Бізнес на сухофруктах в Україні

Суховрукти як бізнес

Підготували матеріал, у якому розповідаємо, як розпочати бізнес на сухофруктах та наскільки вигідно займатися такою діяльністю. Стаття буде корисна фермерам, які хочуть спробувати себе у новій сфері та дізнатися, як налагодити виробництво сухофруктів в Україні.

Сухофрукти як бізнес

Сушені фрукти — товар з великим потенціалом. Курага, чорнослив, фруктово-ягідні мікси чудово втамовують голод, калорійні, використовуються як здорова альтернатива фаст-фуду, цукеркам і випічці.

Сухофрукти як бізнесу — це збиранні (закупівлі) фруктів та ягід, їх переробці та реалізації готової продукції. На даний момент у цій сфері лідирує імпортна продукція. Великі партії сухофруктів завозяться з Туреччини, Чилі, середньоазіатських країн.

Представлені на ринку й вітчизняні виробники, але їх небагато. Тому ця сфера закономірно викликає в українських фермерів інтерес і бажання спробувати себе у новому амплуа. При успішному розвитку справи можна лише відвоювати в імпорту частину внутрішнього ринку, а й намагатися вийти за кордон.

Бізнес на сухофруктах: плюси та мінуси

Розглянемо, які переваги є в цьому виді бізнесу, і на яке підводне каміння варто звернути увагу.

До плюсів бізнесу належать:

  1. Недорога сировина.
  2. Проста технологія виробництва.
  3. Тривалий термін зберігання готової продукції.
  4. Стабільний попит як на самі сухофрукти, так і на їх похідні — батончики, пасту Амосова тощо.
  5. Великий вибір каналів збуту.
  6. Висока рентабельність.

До мінусів можна віднести:

  1. Конкуренцію з дешевим імпортом.
  2. Сезонність виробництва.
  3. Технологічні проблеми (перебої з електроенергією тощо)

Своєчасний аналіз ризиків дозволить знизити їхній можливий вплив на ваш бізнес.

Читайте далі: Як розпочати агробізнес в Україні з нуля: 6 порад

Бізнес-план виробництва сухофруктів

Якщо ви розглядаєте сухофрукти як бізнес, необхідно враховувати сезонний фактор. Пік попиту припадає на початок осені та настання холодів, продовжується взимку та починає спадати у травні-червні, оскільки з’являються свіжі фрукти та ягоди.

Щоб нівелювати простій, заплануйте на літні місяці продаж альтернативного товару (наприклад, меду, насіння).

Рентабельність виробництва сухофруктів

Оптимальний стартовий капітал для початку цього бізнесу — $50000. Передбачуваний місячний дохід — близько $4000. Період окупності проекту — приблизно 1 рік.

Якщо потрібні кошти на покупку виробничого обладнання, сировини, облаштування промислової сушарки, скористайтеся сервісом AgroApp, на сайті якого зібрані вигідні кредитні пропозиції банків і дилерів.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Документи та сертифікати

Виробництво сухофруктів в Україні регламентується:

Ділимося алгоритмом реєстрації бізнесу з виробництва сухофруктів:

  1. Реєстрація фізичної чи юридичної особи, відкриття рахунку у банку.
  2. Вибір системи оподаткування.
  3. Отримання допуску до діяльності від Держспоживслужби.
  4. Отримання дозволів від пожежної інспекції та СЕС.
  5. Отримання сертифікатів на готову продукцію

Код цього виду діяльності за КВЕДом — 10.39 «Інші види переробки та консервування фруктів та овочів».

Заповнити заяву про відкриття фізичної чи юридичної особи можна онлайн або прямо у податковій, щоб уникнути помилок чи повторної подачі.

Обов’язково здійсніть сертифікацію готової продукції. Постачальники зазвичай просять сертифікати перед укладанням договорів, оскільки хочуть бути впевненими в якості товару.

Збут продукції

Розглянемо основні канали збуту сухофруктів:

  1. Роздрібні мережі: продуктові магазини, супермаркети, магазини здорового харчування та ін.
  2. Гуртові покупці: кондитерські, ресторани, кафе, оптові бази.
  3. Інтернет: залучення клієнтів через обліковий запис у соціальній мережі, власний сайт чи кабінет на маркетплейсі.
  4. Робочий спосіб знайти перших вдячних клієнтів — запропонувати свою продукцію друзям і знайомим. Ваші контакти будуть розходитися вашим населеним пунктом, клієнтська база зростатиме.
  5. Реклама свого бізнесу на сухофруктах в інтернеті на дошках оголошень, у місцевих групах у месенджерах.
  6. Активна участь у тематичних виставках, ярмарках і фестивалях, де можна заявити про себе та привернути увагу до своєї продукції. На таких заходах можна знайти не лише покупців, а й потенційних постачальників свіжих фруктів та ягід.

Товар купують:

  • люди, які дотримуються здорового способу життя та харчування;
  • військовослужбовці, спортсмени, офісні працівники, туристи;
  • пекарі та кондитери.

Ваша цільова аудиторія — основний орієнтир під час пошуку каналів збуту. Враховуйте її переваги, конкурентне оточення та локальні особливості ринку. Часто комбінування декількох каналів збуту може стати найефективнішим підходом.

Крім виробництва сухофруктів у чистому вигляді, можна робити з них цікаві продукти — поживні батончики, мікси з декількох видів фруктів для додавання в каші та випічку, суміші для узвару та різдвяної куті. У холодну пору року популярністю користується паста Амосова (подрібнені сухофрукти з додаванням меду та лимона), а також пастила (висушене пюре).

Як налагодити виробництво сухофруктів в Україні

Розпочати діяльність варто з порівняльного аналізу пропозицій конкурентів, ознайомитися з відгуками про постачальників. Вибір останніх має бути заснований на якості та надійності.

Що вигідно сушити

Найпопулярніші сухофрукти, на яких можна заробляти в Україні:

  • чорнослив;
  • курага;
  • родзинки;
  • диня;
  • фруктові чіпси (яблучні, грушеві, бананові, кокосові, ківі, ананас);
  • цитрусові чіпси (апельсинові, мандаринові, лимонні);
  • овочеві чіпси (морквяні, гарбузові, бурякові, картопляні);
  • сушені ягоди (вишня, малина, полуниця, журавлина);
  • в’ялені помідори.

Обов’язково варто включити в асортимент інжир і фініки, які вигідніше купувати у готовому вигляді, а також горіхи (волоський горіх, фундук, мигдаль, кеш’ю). Продавати їх можна як окремо, так і у складі міксів із сухофруктами.

Необхідне обладнання

Вимоги до обладнання відрізнятимуться залежно від масштабу та технологічного виробничого процесу.

Вибір апаратури для сухофруктів досить великий: від сушильних шаф до повністю автоматизованих ліній. Включайте у свій бізнес-план виробництва сухофруктів те обладнання, з яким буде нескладно працювати спочатку.

Залежно від технології сушіння, вам може знадобитися:

  1. Сушильна шафа — конвекційна та інфрачервона. У першій фрукти висушуються під тиском гарячого повітря, тоді як у другій — під впливом інфрачервоних променів (ІЧ-шафи). Інфрачервона технологія є передовою завдяки можливості зберігати колір і смак продукції, зберігати вітаміни та скорочувати процес виробництва загалом. Вологість і температура регулюються. Промислові ІЧ-шафи за добу можуть обробляти від 500 до 6000 кг сировини. Їхня вартість варіюється в межах $500-$35000, залежно від бренду, продуктивності та розміру. Таких шаф може знадобитися декілька.
  2. Конвеєрна сушильна установка — складніший механізм, який сушить і стерилізує з продуктивністю до 1000 кг сировини за годину, вартість такого обладнання — від $15000.
  3. Автоматизована лінія, яка повністю виключає ручну працю. Вартість таких виробничих ліній — кількасот тисяч доларів.

Також знадобиться додаткове обладнання — ваги, ножі, контейнери, лотки. Якщо бізнес на сухофруктах буде орієнтований на роздрібних покупців, знадобиться брендова упаковка та спеціальні фасувальні апарати.

Читайте далі: Чим відрізняється лізинг від кредиту і що краще для фермера

Приміщення для виробництва та зберігання сухофруктів

Обов’язкові критерії під час вибору приміщення під майбутній цех:

  • наявність комунікацій — світло, вода, газ;
  • відповідність санітарно-гігієнічним нормам;
  • відповідність нормам протипожежної безпеки.

Перш ніж розміщувати обладнання, потрібно отримати дозвіл від Держспоживслужби. Її інспектори мають оцінити придатність приміщення для виготовлення харчових продуктів.

Обов’язковими є хороша вентиляція та підведення 2-3-фазної електромережі (380В) для підключення промислового обладнання. Приміщення не повинно бути сирим, інакше покупка промислового осушувача повітря додасться у ваш бізнес-план, сухофрукти не люблять вогкості.

Оптимальна площа цеху — мінімум 100 кв.м.

Склад для зберігання сухофруктів потрібно захистити від мишей і шкідників, як варіант — обробити герметиком та обшити жерстяними листами.

Щоб комфортно розпочати нову справу та заробляти на ній, фермери можуть скористатися кредитними програмами на спеціальних вигідних умовах. Найкращі пропозиції зібрані на сайті AgroApp. Залиште заявку на сайті та протягом доби отримайте рішення про ваш кредит.

Технологія виробництва сухофруктів

Процес складається з наступних етапів:

  1. Закупівля чи збирання сировини.
  2. Сортування.
  3. Миття та підсушування.
  4. Очищення та нарізка.
  5. Сушіння в шафі.
  6. Фінальна обробка.
  7. Фасування.

Як зберігати продукцію

Вимоги до умов складського приміщення:

  • температура від 5 до 17 градусів;
  • вологість не вище 70%;
  • вентиляція; 
  • обробка антибактеріальними складами та інсектицидами.

Якщо після сушіння сухофрукти одразу розфасувати у вакуумні упаковки та зберігати у вищезазначених умовах, їх якість вважається хорошою протягом року та більше.

Часті питання про бізнес на сухофруктах

Яка націнка на сухофрукти

Середня націнка на сухофрукти — від 40% до 100%.

Які фрукти вигідно сушити 

В Україні вигідно сушити виноград, абрикоси, яблука та сливи. Також мають попит сушені ягоди — полуниця, вишня, малина.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку