Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023

Ми підготували статтю, в якій розповідаємо, як відкрити фермерське господарство в Україні та про всі нюанси від створення до реєстрації.

Як відкрити фермерське господарство з нуля

Фермерське господарство це форма підприємницької діяльності громадян, при якій виготовляють сільгосппродукцію, переробляють і реалізують її для отримання прибутку. Його діяльність регулюється Законом України «Про фермерське господарство»

Створення такого господарства відбувається в чотири етапи:

  1. Визначення юридичної форми.
  2. Призначення голови фермерського господарства та визначення членів, які будуть залучені до спільної діяльності.
  3. Виділення земельної ділянки, на якій працюватиме господарство.
  4. Державна реєстрація фермерського господарства.

Перед тим, як відкрити фермерське господарство з нуля, подбайте про земельну ділянку. Це може бути власна ділянка або ж орендована. Питання оренди та купівлі землі регулюють:

Останній Закон відновив земельні торги та дозволив громадянам і підприємствам брати участь в онлайн-аукціонах Прозорро для отримання землі в оренду. Так, земельними ділянками державної власності розпоряджаються районні адміністрації, а землею комунальної власності — місцеві ради. Для орендування ділянок у приватній власності не обовʼязково брати участь у торгах. Достатньо зустрітися з власником і підписати договір про оренду.

Фермерське господарство має найменування та діє на основі установчого документа — статуту чи договору про створення. В цьому документі зазначається назва, адреса, вид діяльності, органи управління, порядок вступу й виходу з господарства.

Важливо перед тим, як відкрити своє фермерське господарство, обрати голову. Це може бути засновник або інша особа, затверджена Статутом. В обовʼязки голови входить комунікація з органами державної влади та іншими підприємствами, укладання договорів та інші дії, необхідні для функціонування господарства. Членами можуть бути найближчі родичі засновника, зокрема діти з 14 років, інші родичі, які згодилися провадити спільну діяльність. Для цього вносять зміни до установчого документа. Однак особи, які працюють за трудовим договором, не можуть бути членами фермерського господарства.

Продукція, виготовлена фермерським господарством, призначена лише для продажу. Вона не може використовуватися для власного споживання. 

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Хто може відкрити фермерське господарство

Відкрити фермерське господарство може один або декілька громадян України, які досягли повноліття та мають родинні звʼязки. Для цього потрібно зареєструватися як фізична особа підприємець або юридична особа. 

Види фермерських господарств

В Україні існує 2 види фермерських господарств:

  1. Фізична особа-підприємець (ФОП) або сімейне господарство як фізична особа-підприємець. 
  2. Юридична особа або сімейне господарство як юридична особа. 

Якщо ви працюватимете самостійно або лише зі своїми родичами, варто відкривати ФОП. Якщо ж потрібно буде залучати спеціалістів або ж брати працівників на сезонні роботи, то юридична особа — кращий варіант. Розглянемо види сімейних фермерських господарств детальніше.

Сімейне господарство як фізична особа-підприємець

Господарство має статус сімейного, якщо засновник працює виключно зі своїми родичами, в розумінні ст. 3 Сімейного кодексу. Діяльність регулюється договором, який підписується всіма членами господарства та завіряється нотаріально. 

В договорі обов’язково вказано:

  • назва та місцезнаходження;
  • мета й вид діяльності;
  • порядок прийняття рішень, покриття витрат і розподілу результатів;
  • порядок входу й виходу з господарства;
  • правовий режим спільного майна;
  • трудові відносини.

Сімейне господарство як юридична особа

Фермерське господарство як юридична особа діє на підставі статуту. Перед реєстрацією обирають членів господарства, проводять загальні збори, де визначають:

  • директора та органи правління;
  • вимоги до діяльності та положення статуту;
  • розмір статутного капіталу.

Директор господарства представляє його в органах державної влади та вирішує задачі, пов’язані з розвитком господарства. Може працювати як з родичами, так і залучати інших осіб на основі трудового договору. Це зручно, наприклад, для сезонних робіт, коли є пікове навантаження на підприємство або в разі потреби в працівниках зі спеціальними навичками. 

Якщо господарство планує збільшувати земельний фонд, юридична особа буде єдиним варіантом. Сімейне фермерське господарство-ФОП має певні обмеження стосовно кількості землі. Так, максимально фізична особа підприємець може володіти 20 га землі, юридична особа — без обмежень.

Читайте також: Оподаткування фермерських господарств в Україні у 2023

Як зареєструвати фермерське господарство в Україні

Зареєструвати фермерське господарство можна звернувшись особисто до одного з реєстраційних органів, а саме:

  • до Центру надання адміністративних послуг;
  • до державного реєстратора;
  • до нотаріуса. 

Для реєстрації фермерського господарства вам потрібно:

  1. Подати пакет документів до виконавчих органів влади: міської, районної чи селищної ради.
  2. Включити господарство до Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань.
  3. Стати на облік у податковій службі та в органах статистики.
  4. Виготовити печатки та штампи, якщо вони передбачені. 
  5. Відкрити розрахунковий рахунок в банку.
  6. Подати документи до контролюючого органу за місцем проживання на реєстрацію платника фіксованого сільськогосподарського податку або ПДВ.

Перед тим, як зареєструвати фермерське господарство, визначтеся зі системою оподаткування. Наприклад, сімейне фермерське господарство, що працює як ФОП, має можливість стати платником єдиного податку четвертої групи та користуватися державною фінансовою підтримкою у вигляді бюджетних дотацій, доплат на користь застрахованих осіб, субсидій і часткової компенсації витрат на дорадчі послуги. 

Типовий перелік документів для реєстрації фермерського господарства

Щоб зареєструвати господарство, підготуйте:

Якщо для функціонування фермерського господарства потрібна техніка, обладнання або кошти, ви можете оформити лізинг або отримати кредит. Щоб не витрачати час на пошуки відповідних кредитних організацій, партнерських або дилерських програм, скористайтеся послугами AgroApp. Тут зібрано інформацію про банки, фінансові та дилерські організації, постачальників, що співпрацюють з аграріями. Щоб отримати додаткові кошти чи придбати техніку в лізинг, достатньо залишити заявку на сайті та дочекатися відповіді. 

Часті питання про відкриття фермерського господарства

Скільки коштує оформити фермерське господарство

Мінімальна вартість оформлення фермерського господарства становить 2500 грн, максимальна — 7000 грн. Реєстрація юридичної особи платника ПДВ є найдорожчою.

Що потрібно, щоб оформити фермерське господарство 

Зверніться із відповідною заявою в органи реєстрації (ЦНАП, державний реєстратор або нотаріус) у вашому районі. Також вам буде потрібно підготувати пакет документів:

  1. Паспорт та ІПН засновника і членів господарства.
  2. Документи, які засвідчують право власності на земельну ділянку.
  3. Протокол про створення фермерського господарства.
  4. Статут або декларацію про створення фермерського господарства.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку