Як отримати кредит для сільського господарства

Кредит — це ефективний фінансовий інструмент для розвитку агробізнесу. У цій статті розповідаємо, як взяти позику для сільського господарства, які кредитні умови існують та як відбувається сама процедура отримання кредиту для аграріїв.

Як отримати кредит на розвиток сільського господарства

В Україні позики для розвитку агросектору надають:

  • банки;
  • фінансові організації;
  • кредитні спілки.

Крім того, існує державна програма підтримки розвитку сільського господарства. 2023 року на програми кредитування аграріїв заплановано 9,6 млрд грн.

Умови для оформлення кредиту на розвиток сільського господарства:

  1. Стабільний дохід. Фермер повинен мати постійний дохід, достатній для погашення боргу. Зазвичай банки вимагають, щоби дохід фермера становив щонайменше 50% загальної суми кредиту.
  2. Наявність застави. Заставою може бути нерухомість, земельна ділянка, сільгоспобладнання, транспорт, аграрні розписки на майбутній урожай, банківський депозит, худоба.
  3. Позитивна кредитна історія. Наявність непогашеної заборгованості чи прострочення за іншими заставами може негативно вплинути на можливість отримання нової позики.
  4. Документи. Фермер має надати пакет документів, що підтверджують легальність діяльності та дохідність сільського господарства. Наприклад, установчі документи, права власності на земельні ділянки, акти на тварин, договори оренди, бухгалтерську звітність. Перелік необхідних документів кожен банк складає самостійно.

Загалом банки та фінансові організації можуть пропонувати такі умови: відсоткова ставка від 10% до 20%, термін користування від 1 до 10 років, можливість дострокового погашення, наявність або відсутність пільгового періоду, необхідність надання забезпечення (наприклад, застава майна).

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023

Де взяти кредит для сільського господарства

Тепер розглянемо джерела, де можна отримати цю допомогу.

Як отримати кредит фермеру? Українські аграрії можуть отримати фінанси для сільського господарства у різних установах і фінансових організаціях.

Поширеними варіантами є:

  • банки, що надають спеціалізовані кредитні програми для фермерів;
  • кредитні спілки, аграрні кооперативи та громадські організації, що надають фінансову підтримку сільськогосподарським підприємствам;
  • державні програми, з якими можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

При виборі кредитора фермеру слід брати до уваги відсоткову ставку, спосіб погашення, наявність пільгового періоду та можливість дострокового погашення.

Уважно вивчайте кредитну програму, порівнюйте пропозиції різних організацій та обирайте оптимальні умови з урахуванням специфіки фермерського господарства.

В Україні існує безліч банків і фінансових організацій, які надають позики для розвитку сільського господарства. Серед найвідоміших можна назвати ПриватБанк, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Кредобанк.

Хто може взяти кредит

Позику на розвиток сільського господарства можуть взяти:

  • сільськогосподарські підприємства;
  • агрофірми;
  • фермерські господарства;
  • юрособи — індивідуальні підприємці, які займаються сільським господарством;
  • фізособи;
  • сімейні фермерські господарства;
  • мікропідприємства.

На які цілі видається кредит фермеру

Кредит на розвиток сільського господарства може мати різне цільове призначення, наприклад:

  • оренда та купівля земельних ділянок;
  • купівля сільськогосподарської техніки та обладнання;
  • будівництво та реконструкція сільськогосподарських будівель, включаючи сільськогосподарські об’єкти житлово-побутового призначення;
  • закупівля насіння, добрив, засобів захисту рослин та інших матеріалів для вирощування рослин;
  • розробка технологій вирощування різних культур;
  • вирощування та відгодівля тварин та ін.

Читайте також: Як купити трактор у лізинг

Як взяти кредит фермеру: процедура

Якщо ви ніколи раніше не стикалися з оформленням позики, пропонуємо покрокову інструкцію, як взяти кредит фермеру:

  1. Вивчіть умови різних програм, які пропонують банки, фінансові організації та кредитні спілки.
  2. Подайте заявку на отримання позики особисто, звернувшись до закладу або залиште онлайн-заявку на сайті.
  3. Підготуйте необхідний пакет документів. Перелік надає кредитор. Зазвичай, у переліку завжди є паспорт, свідоцтво про реєстрацію, витяг з ЄДРПОУ, податкові декларації, банківські виписки, документи на земельні ділянки, правовстановлюючі документи на заставу.

Отримавши ваші документи, установа ухвалює рішення про виділення позики. Банк чи інша фінансова установа перевірять кредитну історію, доходи та інші фінансові показники, щоб визначити, наскільки ризиковано видавати позику. Якщо рішення є позитивним, вас запросять підписати кредитну угоду, після чого перерахують гроші.

Корисний лайфхак: Обумовлюйте терміни, протягом яких фінансова організація ухвалить рішення про видачу кредиту. Ви повинні чітко розуміти, скільки часу доведеться чекати.

Щоб скоротити ваш шлях до отримання кредиту, залишайте заявку на AgroApp, який допоможе швидко знайти оптимальну кредитну програму під ваш бізнес.

Часті питання про те, як отримати кредит для сільського господарства

Кому не дадуть кредит для сільського господарства

Вам не дадуть кредит для сільського господарства, якщо:

  1. Погана кредитна історія.
  2. Недостатній дохід.
  3. Невідповідність вимогам кредитора.
  4. Відсутність застави.
  5. Невідповідність цілям кредиту.

Яким має бути дохід фермера для отримання кредиту

Мінімальний фінансовий поріг для отримання позики на розвиток сільського господарства залежить від банку чи фінансової організації, яка видає фінанси. Однак зазвичай вимагається, щоб фермер мав стабільний дохід на рівні, достатньому для щомісячного погашення. Серед інших умов отримання позики можуть бути наявність застави, кредитної історії та пакету документів, що підтверджують легальність діяльності та дохідність сільського господарства.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку