Свинарство в Україні: технологія, рентабельність та перспективи

З цієї статті ви дізнаєтеся про переваги та ризики свинарства. Розглянемо, які породи краще підійдуть для бізнесу в Україні, як за ними доглядати та на що звертати увагу при виробництві продукції. Також розкажемо, як зареєструвати власну справу та які ініціативи з боку держави направлені на розвиток цієї галузі.

Свинарство в Україні

Свинарство — це галузь тваринництва, що займається вирощуванням свиней для отримання м’ясної продукції, жиру та інших матеріалів.

Україна має давні гастрономічні традиції, пов’язані з приготуванням страв на основі м’яса свиней і входить в топ-10 світових виробників продукту. В нашій країні нараховується 3 541 активне підприємство з виробництва свинини. Найбільша чисельність поголів’я на сьогодні в Київській, Львівській, Хмельницькій та Тернопільській областях.

Щороку поголів’я свиней в Україні зростає на 3-4%, але такі темпи не відповідають рівню споживання. Свинина становить 37% від загального обсягу споживання м’яса українцями та посідає друге місце за популярністю, поступаючись курятині, яка користується попитом через свою доступність і нижчу вартість. До того ж, низький приріст українського виробництва призводить до збільшення імпорту, що негативно впливає на вітчизняних виробників і економіку загалом.

Переваги вирощування свиней

Головними перевагами свинарства в Україні вважають: 

  1. Високий забійний вихід. Від загальної маси можна реалізувати до 70% продукції, а вихід м’яса складає 60%. 
  2. Економічність будівництва. Зведення свинарника не потребує дорогих матеріалів — оптимальними варіантами є газопіноблоки або металеві листи.
  3. Здоров’я тварин. Є породи, які рідко хворіють, а за умови якісного лікування швидко одужують. 
  4. Високий попит на продукцію. Знайти канали збуту не буде проблемою.
  5. Державна підтримка. Міністерство аграрної політики та продовольства України працює над програмами допомоги фермерам, щоб прискорити зростання поголів’я свиней.
  6. Розширення ринків експорту. Урядова підтримка надаватиме доступ до нових ринків збуту в країнах ЄС та Південно-Східної Азії.
  7. Внесок в енергетичну безпеку країни. З відходів виробництва можна виробляти біометан.

Ризики свинарства

При плануванні свинарського бізнесу потрібно також врахувати фактори ризику, такі як:

  1. Інфекційні захворювання. Незважаючи на стійкість тварин до хвороб, існує ризик спалахів епідемій (наприклад, африканська чума свиней), що може призвести до значних втрат.
  2. Коливання ціни на корм. Вартість кормів може значно змінюватися, впливаючи на собівартість виробництва та прибутковість бізнесу.
  3. Тимчасові спадання попиту на продукцію. В окремі періоди попит на ринках може різко знижуватися, що негативно позначається на доході. 
  4. Пожежа. Вогонь може завдати чималої шкоди фермі, тому слід одразу організувати ефективну систему протипожежної безпеки.

Вирощування свиней: що потрібно знати

Щоб розпочати бізнес на виробництві свинини, важливо знатися на продуктивних породах, особливостях їх утримання та розмноження. Ця ніша може бути доволі прибутковою за умови хорошого фінансування та дотримання технології. Розглянемо все за порядком.

Вибір породи свиней для вирощування

Початківцям у свинарстві можна обрати одну породу або дві, схожі за вимогами до утримання. В Україні популярністю користуються такі породи: 

  1. Дюрок — м’ясний різновид, який важить від 240 до 360 кг. Разовий приплід становить 7-8 поросят. Свині «Дюрок» доволі спокійні та витривалі, але схильні до респіраторних захворювань, кон’юнктивіту та атрофічного риніту.
  2. Ландрас — м’ясна порода вагою до 300 кг. Разовий приплід становить 12-16 поросят. Ці свині активні та добродушні, але не стресостійкі. Облаштовуючи свинарник та плануючи раціон, потрібно врахувати, що тварини схильні до травм і різних хвороб.
  3. П’єтрен — ще одна м’ясна порода, що підходить для промислового вирощування свиней. П’єтрени важать близько 300 кг. Разовий приплід становить 9 поросят. П’єтрени стійки до хвороб, проте не стресостійкі та довго звикають до нових умов.
  4. Гемпшир — беконний тип свиней вагою від 260 до 320 кг. Разовий приплід складає 6-8 поросят. Гемпширські свині мають міцний імунітет, але разом з тим погано переносять стрес.
  5. Полтавська — оптимальний варіант породи для свинарства в Україні. Тварини важать від 200 до 350 кг. Разовий приплід складає 10-11 поросят. Ці свині невибагливі, стійкі до стресу та хвороб, адаптовані до клімату нашої країни.
  6. Велика біла — порода м’ясо-сального напрямку вагою 210 кг і більше. Продуктивність свиноматки становить від 11 до 14 поросят. Тварини не дуже вибагливі до складу раціону, проте важко переносять морози. 
  7. В’єтнамська вислобрюха — беконний різновид свиней, що важать в середньому 150 кг. Разовий приплід складає 10 поросят. Тварини цієї породи невибагливі до умов утримання та харчування, мають міцний імунітет. Недоліком породи є темний колір шкіри, який часто залишається навіть після ошпарювання туші. 

Читайте також: М’ясні породи свиней в Україні: ТОП-5 найкращих

Технологія виробництва продукції свинарства

До складу свинарського комплексу входять 4 технологічні блоки:

  1. Утримання свиней.
  2. Годування свиноматок, поросят і молодняку.
  3. Організація бійні.
  4. Первинна обробка м’яса.

Виробництво свинини в Україні відбувається за трьома основними технологіями:

  • трифазною;
  • двофазною;
  • однофазною. 

Найчастіше застосовують трифазну технологію, яка передбачає, що поросят після відлучення переводять до окремих станків для дорощування. Після завершення цього періоду їх переміщують до спеціалізованих приміщень для відгодівлі.

В невеликих і середніх господарствах можуть запроваджувати двофазну технологію вирощування свиней. В такому випадку поросята залишаються в одному станку протягом підсисного періоду та періоду дорощування. Після цього їх переводять до інших станків чи іншого приміщення на відгодівлю. 

При однофазній технології виробництва поросят від народження до завершення періоду відгодівлі утримують в одному цеху. Ця технологія може підійти для невеликих господарств.

Для того, щоб забезпечити стабільне виробництво продукції свинарства потрібно завчасно, ще до придбання стада, спланувати раціон, його обсяги та визначитися з постачальниками. Купувати корми бажано у знайомих продавців і разом з тим мати кілька резервних варіантів — це дозволить мінімізувати ризики. Для поголів’я в 350 особин потрібно близько 35 тонн зерна та 300-350 кг спеціальних добавок на рік. Також необхідно запастися вітамінними комплексами, преміксами та сумішами для годування вагітних свиноматок. 

Потрібно обрати досвідченого зоотехніка та персонал, які будуть контролювати основні процеси: доглядати за вагітними свинями, вчасно обслуговувати молодняк, організовувати злучку свиней.

Вирощування свиней: бізнес-план

Розглянемо, як зареєструвати свинарський бізнес в Україні, на що підуть початкові інвестиції та на який прибуток можна розраховувати.

Реєстрація бізнесу на свинях

Щоб оформити всі необхідні документи, потрібно звернутися до адміністрації того району, в якому планується підприємство, та надати готовий бізнес-план. До основного переліку документів для відкриття бізнесу в галузі свинарства входять:

  • дозвіл на індивідуальне підприємництво; 
  • дозвіл на будівництво свинарника та інших підсобних приміщень, а також замовлення офіційного проєкту; 
  • дозвіл на купівлю або оренду відповідної земельної ділянки. 

Для придбання стада та реалізації м’ясопродуктів необхідно мати дозвіл ветеринарних та інших відомств.

Інвестиції на бізнес з вирощування свиней

До початкових витрат входить придбання поросят і заготівля кормів. Вартість поросяти залежно від породи — 2-4 тис. грн. На 30-35 т зерна, 300 кг добавок та мінеральні комплекси потрібно близько 1 млн грн. Якщо є власна ділянка з картоплею або іншими овочами, можна значно заощадити на кормі. 

Також до бізнес-плану потрібно внести витрати на оренду або будівництво свинарника. Подальші витрати включатимуть оплату комунальних послуг і зарплату персоналу — зоотехніку, ветеринару, різноробочим, бухгалтеру та керуючому, що розуміється на особливостях розведення свиней. Штат можна розширювати або звужувати залежно від специфіки ферми та обсягів виробництва.

На великих свинофермах краще застосувати сучасну технологію вирощування свиней. Повна автоматизація зменшує витрати на корм, забезпечує своєчасне годування та якісніший догляд за тваринами. Для цього знадобиться додаткове обладнання: опалювальні та вентиляційні системи, кормовий бункер з транспортером або спіральним кормораздатчиком і системи для автоматичного збирання гною.

Якщо ви вже склали бізнес-план з відкриття свиноферми, але не впевнені у своїх силах, скористайтеся вигідними кредитними програмами через сервіс AgroApp. На сайті зібрані пропозиції від перевірених банків і партнерські програми для фермерів. 

Рентабельність вирощування свиней

Прибутковість цього бізнесу залежить від багатьох чинників, таких як вибір породи, обсяг виробництва, канали збуту тощо. Але завдяки високому попиту можна розраховувати на стабільний дохід. За статистикою, рентабельність вирощування свиней сягає 200 і навіть 300%.

Ринок збуту продукції свинарства

Всередині країни виробники реалізують продукцію через роздрібні мережі, м’ясопереробні підприємства, заклади громадського харчування, на ринках та ярмарках. 

Євросоюз, який зазвичай забезпечував до 50% внутрішнього ринку, зараз зменшує обсяги виробництва через екологічні міркування, пов’язані з перенасиченням поголів’я свиней. Це створює нові можливості для розширення експорту української свинини.

Перспективи вирощування свиней в Україні

Держава розробляє програми з підтримки свинарства для українських підприємців, щоб стимулювати розвиток цього напрямку. Урядова підтримка діятиме протягом 5-7 років та надаватиме доступ до нових ринків збуту. Суми державних грантів сягають 200 тис. євро. До того ж, існують різні види грантів на експорт продукції та створення робочих місць, різні соціальні проєкти й приватні ініціативи. 

Також можна спробувати отримати грантову підтримку від міжнародних організацій, наприклад USAID та GIZ, а також у Фінляндії, Данії та Норвегії, які пропонують до 3-5 млн євро.

Для тих, хто планує зведення ферми з вирощування свиней на прикордонній території Заходу України є можливість скористатися транскордонною програмою країни, з якою межує Україна — Польщі, Румунії чи Словенії. Якщо бути наполегливим, можна розраховувати на 1-2 млн євро. 

Різноманітні інструменти фінансування, наприклад гранти та пільгові кредити, можна поєднувати. Також держава дозволяє посилити підтримку дотаційними програмами, навіть якщо ви вже маєте всі кредитні лінії.

Держава впроваджує роз’яснювально-виховні програми. Одну з таких ініціатив реалізує компанія Additional Financing Consulting, яка надає технічну підтримку з фінансування проєктів. До кінця року компанія проводитиме безплатне навчання для переробних підприємств, що планують отримати державне фінансування. У кожному регіоні країни працюють консультанти, які надають ці послуги на комерційній основі. 

Читайте також: Найкращі кози молочної породи

Висновок

Очевидно, що свинарство України — це перспективна галузь. Інвестувати в цей бізнес доцільно як у довгій, так і в короткій перспективі. Якщо дотримуватися основних правил утримання тварин та мінімізувати ризики, вже через 2-3 роки можна очікувати на чистий прибуток.

Необов’язково починати розведення одразу з великого поголів’я. Можна попрактикуватися на маленьких експериментальних господарствах і зібрати капітал для збільшення обсягів виробництва. 

Для автоматизації виробництва знадобляться значні інвестиції. Щоб придбати необхідне обладнання, можна скористатися додатковою фінансовою підтримкою — на сайті AgroApp представлені доступні кредитні програми для фермерів. Заповніть заявку, і вже через 24 години ви отримаєте попереднє рішення.

Часті питання про свинарство в Україні

Як впровадження автоматизації впливає на ефективність свинарських ферм в Україні?

Автоматизація виробництва сприяє зменшенню виробничих витрат на корм і ручну працю, а також дозволяє покращити догляд за тваринами. За рахунок цього зменшується собівартість м’яса, а отже зростає попит.

Як змінюється попит на органічну свинину та які можливості для фермерів у цій ніші?

Представники мереж супермаркетів зазначають, що саме зараз фермерські продукти стають все більш популярними серед споживачів. Це дає фермерам можливість розвивати нішеве автентичне виробництво з вищими цінами.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку