Точне землеробство в Україні: що це таке, особливості, як розпочати

У цій статті розповімо, що таке точне землеробство — розглянемо особливості, а також плюси та мінуси такого підходу. Ви дізнаєтесь, які кроки допоможуть вам впровадити цей метод у своєму господарстві. Прочитання статті допоможе вам оцінити потенціал свого виробництва та підвищити його ефективність.

Що таке точне землеробство

Точне землеробство — це метод контролю якості та кількості врожаю за допомогою сучасних технологій. Він включає комплексні заходи для керування продуктивністю посівів. На полях встановлюють датчики для спостереження та вимірювання мінливості культур, а також використовують дрони та супутники для спостереження з неба. Таким чином, фермери можуть виявляти проблемні зони та приймати найбільш ефективні рішення.

Поняття точного, або ж прецизійного землеробства почало активно розвиватися наприкінці 20 століття, у 80-90-х роках. Підхід передбачає використання таких базових технологій:

  1. Технологія змінних норм (variable rate technology) — контроль кількості вкладених ресурсів за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, контролерів і системи DGPS.
  2. Відбір проб ґрунту за допомогою GPS для аналізу складу поживних речовин, рівня pH та інших даних.
  3. Комп’ютерні програми допомагають створювати точні плани фермерських господарств, карти полів, аналіз врожаю, карти врожайності та визначати точну кількість необхідних ресурсів.
  4. Технологія дистанційного зондування — на основі даних з дронів і супутників визначають фактори, які можуть спричинити стрес у врожаю в певний час, а також оцінюють кількість вологи в ґрунті.

Однак, не для всіх земельних ділянок ці технології точного землеробства є необхідними. Потреба у впровадженні ресурсозберігаючого землеробства залежить від ступеня неоднорідності родючості поля.

Читайте також: Як отримати грант на ферерство: умови та правила

Технологія точного землеробства: плюси та мінуси

Точне землеробство не можна назвати універсальним підходом для кожного фермерського господарства. Розглянемо переваги та недоліки впровадження системи точного землеробства в Україні.

Плюси:

  • дозволяє використовувати добрива, воду та інші ресурси з більшою ефективністю, тим самим знижуючи витрати;
  • індивідуальне керування окремими ділянками поля допомагає підвищити врожайність;
  • дозволяє мінімізувати застосування добрив і хімікатів, що сприяє більш екологічному обробітку;
  • підвищує якість ґрунтів;
  • використання даних допомагає фермерам точніше планувати та прогнозувати результати;
  • сприяє оптимізації трудовитрат.

Мінуси:

  • потребує значних фінансових вкладень;
  • складність в освоєнні — потрібне навчання персоналу;
  • проблеми в обладнанні або проблеми з програмним забезпеченням можуть призвести до простоїв і зниження продуктивності.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Як впровадити систему точного землеробства: 3 кроки

Для того, щоб спробувати систему точного землеробства в сільському господарстві, рекомендується почати з 1 тис. гектар землі. Хоча деякі господарства практикують його й на 50 га. Також слід провести ретельний технічний огляд, калібрування та обслуговування всієї техніки та обладнання. Проект включає 3 етапи. Розглянемо їх докладніше.

Крок 1. Збір інформації

На першому етапі необхідно зібрати дані про площу землі, її врожайність, стан ґрунту та скласти докладну інформаційну базу. За допомогою сучасних комп’ютерів і супутників створюється електрокарта по кожній ділянці поля. Територію об’їжджають на машині з курсовим покажчиком, агрометром та автопілотом із записом треку, знімають ділянки з висоти, вимірюють території дронами тощо. Поступово схему доповнюють дорожньою сіткою, лісосмугами, гідрографією. Також необхідно вказати рельєф, погоду, результати аграрних досліджень, обороти посіву. Така електрокарта надалі спростить процес моніторингу всіх операцій.

Крок 2. Прийняття рішень

Тепер на основі зібраної інформації необхідно прийняти рішення. Існують два основні підходи:

  1. Методом прогнозування на основі історичних даних, ґрунтових показників та інших статичних індикаторів визначають майбутні витрати на весь період розвитку культур.
  2. При контролюючому методі використовують інформацію, що регулярно оновлюється, за статичними індикаторами в процесі вирощування.

Рішення базуються на моделюванні процесів з дотриманням балансу між економічними та екологічними аспектами.

Крок 3. Реалізація

Коли рішення прийняті, можна переходити до їх реалізації за допомогою різних програм і розробок.

Для ефективного впровадження точного землеробства в Україні використовують такі технології:

  • картографування — складання електронної карти полів;
  • паралельне керування — дозволяє точно виконувати агротехнічні операції (не вимагає значних інвестицій, технічно нескладно й оператори швидко навчаються, а результат видно одразу);
  • автоматичне вимкнення аграрної техніки на перекриттях — застосовується під час посіву, внесення ЗЗР, хімічних речовин;
  • диференціювання посіву та внесення добрив у ґрунт — вимагає частого аналізу землі, посівів і врожаю.

Впровадження ресурсозберігаючого землеробства передбачає великі початкові інвестиції для закупівлі сучасної техніки та обладнання, а також залучення нових фахівців. Перейдіть на сайт AgroApp, щоб ознайомитися з кредитними та партнерськими програмами від перевірених банків. Надсилайте заявку на кредитування та отримайте попереднє рішення протягом доби.

Часті питання про технологію точного землеробства

Яка головна мета точного землеробства

Головна мета такого підходу до землеробства — підвищити прибуток, ефективність і стійкість сільгосппідприємства.

Які інструменти потрібні для точного землеробства

Необхідно придбати пристрої супутникової навігації, датчики, агротехнічне обладнання, програмне забезпечення для аналізу даних, потужні персональні комп’ютери.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку