Найкращі кози молочної породи

У цій статті ми розповімо, які молочні породи кіз найкраще підходять для відкриття молочної ферми в Україні. Інформація буде корисна як для фермерів-початківців, так і для тих, хто хоче масштабувати свій бізнес або розвивати новий напрямок.

Кози молочної породи в Україні.

Виробництво та переробка молока — перспективна сфера. Розглянемо породи молочних кіз, які невибагливі, і при правильному годуванні та догляді майже не хворіють. Вони найбільше підходять для українського клімату з холодними зимами та відсутністю по півроку випасу та свіжої трави.

1. Зааненська порода

Найпопулярніший вибір фермерів у всьому світі. Породу виведено у Швейцарії, в долині річки Заане. Кози крупні, білої або кремової масті, іноді з чорними плямами на вимені або вушках. Переважно безрогі. Висота в загривку 75-77 см, вага 50-60 кг. Дають чисельне потомство: на 100 кіз припадає 180-250 козенят.

Характер у кіз цієї породи спокійний і доброзичливий. До умов утримання невибагливі. Добре адаптуються до різного клімату, але чутливі до сирості та спеки. Хворіють рідко. Тривалість життя 15-20 років.

Кози зааненської породи невибагливі й у їжі. Влітку — свіжоскошена трава, переважно злакова, та листя дерев. Взимку — сіно, березові чи дубові віники. Обов’язкове мінерально-вітамінне підживлення та овочі (морква, картопля, буряк).

Продуктивність: 600-1000 л/рік, жирність молока — 3,8-4,5%, смак ніжно-вершковий, без запаху. Період лактації триває 10-11 місяців.

2. Тоггенбурзька порода

Ще одна продуктивна порода зі Швейцарії, що характеризується витривалістю та високими надоями. Кози мають сіру або буру масть, на голові вздовж морди характерні білі смужки. Висота в загривку 70-75 см, вага 45-55 кг. Дають приплід по 2-3 козенят за раз.

Характер лагідний, миролюбний. Ця молочна порода кіз невибаглива в утриманні, добре переносить холод, але погано пристосована до сирості та спеки. Хворіє рідко. Тривалість життя 16-18 років.

Для підтримки високих надоїв необхідно влітку випасати на траві, взимку — давати якісні концентровані корми. Соковиті овочі (морква, буряк) дають будь-якої пори року. Годують за графіком, в один і той же час доби.

Продуктивність: 400-1000 л/рік, жирність молока — 4%, смак солодкий, насичений. Період лактації триває 9-10 місяців.

Читайте також: 7 бізнес-ідей для агробізнесу у 2023

3. Альпійська порода

Популярні молочні породи кіз в Україні включають також представників альпійської породи. Це спільний продукт англійських і французьких селекціонерів. Альпійські кози мають міцне витончене тіло, загартовані, витривалі, дають високі надої. Мають строкату масть, найчастіше коричневу або чорну. Висота в загривку близько 70 см, вага 60-65 кг. Зазвичай приплід 2-4 козенят.

Характер миролюбний, добре уживаються з іншими тваринами, але можуть захистити себе від ворога. В утриманні невибагливі, добре переносять низькі температури, але бояться протягів. Мають міцний імунітет до хвороб. Тривалість життя 15-20 років.

Для годування альпійських кіз рекомендується використовувати лугові трави, гілки дерев і чагарники. Сіно — ключовий компонент у раціоні альпійських кіз.

Продуктивність: 600-900 л/рік, жирність молока — 4,5-5%, смак вершковий. Період лактації триває 9-11 місяців.

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023

4. Порода Ламанча

Популярна порода з Америки, яка прижилася в Україні завдяки своїй продуктивності. Ламанчі — одні з найбезпроблемніших тварин. Ці кози молочної породи мають міцну статуру та велике вим’я, що є ознакою високих надоїв. Масть різноманітна, іноді ряба. Трапляються відтінки білого, бурого, коричневого та інших кольорів. Висота в загривку 75 см, вага 52-55 кг. Кількість козенят у приплоді — до 5. 

Характер слухняний, прив’язуються до господарів, люблять увагу. Не вимагають особливих умов утримання, відрізняються витривалістю та міцним здоров’ям. Тривалість життя 15-18 років.

У харчуванні невибагливі, крім соковитої трави охоче їдять гілки низькорослих дерев і чагарників. Для зимового годування підійдуть дубові та березові віники, а також висівки та овес, овочеві суміші.

Продуктивність: 700-900 л/рік, жирність молока — 4%, смак гармонійний. Період лактації триває 10-11 місяців.

5. Чеська бура порода

Ця молочна порода кіз має високі племінні характеристики. Масть шоколадного кольору з темними «гольфами» на ногах та темною смугою по хребту. Фірмовий знак породи — чорні стоячі вуха. Висота в загривку 65-70 см, вага 50-70 кг. Дають хороший приплід — в середньому по 2-3 козенят за раз.

Характер спокійний. Тварини невибагливі, можуть задовольнятися чистим загоном, що провітрюється. До хвороб не схильні, мають міцний імунітет. Тривалість життя 15-18 років.

У харчуванні чеські кози невибагливі: їдять сіно, траву, гілки, деревну кору та комбікорм.

Продуктивність: 800-1000 л/рік, жирність молока — 4,5%, смак з тонким вершковим ароматом. Період лактації триває 10-11 місяців.

6. Мегрельська порода

Кози молочної породи грузинської селекції добре адаптовані до українського клімату. Молоко підходить для виробництва сирів, бринзи, вершкового масла. Мегрельських кіз вирізняє міцна статура та великі загнуті роги. Масть частіше біла, бура або світло-сіра. Висота в загривку 60-70 см, вага 35-45 кг. Висока плодючість, кози часто приносять двійню.

Характер покладливий. Мегрельські кози невибагливі до умов утримання, не потребують особливого догляду, але чутливі до протягів і холоду. Знадобиться утеплювати сарай. Стійкість до багатьох хвороб. Тривалість життя 15-20 років.

У годівлі невибагливі. Крім трави та сіна їдять злаки, подрібнені коренеплоди, очистки картоплі.

Продуктивність: 400-800 л/рік, жирність молока — 4-4,5%, насичений смак. Період лактації триває 7-8 місяців.

За грамотного підходу на такому цінному продукті, як козяче молоко, можна організувати прибутковий бізнес. 

Але породисте поголів’я та облаштування ферми вимагатиме вкладень. Щоб полегшити фермерам завдання пошуку додаткового джерела фінансування, ми зібрали найвигідніші кредитні програми в єдиному місці на сайті AgroApp. Залишайте заявку та отримайте попереднє рішення щодо кредиту протягом доби.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Часті питання про молочні породи кіз в Україні

Які кози дають молоко без запаху

Молоко без запаху можна отримати від таких порід кіз, як зааненська, тоггенбурзька, альпійська, мегрельська, ламанча.

Скільки коштує коза зааненської породи

Зааненська порода це наймолочніша порода кіз, яка високо цінується на ринку. Козеня коштує від 1500 гривень, доросла коза — від 3000 гривень.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку