Вирощування яблук як бізнес

Україна має вдале географічне положення та ґрунтово-кліматичні умови для вирощування яблук. Ці плоди ― один з найпопулярніших фруктів на українському та зовнішньому ринках. Якісна продукція та налагоджений збут гарантують прибуток уже в перші роки після закладання плодового саду.

Що потрібно врахувати фермеру при організації яблучного бізнесу? Деталі ― в нашій статті.

Бізнес на яблуках в Україні

Споживання яблук в Україні тримається на високому рівні попри війну. Після спаду в 2022 р. воно поступово повертається до обсягів довоєнного періоду (в сезоні 2021/22 ― 1,273 млн тонн). Зберігаються всі традиційні напрямки фермерських продажів: співпраця з супермаркетами, продаж для переробки та експорт.

Вирощування яблук як бізнес на експорт має значний потенціал. З липня 2023 року по червень 2024-го Україна продала за кордон близько 47 тис. тонн яблук, що на 11 тис. тонн більше за підсумковий показник сезону 2022/23. 

Переваги бізнесу на яблуках

  1. Високий попит. Українці з задоволенням купують місцеві фрукти. Зростає чисельність людей, які піклуються про своє здоров’я та віддають перевагу органічній продукції. Також Україна є одним з провідних виробників яблучного концентрату. Великі підприємства постійно в пошуку постачальників якісних яблук для переробки.
  2. Висока рентабельність. При використанні сучасних технологій можна вийти на збір 40-50 тонн із 1 га. Це означає, що бізнес стане прибутковим в найближчі 3-4 роки та буде приносити стабільний дохід протягом багатьох років. 
  3. Тривалий термін зберігання. В холодному приміщенні яблука можуть лежати протягом багатьох місяців без втрати якості та смаку. Сучасні холодильники подовжують цей термін до 2-3 років. 

Ризики яблучного бізнесу

  1. Значні інвестиції. Для закладання 1 гектара саду знадобиться близько 300 тис. грн. Чим більша площа, тим більший прибуток. Також знадобиться придбати сучасний комбайн, якщо це інтенсивний яблуневий сад, або наймати працівників для ручного збору, підтримувати низьку температуру в плодосховищі. 
  2. Тривалий період окупності. Вирощування яблук в Україні це бізнес для тих, хто згоден чекати не менше 3-4 років. Завдяки інтенсивним технологіям можна вийти на хороші цифри вже на третій рік, на максимум на п’ятий. 
  3. Природні катаклізми. Вплив природних чинників ризик для будь-якого аграрного бізнесу. Сад може спіткати таке лихо, як спека, посуха, заморозки чи повінь. 

Читайте також: Вирощування обліпихи як бізнес

Вирощування яблук: особливості культури

Для стабільного прибутку потрібно садити літні, осінні та зимові сорти яблук з різним терміном дозрівання. Таким чином фермер зможе продавати продукцію протягом більшої частини року та зменшить ризики втрати врожаю. 

Пропонуємо ознайомитися з найпопулярнішими сортами яблук, а також з особливостями їх вирощування. 

Вибір сорта яблук для вирощування

  1. Голден Делішес. Зимовий сорт американської селекції, найбільш популярний не лише в Україні, а й в усьому світі. Ідеальні ґрунти для сорту Голден Делішес: чорноземні, сірі лісові та дерново-підзолисті. Крупні солодкі плоди жовто-зеленого кольору вагою 120-190 гр. Врожайність 50-60 кг з дерева. Термін дозрівання: кінець вересня ― початок жовтня. Споживча стиглість настає в січні. 
  2. Гала. Осінній сорт новозеландської селекції, який чудово приживається та плодоносить у всіх регіонах України. Сорт Гала невибагливий, росте на всіх видах ґрунтів. Плоди середнього розміру, червоного кольору вагою 120-150 гр. Врожайність 55-70 кг з дерева. Термін дозрівання: друга декада вересня. Споживча стиглість настає в листопаді. 
  3. Симиренко. Зимовий сорт вітчизняної селекції, популярний серед українців. Оптимальний ґрунт: легкий чорнозем або суглинок. Крупні солодкі плоди світло-зеленого кольору вагою 150-180 гр. Врожайність 40-60 кг з дерева. Термін дозрівання: кінець вересня-початок жовтня. Споживча стиглість настає наприкінці грудня.
  4. Айдаред. Зимовий високоврожайний американський сорт. Добре росте на чорноземних, піщаних та глинистих ґрунтах. Крупні кисло-солодкі плоди з червоною шкіркою вагою 140-190 гр. Врожайність 50-70 кг з дерева. Термін дозрівання: остання декада вересня. Споживча стиглість настає в лютому.
  5. Ред Принц. Осінній сорт нідерландської селекції. Сорт ідеально плодоносить на чорноземних і суглинних ґрунтах. Крупні солодкі ароматні плоди червоного кольору вагою 180-200 гр. Врожайність 60-70 кг з дерева. Термін дозрівання: середина-кінець вересня. Споживча стиглість настає в кінці листопада.

Технологія вирощування яблук

Закладання нового саду завжди починають із правильної підготовки ґрунту та вибору сорту. Найкращими ґрунтами є чорноземи, сірі та темно-сірі лісові. Фахівці рекомендують вирощувати мінімум 5-6 перспективних сортів. 

Є сенс обирати місцину поруч з природними водоймами ― так можна зекономити на поливі. 

Також є певні методи догляду за деревами:

  • встановлення опор для підсилення стовбурів;
  • ручний або автоматизований полив;
  • своєчасне прибирання трави та бур’янів з міжрядь.

Яблуні потерпають від шкідників і хвороб. Проти комах застосовується обрізка дерев та обробка інсектицидами «Сімазин», «Бордюр, «Раундап». Найпоширеніші хвороби яблунь в Україні ― парша, борошниста роса та моніліоз (плодова гниль). Для своєчасного захисту варто обробляти фунгіцидами «Вектра», «Скор» і «Циркон».

Вирощування яблук: бізнес-план

Яблука як бізнес ставлять перед фермером два основних завдання виростити та продати. Тому крім суто технологічних моментів, таких як закладання саду, вирощування яблук, їх збір і зберігання, треба також мати хороші навички з маркетингу або найняти для цього фахівця. Далі ми розкажемо, яку суму варто мати на старті яблучної справи. 

Реєстрація бізнесу на яблуках

  1. Реєстрація фізичної чи юридичної особи за КВЕД 01.24 «Вирощування зерняткових і кісточкових фруктів».
  2. Відкриття рахунку в банку. 
  3. Вибір системи оподаткування.
  4. Отримання дозволів на діяльність від Держпродспоживслужби, пожежної інспекції та СЕС.
  5. Отримання сертифікатів на готову продукцію (якщо плануєте встановити лінію для переробки сировини та виготовляти, наприклад, яблучні чіпси або пюре). 

Інвестиції на бізнес з вирощування яблук

Орієнтовна вартість якісного саджанця від 150 грн. На 1 га висаджується близько 1000-2000 саджанців. Таким чином, 150 тис. грн піде лише на саджанці з розрахунку на 1 га. Ще приблизно 100 тис. грн піде на податки та загальні організаційні витрати. 

Що знадобиться в перший рік:

  • механізовані засоби для підготовки ґрунту;
  • добрива та препарати проти хвороб;
  • опорні стовпи;
  • система крапельного автоматичного поливу;
  • знаряддя для обрізання гілок;
  • шпалери та антиградові сітки.

В бюджет варто закласти послуги агронома. Фахівець забезпечить належний контроль ґрунту, догляд, графік внесення добрив і пошук методів підвищення врожайності. Також знадобляться послуги різноробів, які будуть доглядати та обрізати дерева, збирати врожай, виконувати вантажно-розвантажувальні роботи. 

Таким чином, на старті вирощування яблук бізнес-план має враховувати інвестиції в розмірі від 300 тис. грн/га.

Коли сад ввійде в фазу активного плодоношення (через 3-4 роки), знадобляться:

  • комбайн для збору яблук;
  • контейнери для зберігання та транспортування готової продукції;
  • обладнане плодосховище;
  • генератор для забезпечення підтримки низької температури в плодосховищі на випадок віялових вимкнень електроенергії.

На старті можна скористатися послугами сервісу AgroApp ― швидкого та вигідного кредитування спеціально для фермерів. Придбати за його допомоги кращі сорти зимових яблук та організувати високотехнологічний сад. Сучасні українські яблучні сади цілком здатні конкурувати з провідними європейськими садами та випускати продукцію для експорту. 

Розрахунок прибутковості бізнесу на яблуках

Вже на 2-3 рік після закладання 1 гектар саду може дати від 10 до 20 тонн яблук. Відпускна ціна на яблуко 7-10 грн. Таким чином, прибуток з 1 гектара складе від 70 до 140 тисяч гривень. З кожним роком урожайність саду збільшуватиметься. 

Окупність яблучного бізнесу близько 4-5 років, а рентабельність вирощування яблук становить 100-120%.

Ринок збуту яблук

Існує два основних напрямки реалізації яблук на внутрішньому ринку:

  • оптовий продаж великі торговельні мережі, громадські заклади харчування, переробні заводи, виробники вина та сидру, оптові фірми-посередники;
  • роздрібна торгівля ринки та приватні особи. 

Читайте також: Бізнес на сухофруктах в Україні

Висновок

Українське яблуневе садівництво має дуже великий потенціал. Сучасні сорти та технології відкривають значні можливості для фермерів. На міжнародному ринку українські яблука успішно конкурують з продукцією таких визнаних виробників, як Польща або Молдова. 

Якщо закласти сад, що відповідатиме вимогам часу та ринку, фермер гарантовано вийде в плюс в найближчі 2-3 роки. Фінансову підтримку українським підприємцям радо надають вітчизняні банки. З інструментом AgroApp можна підібрати найбільш вигідний варіант.

Часті питання про бізнес на яблуках

Які технології використовуються для збільшення врожайності яблук?

Найсучасніша технологія вирощування яблук промислова закладка інтенсивних садів яблуні на слаборослих клонових підщепах. Це дозволяє отримати до 15 т/га вже з другого року після садіння, а в найближчі роки вийти на 30-40 т/га.

Які методи зберігання яблук дозволяють продовжити їх свіжість для продажу?

Використання сучасного холодильного обладнання. Понижена температура гальмує всі фізіолого-біохімічні процеси, завдяки чому продукція зберігається протягом багатьох місяців у належній товарній кондиції. 

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку