Вирощування обліпихи як бізнес

Обліпиха доволі молода комерційна культура в Україні. Протягом останнього десятиріччя інтерес до цієї нішевої культури зростає. Селекціонуються нові вітчизняні сорти, які вже приносять хороші прибутки. 

Сьогодні вирощування обліпихи як бізнес набуває популярності. Фермери розширюють свій асортимент за рахунок обліпихи, займаються не лише вирощуванням, а й переробкою, успішно заморожують та експортують цінну ягоду. Більш детально про те, як зробити бізнес на обліписі та на які моменти треба зважати  в нашій статті.

Бізнес з вирощування обліпихи в Україні

На сьогодні в Україні існує понад 100 га комерційних насаджень. Географія виробників обліпихи в Україні невелика. Це переважно західні, центральні та подекуди північні регіони країни. 

Обліпиха невибаглива до поливу, стійка до несприятливої погоди та шкідників,переносить морози до мінус 25-30 градусів. Ця культура підходить для промислового вирощування в усіх регіонах України.

Читайте також: Нішеві культури в 2024 році: вирощування, перспективи, експорт

Переваги бізнесу на обліписі

Чому варто звернути увагу на обліпиху? 

  1. Ця ягода має стабільний попит на внутрішньому ринку та хороший експортний потенціал. 
  2. Відсутність конкуренції всередині країни.
  3. Обліпиха використовується в кількох галузях промисловості: харчовій, косметичній, фармакологічній. Є безліч продуктів переробки, у складі яких також обліпиха. 
  4. Витрати на догляд за нею невисокі порівняно з іншими культурами. Наприклад, вона не потребує жодних підземних, надземних, крапельних чи дощових систем поливу. 
  5. Можливість тривалого зберігання продукції після заморозки. Якщо вашою основною продукцією буде свіжозаморожена великоплідна обліпиха, бізнес піде вгору.

Ризики бізнесу на обліписі

Окупність вирощування обліпихи залежить від багатьох факторів: від погодних умов і людського фактора до кон’юнктури ринку. Загалом ризики такі самі, як і в будь-якому ягідному бізнесі:

  1. Великий термін окупності. З моменту закладки саду до виходу на повноцінні врожаї мине не менше 5 років. Це варто враховувати, якщо земельна площа перебуває в короткостроковій оренді або розташована близько від зони бойових дій. 
  2. Швидкопсувність. Досвідчені фермери знають, що ягоду треба або швидко продати свіжою, або швидко переробити. Для першого має бути напрацьований ринок збуту, для другого відповідне обладнання з альтернативними джерелами живлення.
  3. Недотримання технології вирощування. Професійний агрономічний супровід один з ключових факторів успішного бізнесу. Спеціаліст зробить детальний аналіз ґрунту, підбере правильні саджанці, зорієнтується в особливостях росту та плодоносіння закладеного саду. Робити все це самотужки значить ризикувати бізнесом. 
  4. Наявність робочої сили. В сезон збору обліпихи, який триває з кінця липня по вересень, господарство має бути забезпечене працівниками для ручного збору. Варто подумати про це завчасно, щоб не опинитися в ситуації, коли залучати нема кого, бо всі потенційні робітники поїхали на заробітки туди, де платять більше. 

Вирощування обліпихи: особливості культури

Обліпиха дводомна рослина. Це означає, що є чоловічі дерева, які слугують лише запильниками, і є жіночі, які дають урожай. На промислових плантаціях відсоток чоловічих рослин має становити 8-10% від загальної кількості кущів. 

Вибір сорту обліпихи для вирощування

Купувати саджанці варто в надійних розсадних господарствах, які культивують плодоносні великоплідні промислові сорти, з різним початком плодоношення, з високими товарними та смаковими якостями плодів.

Топ-5 найкращих сортів для вирощування в Україні.

Київський бурштин 

Сорт української селекції з ароматними кисло-солодкими ягодами. Полюбляє легкі вологі ґрунти без застою води. Для запилення підходить будь-який чоловічий сорт рослини. Врожайність до 20 кг/кущ. 

Оранж Революшн 

Один з найбільш великоплідних і продуктивних вітчизняних сортів. Стійкий до хвороб, невибагливий до типу ґрунту, віддає перевагу сонячним місцям. Любить вологу, тому потрібно організувати полив при її недостатній кількості в ґрунті. Врожайність до 25 кг/кущ. 

Либідь

Український сорт з соковитими, кисло-солодкими ягодами. Без шипів. Має підвищену стійкість до морозів і захворювань, зростає на будь-якому ґрунті. Ідеальним місцем для посадки стане сонячне місце. Врожайність до 16 кг/кущ. 

Лейкора

Пізній сорт німецької селекції. Ягоди мають приємний кислувато-терпкий смак. Добре зростає на суглинних і супіщаних ґрунтах. Висаджувати краще на сонячній, добре забезпеченій вологою ділянці. Врожайність до 15 кг/кущ. 

Лорд

Чоловічий сорт вітчизняної селекції. Один з найкращих запильників для жіночих рослин. Не утворює ягоди, росте до 3-4 м заввишки, має розгалужену кореневу систему. Дуже стійкий до захворювань і заморозків, добре росте на будь-якому ґрунті, крім важких чорноземів. При культивації в посушливому кліматі може потребувати додаткового поливу.

Технологія вирощування обліпихи

Обліпиха є світлолюбною культурою, її слід саджати на відкритих сонячних ділянках. 

Оптимальні для неї легкі, родючі ґрунти, а саме: 

  • супіщані;
  • легкі суглинні;
  • середні суглинні. 

За типом ґрунту найбільш придатними є:

  • сірі лісові ґрунти;
  • каштанові; 
  • чорноземні.

Для обліпихи, як і для будь-якої іншої культури, важливий рівень кислотності ґрунту, оскільки на кислих ґрунтах (рН ≤ 5) вона не росте, а швидко пригнічується та гине. Те саме стосується й лужних ґрунтів (рН ≥ 8). Найбільш придатні для обліпихи ґрунти з нейтральним рівнем кислотності або близьким до нейтрального (рН 6–7).

Обліпиха не переносить застою води, тому заболочені місця не для неї. Вибирати для посадки слід таку ділянку, де ґрунтові води залягають не ближче 1,5-2 м від поверхні ґрунту. 

Якщо обліпиха як бізнес планується на роки наперед, її треба висаджувати на відстані 2–4 метри одна від одної, якщо говорити про посадку кількох саджанців жіночої форми. Вони зазвичай не ростуть великі. Натомість, дерева чоловічої форми здатні утворювати високі об’ємні кущі, тому їх краще садити трохи осторонь (але не далі за 50 м). Один запильник (чоловіча особина) здатен опилити до 10 «дівчат» (жіночих особин). 

Читайте також: Як садити жимолость для заробітку: вигідні сорти, особливості вирощування

Вирощування обліпихи: бізнес-план

Реєстрація бізнесу на обліписі

Офіційно зареєструвати свій бізнес можна:

  • в Центрі надання адміністративних послуг;
  • у державного реєстратора;
  • у нотаріуса.  

Для реєстрації необхідно виконати ряд дій.

  1. Подати пакет документів до вашого виконавчого органу влади.
  2. Зареєструвати компанію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
  3. Стати на облік в державних службах і фондах: у податковій, Пенсійному фонді, в органі статистики. 
  4. Відкрити банківський рахунок, замовити печатку.
  5. Подати документи до контролюючого органу на реєстрацію платником ПДВ або фіксованого сільськогосподарчого податку. 

Цього достатньо для вирощування та збуту свіжої ягоди. Якщо плануєте вирощування обліпихи як бізнес із повним циклом переробки, уважно підбирайте приміщення для встановлення промислової лінії. До нього теж будуть певні вимоги. 

Інвестиції на бізнес з вирощування обліпихи

Орієнтовний середній показник капіталовкладень на гектар зараз становить від 40 до 50 тисяч доларів. Розмір саду для повноцінного бізнес-проєкту має бути мінімум 10 га. Відповідно, на створення господарства знадобиться близько 500-550 тисяч доларів інвестицій. 

З них:

  • 40% — закупівля техніки та обладнання;
  • 20% — оплата оренди та комунальних послуг;
  • 12% — внесення добрив, мульчування ґрунту;
  • 12% — закупка саджанців;
  • 16% — інші операційні витрати.

Які статті витрат треба врахувати фермеру в перший рік, коли сад тільки закладається?

  1. Ділянка. Закладайте сюди не лише вартість оренди, а й агрохімічний аналіз ґрунту з імовірністю того, що знадобиться коригувати кислотність, біохімічний склад тощо.
  2. Саджанці. Економити на саджанцях не можна в жодному разі. Вартість якісного саджанця промислового сорту стартує від 150 грн. На 1 га їх знадобиться приблизно 1500-1700 одиниць. 
  3. Добрива. Обліпиха добре реагує на перегній і фосфорно-калійні добрива, особливо під час висаджування саджанців. Їй підійдуть комплексні добрива зі стандарним вмістом азоту та фосфору. 
  4. Догляд. Періодичне розпушування ґрунту може бути як ручним, так і механізованим.

Що буде потрібно через рік-два?

  1. Персонал. Фонд заробітної плати — значна стаття витрат, особливо в сезон збору ягоди, який триває з липня по вересень. 
  2. Зберігання. Зібрана ягода має зберігатися в контейнерах у прохолодному місці, а в спекотну погоду знадобиться додаткове охолодження. 
  3. Обладнання. Збір ягоди може проводитися спеціальним комбайном. Також варто подумати про придбання або взяття в оренду техніки для шокової заморозки ягоди, морозильних камер, пресу для холодного віджиму олії тощо. Фермер, який вкладає гроші в сучасні технології, зрештою від цього лише виграє. 

Послуга швидкого кредитування фермерів від AgroApp вирішить фінансові питання в разі, якщо ви на цей момент не стабільні, але хочете отримати гарний врожай.  

Якщо все йтиме добре, то років за 6, коли кущі досягнуть максимальної врожайності, виручка дійде до 700 тисяч доларів на рік. 

Розрахунок прибутковості бізнесу на обліписі

Рентабельність вирощування обліпихи як бізнес може сягати 80-85%. Повністю вкладення повернуться за 5-6 років. 

Ринок збуту обліпихи

Основні канали збуту ягоди:

  1. Роздрібні мережі: супермаркети, продуктові магазини, магазини здорового харчування тощо. 
  2. Оптові покупці: промислові харчові підприємства, кафе, ресторани, оптові бази.
  3. Сільськогосподарські заходи свого регіону — ярмарки, виставки, конференції фермерів-виробників, на яких можна отримати потрібні контакти.   
  4. Торговельні інтернет-майданчики, власний сайт, просування продукції через акаунти в соціальних мережах.

Висновок

Вирощування обліпихи як бізнес — це вигідний та інвестиційно привабливий проєкт, особливо якщо у фермера вже є необхідна техніка та досвід роботи з іншими ягідними культурами. 

В перспективі він принесе хороші здобутки, але лише за умови мінімізації ризиків і придбання якісних саджанців. На шляху до великих прибутків вам допоможе фінансовий помічник AgroApp — швидке кредитування агробізнесу на вигідних умовах. 

Часті питання про бізнес на обліписі

Як забезпечити рівномірний збір урожаю обліпихи?

При вирощуванні у промислових масштабах рекомендовано збирати обліпиху причіпним комбайном. 

Які державні субсидії або підтримка доступні для фермерів, що займаються вирощуванням обліпихи?

В 2024 році в Україні працює кілька програм: «Доступні кредити 5-7-9», програма компенсації вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки — до 25%. Також підприємці, які обробляють до 500 га,  можуть отримати гарантію на кредит через Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку