Люцерна: технологія вирощування

З цієї статті ви дізнаєтесь, як вести бізнес на вирощуванні люцерни. Розкажемо про фермерські господарства в Україні — в яких обсягах вирощують і куди збувають продукцію. Також розглянемо всі основні етапи догляду за цією рослиною.

Вирощування люцерни в Україні

Люцерна — це багаторічна трав’яниста рослина з родини бобових, яка використовується переважно як кормова культура, і також є медоносом. Вона вирізняється високою врожайністю таі стійкістю до погодних умов, високою поживною цінністю — містить амінокислоти, протеїн і каротин. До того ж ця рослина здатна збагачувати ґрунт азотом, покращує його якість і родючість для використання в сільському господарстві. Культура відіграє важливу роль у сівозміні. Розширення посівних площ та обсягів вирощування в промислових масштабах сприятиме оновленню ґрунту під наступні посівні культури.

В Україні сприятливі умови для вирощування люцерни посівної. Попит на продукцію є як на внутрішньому, так і на зарубіжному ринках, а також рослину можна вирощувати на корм, для скотарських господарств.

За даними Держстату України, загальна площа посівів люцерни в країні за останні роки складала 1,8 млн га, а це 48% у структурі посівів багаторічних трав. У Степовій зоні засіяно 1, 229 млн га (69%), у Лісостепу — 453 тис. га (26%), а у Поліссі — 86 тис. га (5%). Найкраще культура зростає в лісостепових регіонах країни, за умови природного вологозабезпечення, та в степових областях на зрошенні.

Технологія вирощування люцерни

Розглянемо особливості вирощування культури, які допоможуть вам досягти найкращих результатів та високого прибутку. За умови дотримання технології можна збирати врожаї від 4 до 6 років поспіль.

Підготовка ґрунту

Для вирощування культури на насіння підходять зони степу та лісостепу. Найбільшу врожайність можна очікувати на бурих, каштанових ґрунтах і чорноземах.

Ґрунт під люцерну має бути добре розпушеним для легкого проникнення кореневої системи рослини. Тому підготовка ґрунту включає лущення стерні та зяблеву оранку там, де глибина посіву люцерни близько 3 см. 

На ділянках, що зазнали ерозії ґрунту проводять плоскорізний обробіток на глибину 22-24 см. На ґрунтах, де є загроза вивертання малородючих шарів, можна застосовувати ґрунтопоглиблення. На легких супіщаних ґрунтах можна обмежитися неглибокою обробкою (до 22 см).

Для знищення багаторічних бур’янів перед посівом застосовують гербіциди.

Восени під оранку вносять фосфорні та калійні добрива. Якщо ґрунт кислий, бажано провести вапнування для корекції рН. Навесні перед посівом також можна внести азотні добрива, але лише за необхідності, оскільки люцерна сама фіксує азот з атмосфери завдяки симбіотичним бактеріям на коренях.

Коли можна сіяти люцерну

Час посадки культури обирають з огляду на температуру, кількість опадів та наявність бур’янів. Для проростання рослин достатньо температури вище 3°C, а оптимальний діапазон становить 18-25 °C. Тому люцерну сіють навесні, наприкінці літа або напочатку осені. У середині літа сіяти культуру не слід через високу конкуренцію з бур’янами. 

В Україні зазвичай сезон, коли краще сіяти люцерну починається в березні, одразу після того, як розтане сніг.

Як правильно сіяти люцерну

При безпокривному способі сівби оптимальною кількістю буде 6-8 млн насінин/га. Норма висіву люцерни під покрив зернових чи кормових культур — 10 млн/га. Глибина загортання — 1-2 см. На важких ґрунтах глибина загортання менша, а на легких більша.

Більш рентабельним вважають безпокривний спосіб вирощування.

Кращі сорти люцерни

Для бізнесу в Україні спеціалісти рекомендують висаджувати наступні сорти.  

Кращі сорти люцерни для Лісостепу:

  • Синюха;
  • Радослава;
  • Родена;
  • Амага;
  • Раміна. 

Для Полісся:

  • Ярославна;
  • Анатоліївна.

Для степу:

  • Кураж;
  • Лідія;
  • Конвенц;
  • Ванда;
  • Одрі;
  • Інтрига одеська;
  • Ладослава;
  • Південна красуня.

Якість посівного матеріалу відіграє важливу роль у подальшому успіху бізнеса. Для закупівлі насіння кращих сортів можна скористатися кредитними пропозиціями від банків. Переглянути такі пропозиції та надіслати заявку зручно через сервіс AgroApp.

Водний режим для люцерни

Культура має досить тривалий період розвитку та формує розгалужену кореневу систему, тому потребує багато води. Але, плануючи полив, також потрібно враховувати температуру, швидкість вітру, вологість, сонячну радіацію, висоту над рівнем моря, водоутримуючу здатність ґрунту, період розвитку. Найбільше вологи рослина поглинає під час цвітіння та в період приросту кореневої маси.

Штучне зрошення є дієвим способом збільшити врожай. Та після першого року люцерну посівну можна вирощувати без зрошення за умови, що ґрунтові води залягають на глибині 90-120 см під поверхнею й високо піднімаються по капілярах. При значних коливаннях рівня ґрунтових вод, норму поливу потрібно зменшити та підтримувати необхідний рівень вологи тільки з розрахунку на тонший шар ґрунту. Надмірний полив може призвести до зниження врожаю та сильного порідіння травостою.

Підживлення посівів люцерни

На ґрунтах з низьким вмістом азоту при сівбі не завадить «стартове» азотне підживлення з розрахунку 25-50 кг на 1 га. Це сприятиме кращому вкоріненню та розвитку сходів.

Також можна використовувати легкорозчинні фосфорні та калійні добрива, наприклад суперфосфат і калімагнезію. Фосфорні добрива зменшують негативний вплив надлишку азоту на формування бульбочок. Калій сприяє кращому засвоєнню фосфору та сірки.

Під основний обробіток ґрунту вносять 60-90 кг/га фосфорних добрив і 60-90 кг/га калійних. Додатково протягом кількох років бажано вносити 30-60 кг/га фосфорно-калійних добрив. Це роблять восени, локально в рядки. На солончакуватих і солонцюватих ґрунтах калійні добрива не потрібні. 

Читайте також: Фосфорні добрива: види, застосування

Захист посівів люцерни

Основними хворобами культури є різні види грибків, такі як вертицильоз. У боротьбі з ним фунгіциди не допомагають. Необхідно одразу вибрати сорт, що є стійким до цієї хвороби та подбати про те, щоб рослини добре вкоренилися.

Ще однією поширеною хворобою люцерни посівної є бура плямистість. Щоб зупинити поширення хвороби, необхідно провести ранній укіс.

Після появи сходів культури також важливо контролювати бур’яни, щоб вони не заглушували молоді рослини. Можна застосовувати механічний обробіток міжрядь після проростання. 

У боротьбі з багаторічними коренепаростковими та кореневищними бур’янами можна використовувати гербіциди на основі похідних гліцину (гліфосат). Для цього за 12-14 діб до обробітку ґрунту під посів проводять обприскування бур’янів висотою 5-10 см. Але зверніть увагу, що молода люцерна є чутливою до дії гербіцидів, тому краще звести їх застосування до мінімуму. 

Для захисту від шкідників можна використовувати інсектициди, але найкращий підхід — регулярний моніторинг поля. Більшість шкідників атакує люцерну в перші фази росту, тому важливо вчасно реагувати на появу загроз. Сівозміна в процесі вирощування люцерни посівної знижує популяцію патогенів та запобігає розвитку аутотоксичності рослин. Рекомендовано чергувати культуру з кормовими травами та зерновими щонайменше кожні 2 роки.

Збір і зберігання люцерни

Культура швидко зростає після покосу, тому врожай можна збирати більше двох разів за сезон. Покіс зеленої маси здійснюють не частіше 4 разів на рік. Між покосами необхідно витримати щонайменше 35 днів. На сіно рослину збирають у фазі бутонізації. Якщо збирати пізніше, жиру й білка в рослині буде менше.

Сіно слід зберігати у критому, сухому та добре вентильованому приміщенні. Якщо врожай збирають на силос, його зазвичай складають до наземних силосних ям, добре ущільнюють і накривають плівкою. За дотримання всіх умов силос можна зберігати протягом року без значної втрати поживних якостей. Але сучаснішим, економічно вигіднішим та мобільним способом зберігання кормової культури вважають полімерні рукави.

Рослини-компаньйони люцерни

Вирішуючи, з чим краще сіяти люцерну, зверніть увагу на такі культури як кукурудза, пшениця та овес. Таке сусідство є дієвим у боротьбі з бур’янами та зменшує ерозію ґрунту. Однак враховуйте, що рослини-компаньйони знижують врожайність люцерни посівної в перший рік вирощування.

Попередники люцерни

Оптимальними попередниками для цієї рослини є озимі та ранні ярі колосові культури. Наприклад пшениця, ячмінь та овес залишають ґрунт у чистому фітосанітарному стані, завдяки чому люцерна посівна краще вкорінюється. Але після збирання попередників необхідно очистити ґрунт від бур’янів та залишків соломи. 

Ще одним корисним попередником буде кукурудза, оскільки вона залишає ґрунт пухким. Головне, після збирання кукурудзи добре зволожити ґрунт.

Що можна садити після люцерни

Як вже зазначалося, цю культуру цінують за здатність покращувати родючість ґрунту. Глибокий корінь рослини збагачує ґрунт азотом і зменшує потребу в додаткових мінеральних добривах. Тому після люцерни можна садити як зернові культури — пшеницю або ячмінь, так і овочеві, наприклад картоплю або буряк. Але овочеві культури вимагають більшої уваги до ґрунту. Тому при виборі культури-послідовника враховуйте свої можливості.

Читайте також: Точне землеробство в Україні: що це таке, особливості, як розпочати

Висновок

Вирощування люцерни посівної є доволі перспективним бізнесом, який забезпечує стабільний дохід за рахунок постійного попиту на кормові культури. Але щоб виробництво було успішним, необхідно правильно підготувати ґрунт, вибрати якісні сорти, дотримуватися технологій посіву та збору врожаю, а також забезпечити ефективний захист від хвороб, шкідників і бур’янів. Дотримуючись агротехнічних рекомендацій, можна отримувати високі врожаї.

Як новачки, які тільки планують побудувати бізнес у сільськогосподарській сфері, так і досвідчені фермери, які хочуть розширити наявний бізнес, часто потребують додаткового джерела фінансування. Розглянути найвигідніші пропозиції від перевірених банків можна на сайті AgroApp. Вже через 24 години після заповнення заявки ви отримаєте попереднє рішення про кредитування.

Часті питання про технологію вирощування люцерни

Через скільки днів сходить люцерна?

Залежно від умов — температури ґрунту та рівня вологи, люцерна сходить від 5 до 19 днів після посіву. 

Чи можна сіяти люцерну восени?

Так, у регіонах із м’якими зимами люцерну можна висівати у вересні або жовтні. Осінній посів дозволяє рослині вкорінитися до зими, а навесні вона швидко відновлює зростання.

 

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку