вміст поживних речовин і pH. Залежно  від результатів аналізу, внесіть добрива. Оптимальна кислотність для вирощування цієї рослини – 6,5-7,5 pH. 

Восени бажано внести перегній з розрахунку 20 т/га. Також перед посівом слід удобрити землю мінералами: 80–120 кг/га K2O, 60–80 кг/га P2O5, 15–20 кг/га MgO. Квасоля не дуже потребує азотних добрив, тому на 1 гектар буде достатньо 30 кг.

Посів

За технологією вирощування квасолі оптимальною температурою для розвитку та дозрівання рослини вважається +24+25 °C, тому її сіють у другій половині травня та першій половині червня, коли показники вже не падають нижче 14°С.

Глибина посадки – 3-5 см, міжряддя – 45х50 см. Щоб засіяти 1 гектар землі, потрібно близько 130 кг зерна. Проте схема та густота посадки може відрізнятися залежно від сорту.

Насіння бажано завчасно обробити інсектицидом, фунгіцидом та інокулянтом.

Догляд за квасолею

Основний догляд за рослиною включає достатній полив і захист від хвороб і шкідників. У період проростання бобів для поливу краще використовувати крапельні стрічки. Подача води має бути помірною, особливо в холодну погоду, щоб не допустити охолодження землі, що призведе до уповільнення розвитку рослин і утворення кірки на ґрунті.

Обираючи методи захисту культури від захворювань і шкідників, прийміть до уваги основні загрози для квасолі. Це сіра, склеродермічна й кільчаста гниль, паросткова та ґрунтова совка, бобова совка, попелиця, павутинний і строкатий кліщ.

Збір та зберігання врожаю

Різні сорти квасолі для бізнесу мають різний термін дозрівання – від 50 до 100 днів після посіву. Також є сорти, які дають врожай двічі на рік. Для збору врожаю на промислових посадках знадобиться зернозбиральний комбайн. 

Сорти спаржевої квасолі збирають на етапі молочної стиглості – приблизно через 14 днів після цвітіння, коли формуються стручки довжиною 15-20 см. Потім достиглі стручки продовжують збирати щодня або через день, щоб боби не встигали затвердіти. Термін зберігання стручкової квасолі короткий – 10-14 днів за температури 7-10 °C і відносній вологості від 80 %. Тому її одразу реалізують на ринку свіжих овочів або заморожують.

Читайте також: Біопрепарати для захисту рослин: що це таке та як застосовується

Ринки збуту для квасолі

Квасоля – це затребуваний продукт в нашій країні, тому бізнес на квасолі має багато можливостей для реалізації:

  • оптом на склади та переробні підприємства – оптова ціна за 1 кілограм стартує від 20 грн, стручкової – від 28 грн/кг;
  • невеликими партіями в продуктові магазини, супермаркети та заклади громадського харчування; 
  • через власні точки продажу – роздрібна ціна білої квасолі складає в середньому 80 грн/кг;
  • через онлайн-платформи;
  • на експорт – щорічне споживання квасолі у світі складає 250 млн тонн.

Чи вигідно вирощувати квасолю в Україні

Рентабельність квасолевого бізнесу складає 30-40%. Таких показників можна досягти за сприятливих погодних умов і дотримуючись технології вирощування культури. Якщо підібрати продуктивні сорти та розібратися в усіх тонкощах рослини, бізнес приноситиме хороший прибуток.

Читайте також: Вирощування цибулі як бізнес: рентабельність, збут, кращі сорти

Початкові інвестиції для старту

Вирощування квасолі як бізнес потребує значних витрат. При складанні бізнес-плану необхідно врахувати, на що піде початковий капітал:

  • закупівля насіння для посадки;
  • добриво та засоби захисту рослин;
  • інструменти та техніка для обробки ґрунту;
  • оренда або купівля земельної ділянки;
  • оплата працівникам;
  • транспортування.

Обсяг інвестицій залежить від обсягів виробництва. Фермери-початківці часто вирішують скористатися програмами підтримки для аграрного бізнесу. На сайті AgroApp ви можете дізнатися більше про такі програми фінансування. Там зібрані вигідні пропозиції від перевірених українських банків та дилерів, а вам потрібно тільки залишити заявку та дочекатися дзвінка.

Часті питання про бізнес на квасолі

Яка врожайність квасолі з одного гектара землі

Врожайність квасолі на 1 гектар становить від 2,2 до 3,5 тонн залежно від сорту, догляду та погодних умов.

Які сорти квасолі найвигідніші

Найвигіднішими для бізнесу вважають такі сорти квасолі:

  1. «Лімська».
  2. «Пінто».
  3. «Лобіо Бордо».
  4. «Масляний король».
  5. «Неві».

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку