Оподаткування фермерських господарств в Україні у 2023

У статті ми розглянемо, які податки сплачує фермерське господарство в Україні, які системи оподаткування бувають, у чому їхні особливості та яку краще обрати аграрієві. 

Оподаткування фермерських господарств: для фізичних осіб

Податковий кодекс України визначає дві системи оподаткування фізичних осіб:

  1. Загальна система.
  2. Спрощена система. 

Кожна з них має свої переваги та особливості. Перед вибором варто розрахувати податкове навантаження в цих системах оподаткування, і обрати ту, де воно найнижче. Незалежно від форми підприємницької діяльності, фермерські господарства можуть бути платниками ПДВ.

Загальна система для фізичних осіб-підприємців

Якщо фермерське господарство працює як фізична особа-підприємець, то на загальній системі оподаткування сплачує:

  • податок на доходи 18%;
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ) 22% — мінімальна сума 1 474,00 грн, максимальна 22 110,00 грн на місяць; 
  • військовий збір 1,5%.

Ця система вигідна для господарств, які мають значні витрати, оскільки податки сплачуються з чистого прибутку, а не з доходу. Щоб зрозуміти чи доцільно обирати загальну систему, потрібно визначити, які доходи планує отримувати господарство та які витрати матиме. 

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Спрощена система для фізичних осіб

Оподаткування фермерських господарств в Україні також передбачає використання спрощеної системи. В цьому випадку потрібно сплачувати єдиний податок і єдиний соціальний внесок. Господарство може обрати одну з чотирьох груп платників єдиного податку:

  1. Перша група. Потрібно сплачувати 268,40 грн єдиного податку і 1 474,00 грн ЄСВ. Підходить невеликим фермерським господарствам, що володіють землею площею до 2 га. 
  2. Друга група. Сплачуються 1 340,00 грн єдиного податку та 1 474,00 грн ЄСВ. Розмір єдиного податку становитиме 20% від мінімальної зарплати. Група підійде фермерському господарству, яке налічує до 10 працівників станом на початок року. 
  3. Третя група. Передбачає сплату ЄСВ 22% від мінімальної заробітної плати та єдиний податок 5% від доходу для неплатників ПДВ і 3% для платників ПДВ. В період дії воєнного стану для цієї групи неплатників ПДВ діє пільгова ставка — 2%.
  4. Четверта група. Підходить господарствам, які виготовляють товарну сільськогосподарську продукцію: живих тварин, продукцію тваринного чи рослинного походження, жири та олії, готові харчові продукти. В цьому випадку обʼєктом оподаткування буде загальна кількість власних і орендованих земельних ділянок. Господарства звільняються від сплати податку на прибуток, земельного податку і рентної плати за використання води.

Проте, окрім вищезазначених особливостей оподаткування, є обмеження за рівнем доходу підприємства. Якщо господарство перевищує ці ліміти, його переводять на загальну систему оподаткування.

Обмеження за рівнем доходу господарства:

  • перша група — 1 118 900,00 грн;
  • друга група — 5 587 800,00 грн;
  • третя група — 7 818 900,00 грн;
  • четверта група — немає обмежень за рівнем доходу.

В той час, як у 2023 році змінилися ліміти доходу для ФОП і розмір ЄСВ, мінімальна заробітна плата буде зафіксована на рівні 6 700 грн протягом цілого року. 

Податки для фермерів: юридичні особи

Юридичні особи також можуть вибрати з двох систем оподаткування:

  1. Загальна система.
  2. Спрощена система.

Загальна система для юридичних осіб

Загальну систему оподаткування зручно використовувати фермерським господарствам, які мають суттєві витрати. Базою оподаткування є чистий дохід. Відповідно чим більші витрати, тим менший податок на прибуток. Якщо річний дохід підприємства становить менше, ніж 20 млн грн, то декларацію на прибуток потрібно подавати раз в рік, в іншому випадку — щоквартально. 

Юридична особа сплачує:

  • податок з доходів фізичних осіб 18%;
  • ЄСВ 22%;
  • військовий збір 1,5%;
  • податок на землю, розмір якого залежить від її кількості.

На спрощеній системі фермерські господарства звільнені від оплати певних податків і зборів. Проте, якщо підприємство не відповідає критеріям спрощеної системи за Податковим кодексом, то загальна система — єдиний варіант. 

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023

Спрощена система для юридичних осіб

Юридичні особи також мають право обирати спрощену систему оподаткування фермерських господарств в Україні, якщо підходять за критеріями доходу та сфери діяльності. Оптимальною буде третя або четверта група. 

Третя група буде оптимальною для господарства, яке платить ПДВ. Так розмір єдиного податку становитиме 3% від доходу. Крім цього, господарство сплачуватиме ЄСВ.

Четвертій групі потрібно сплачувати фіксовану суму єдиного податку, яка залежить лише від площі земельної ділянки, а не від прибутку, як на загальній. 

Сімейне фермерське господарство може обирати четверту групу та отримувати підтримку держави. Для цього потрібно відповідати наступним критеріям:

  • відсутність найманих працівників;
  • частка сільгоспдіяльності становить 75% в загальному обсязі діяльності.

Перевага в державній підтримці надається господарствам, які мають менш як 100 га землі, а їхній річний дохід не перевищує 5 млн грн. Вони можуть претендувати на кращі умови кредитування, бюджетну тваринницьку дотацію та підтримку через доплату ЄСВ на користь застрахованих осіб.

Якщо потрібні кошти на відкриття та розвиток діяльності фермерського господарства, скористайтеся сервісом AgroApp. Ми подбали про те, щоб ви не витрачали час на пошук програм кредитування чи фінансових установ. В сервісі зібрана вся інформація про фінансові та дилерські компанії, постачальників, які пропонують вигідні умови співпраці для аграріїв. Щоб оформити кредит чи отримати техніку в лізинг, достатньо залишити заявку та дочекатися відповіді. 

Часті питання про оподаткування фермерських господарств

Які ще податки сплачують фермерські господарства 

Окрім ЄСВ, ЄП, ПДФО, ПДВ і військового збору, фермерські господарства можуть сплачувати:

  • податок на землю;
  • податок на нерухомість;
  • мінімальне податкове зобов’язання 4% від нормативно-грошової оцінки землі;
  • екологічний податок.

Які пільги є для фермерських господарств

З 1 березня 2022 року члени фермерських господарств, ФОП на спрощеній і загальній системі звільнені від сплати ЄСВ. Господарствам, які працюють на спрощеній системі другої та третьої груп, можна не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Штрафи та пеня з ЄСВ також не стягуються. 

12 квітня Верховна Рада України затвердила законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Відповідно до цього Закону від плати за землю, мінімального податкового зобов’язання та єдиного податку звільняються:

  • сільськогосподарські угіддя, які розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або в тимчасово окупованій зоні;
  • землі, які перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами.

За словами Міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, цей законопроєкт звільняє фермерів від необхідності сплачувати податки за землі, які неможливо використовувати. 

Також Мінагрополітики розробить окрему процедуру моніторингу використання замінованих та забруднених земельних ділянок, що дозволить попередити можливість зловживання податковими пільгами.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку