Чим відрізняється лізинг від кредиту і що краще для фермера

У статті ми розглянемо чим відрізняється лізинг від кредиту та в яких випадках аграрію вигідніше користуватися тим чи іншим фінансовим інструментом Також ми розповімо про основні переваги та недоліки цих видів фінансування агробізнесу.

Лізинг і кредит: різниця

Лізинг — це оренда майна, яке можна викупити після закінчення терміну дії договору. Оформивши лізинг, клієнт отримує предмет, а не кошти на його купівлю, як у випадку з кредитом. 

Різниця між лізингом і кредитом полягає в:

  • цілях фінансування;
  • праві власності на майно;
  • виді фінансування;
  • вимогах до застави;
  • процедурі прийняття рішення;
  • страхуванні.

Розглянемо детальніше, чим відрізняється кредит від лізингу.

Цілі фінансування 

Кредит можна отримати на різні потреби — для поповнення обігових коштів, придбання майна. Для цього фермеру потрібно надати в заставу певне забезпечення, наприклад, нерухомість, обладнання, транспортний засіб. 

Лізинг оформляється тільки на конкретне майно — транспорт, техніку. 

Право власності на майно

При придбанні майна в кредит, позичальник одразу набуває права власності на це майно. 

На умовах договору лізингу, лізингова компанія передає транспорт або техніку в користування на визначений період часу. Проте лізингоотримувач не є власником переданого йому майна. Він лише орендує його та поступово викуповує в лізингодавця, сплачуючи лізингові платежі. 

Застава

Обираючи лізинг або кредит, варто знати про відмінності в підході фінансово-кредитних установ до застави. 

Часто для того, щоб отримати кредит, позичальникові потрібно надати додаткове забезпечення, що не завжди зручно. 

В лізингу ж заставою є сам обʼєкт, який орендують у лізингової компанії. При цьому, лізингоодержувачу не потрібно самостійно займатися оформленням документів на майно, як при кредитуванні.

Порука

Як правило, отримання кредиту передбачає укладення договору з поручителем, котрий зможе гарантувати повернення коштів у разі несплати їх позичальником. Поручитель повинен надати в банк пакет документів, що засвідчують його платоспроможність.

Лізинг не передбачає укладення договору поруки.

Страхування

Під час кредитування позичальник самостійно реєструє транспортні засоби, страхує придбане в кредит майно. При цьому банк не займається врегулюванням страхових випадків. 

При лізингу витрати на страхування, реєстрацію транспортних засобів бере на себе лізингодавець, а клієнт компенсує їх у майбутньому. При настанні страхового випадку, лізингова компанія займається врегулюванням конфліктних ситуацій. 

Таблиця порівняння лізингу та кредиту:

Лізинг Кредит
Лізингоодержувач отримує майно в оренду Позичальник отримує грошові кошти на будь-які потреби
Транспорт і техніка належать лізингодавцю Майно належить позичальнику
Не потребує додаткової застави Інколи потребує додаткового забезпечення
Страхування та реєстрація техніки відбувається за рахунок лізингової компанії Реєстрацією та оформленням страхування займається позичальник
Швидке прийняття рішення щодо фінансування Процедура оформлення кредиту може потребувати багато часу

Що краще: кредит чи лізинг

Обираючи лізинг чи кредит, орієнтуйтеся насамперед на свої потреби. Якщо потрібні кошти для закупівлі сировини, матеріалів, шукайте кредитні програми. Необхідна нова техніка чи транспортні засоби — лізинг стане оптимальним варіантом. 

Розглянемо кредит і лізинг, відмінності між якими доволі істотні, детальніше з точки зору вигоди для фермера.

Вигоди кредиту

Кредит — більш традиційний фінансовий інструмент. 

Його основні вигоди:

  • форма фінансування — отримати кредит можна готівкою та безготівково. 
  • зручні умови кредитування — можна обрати термін, суму кредиту, форму фінансування, щомісячний платіж і способи погашення.
  • індивідуальний графік погашення — за потребою, банк встановлює графік внесення платежів з урахуванням сезонності бізнесу.
  • оформлення кредитної лінії — можливість оформити кредит на значну суму, але використовувати її частинами (траншами) по мірі необхідності. При цьому відсотки сплачуються тільки за фактично отримані в користування кошти.
  • різноманітність кредитних програм — можна обрати програму кредитування з урахуванням особливостей свого агробізнесу. Також є державні кредитні програми для аграріїв.

Подати заявку на оформлення кредиту можна на сайті AgroApp, де зібрані найкращі програми кредитування сільського господарства.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Чим невигідний кредит

Кредитування доступне не для всіх аграріїв, адже кредитні установи висувають високі вимоги до позичальників. 

Серед вимог:

  • складний пакет документів — потрібно надати документи, що підтверджують платоспроможність, фінансову діяльність господарства.
  • застава та поручителі — щоб отримати велику суму коштів, потрібно надати майно під заставу, знайти поручителя.
  • термін — в умовах війни банки та фінансові компанії надають кредити на мінімальні терміни. 
  • кредитна історія — в деяких установах отримати кредит чи особливі умови погашення можна лише за наявності позитивної кредитної історії.

Вигоди лізингу

Лізинг — це простий для аграрія спосіб придбати транспорт чи обладнання. 

Серед вигод:

  • швидкість оформлення — щоб отримати потрібну техніку, лізингоодержувачу достатньо лише укласти договір з лізингодавцем.
  • гнучкий графік платежів — графік узгоджується з клієнтом індивідуально, з урахуванням особливостей діяльності, є можливість відтермінування оплати платежу.
  • економія коштів — багато виробників техніки та дилерів пропонують вигідні програми лізингу, тому є можливість обійтися без посередників та зекономити, не переплачуючи за майно.
  • можливість оформити в лізинг техніку, що була у користуванні — вживана техніка дешевша, ніж нова.

Заповнивши заявку на отримання кредиту чи лізингу на сайті AgroApp, ви протягом 24 годин отримаєте попереднє рішення про фінансування вашого агропроєкту. 

Читайте також: Як купити трактор у лізинг

Чим невигідний лізинг

Окрім усіх переваг, лізинг має низку недоліків. 

Серед основних виділимо:

  • обмеженість — лізинг дозволяє отримати тільки техніку в користування. Якщо аграрію потрібно поповнити обігові кошти чи закупити сировину, варто обрати кредит.
  • майно не належить лізингоодержувачу — аграрій, який оформив договір лізингу, не може вільно розпоряджатися майном без попередньої згоди лізингодавця.
  • оподаткування ПДВ — платежі за договором лізингу оподатковуються податком на додану вартість. Це створює труднощі для фермерів, які не є платниками ПДВ.

Часті питання, чим відрізняється лізинг від кредиту

Кредит або лізинг: що вигідніше 

Якщо потрібне обладнання та транспорт, краще оформити лізинг, а в інших випадках — кредит.

Що дорожче: лізинг або кредит

Зазвичай, кредит дорожчий через високі відсоткові ставки. Лізинг відносно дешевий спосіб фінансування, але дещо обмежений — в користування ви отримуєте не кошти, а майно (обладнання, транспорт).

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку