Як садити жимолость для заробітку: вигідні сорти, особливості вирощування

У цій статті розповімо про те, як садити жимолость для бізнесу в Україні. Розглянемо, чи вигідно вирощувати таку ягідну культуру, які сорти вирізняються найбільшою врожайністю та як правильно їх доглядати. Ця інформація допоможе вам зважити всі плюси та мінуси цієї ідеї.

Бізнес на жимолості в Україні: особливості

Бізнес на жимолості полягає у вирощуванні та продажу як свіжої ягоди, так і продуктів переробки. Ця культура приваблює фермерів високою ціною та відмінною якістю для споживача. За вмістом антиоксидантів жимолость перевершує всі сучасні комерційні ягідні культури. Умови для вирощування жимолості в нашій країні, особливо в північних регіонах, сприятливі.

Ця ніша вважається слабко зайнятою, тому підійде навіть новачкам, яким важко конкурувати з потужними учасниками ринку, що торгують більш традиційними ягодами.

Попит на ягоди на ринку Європи зростає з кожним роком і українські фермери мають можливість отримувати додатковий дохід від експорту. На внутрішньому ринку попит на жимолость у харчовій та фармакологічній галузях перевищує обсяги її виробництва.

Серед споживачів ця ягода ще не дуже відома, тому для вирощування жимолості у промислових масштабах потрібно багато уваги приділити маркетингу та популяризації ягоди.

Експерти ягідного ринку вважають, що найбільший потенціал у цій ніші має переробка. Ягоду можна сушити, заморожувати, виготовляти соки, пастилу, використовувати у приготуванні соусів, алкогольних напоїв, йогуртів, кондитерських виробів. Крім того, жимолость застосовується у косметичній промисловості.

Вирощуванням цієї рослини у промислових масштабах активно займаються Канада, Південна Корея, Японія, Китай і Польща.

Рентабельність

Рентабельність господарства з вирощування жимолості в Україні у перші роки становитиме в середньому 29,6%. Максимальних урожаїв можна досягти при досягненні кущем п’ятирічного віку, тому дисконтний період окупності бізнесу розтягується приблизно на 6,5 років. При цьому культура здатна плодоносити та приносити дохід протягом 20-30 років.

Збут жимолості

Фермери, які вирощують жимолость в Україні, можуть реалізувати свою ягоду через різні канали збуту жимолості. Найкраще заздалегідь укласти контракти з виробниками харчових, косметичних і фармацевтичних продуктів. Додатковим способом збуту буде продаж гуртом на ринках або через посередників. Також свіжу ягоду можна постачати до місцевих супермаркетів і реалізовувати через інтернет-платформи.

Плюси та мінуси бізнесу на жимолості

Розглянемо основні плюси комерційного вирощування жимолості в Україні:

  1. Починає плодоносити на 2-3 рік і дає врожай протягом 20-30 років.
  2. Вирізняється морозостійкістю та витримує весняні заморозки до -8°C.
  3. Стійка до хвороб і шкідників, тому підходить для органічного вирощування.
  4. Культура раннього дозрівання — починати збирання та продаж врожаю можна вже наприкінці травня.
  5. Багатий біохімічний склад ягоди надає більше маркетингових переваг. Вміст поліфенолів у жимолості понад 1700 мг/на 100 г, що перевищує показники лохини та чорної смородини.
  6. Нескладний процес посадки та догляд за жимолостю — не потрібні специфічні ґрунтові умови.
  7. Можливість механізованого збирання.
  8. Великий потенціал для переробки.

Хоча мінусів у цьому бізнесі небагато, але аграріям слід врахувати такі фактори:

  1. Тривалий період збільшення максимальної врожайності становить 5 років.
  2. У багатьох сортів недостатня лежкість, тому необхідно швидко реалізовувати або заморожувати ягоду.
  3. Ягода не розкручена на ринку.

Жимолость їстівна: вирощування в Україні

Успіх бізнесу на вирощуванні нішевої культури багато в чому залежить від підбору сортів, грамотної посадки та догляду. Розглянемо докладніше найкращі сорти жимолості для України та особливості їх вирощування.

Кращі сорти жимолості їстівної для України

Придатними для промислового вирощування та найвигіднішими для України вважають такі сорти:

  • Boreal Beauty — вирізняється високою врожайністю (до 2 кг з куща );
  • Boreal Blizzard — сорт з дуже великими ягодами;
  • Boreal Beast — садять як запилювач для Boreal Blizzard;
  • Blue Banana — середньопізній високоврожайний сорт;
  • Aurora — оптимальний сорт за всіма показниками (смак, розмір, транспортабельність і продуктивність);
  • Спокуса — десертний сорт української селекції, адаптований до умов вирощування в нашій країні.

Як правильно садити жимолость

Для посадки найкраще брати 2-річні саджанці одразу кількох різних сортів для перехресного запилення. Схема посадки для механізованого збору — 0,5-0,8 м між рослинами та 3,5-3,8 м між рядками.

Грунт для жимолості потрібно вибирати супіщаний і суглинистий, садити потрібно на відкритих і захищених від вітру ділянках. Оптимальна кислотність ґрунту — від 5,5 до 7,5 pH. Якщо ґрунт не дуже родючий, при посадці в лунку вносять суміш із ґрунту, компосту та перегною. 

Рекомендується садити жимолость восени, оскільки рослина дуже рано починає вегетацію, і вкривати гряди мульчувальними матеріалами.

Читайте також: Мульчування: що це таке, як проводити

Догляд за жимолостю, підживлення

Жимолость полюбляє органіку та зволожений ґрунт, тому бажано використовувати органічний метод вирощування та встановити краплинне зрошення.

При розпушуванні потрібно враховувати, що рослина має поверхневу кореневу систему. Для захисту насаджень від птахів можна використовувати спеціальну сітку.

Добриво для жимолості вносять восени — підживлюють сумішшю компосту, золи та суперфосфату. Навесні як підживку використовують азотні добрива, наприклад аміачну селітру.

Читайте також: Що таке селітра: види, де і як застосовується

Необхідна техніка

Щоб забезпечити оптимальні умови для бізнесу на жимолості, знадобиться базовий набір техніки:

  • автоматичні системи поливу;
  • косарки, секатори, кущорізи;
  • ягодозбиральний комбайн;
  • трактори з плугами, культиваторами, боронами та іншим навісним обладнанням.

Читайте також: Який трактор кращий для фермера: критерії вибору

Збір і зберігання врожаю

Збирання врожаю можна проводити вручну, якщо господарство невелике. На посадках площею 10-20 га найпростіше використовувати спеціальні комбайни. 

Плоди дозрівають до кінця травня-початку червня, але є й пізніші сорти. Також деякі сорти дозрівають нерівномірно, наприклад Aurora.

Ягоди дуже ніжні та швидко псуються, тому на виробничий комплекс з вирощування жимолості потрібно придбати обладнання для обробки, заморожування та зберігання продукції.

Українські фермери дедалі частіше вибирають нішеві культури для бізнесу, зокрема жимолость — ягоду з високою рентабельністю. Якщо ви хочете спробувати себе в ягідному бізнесі, але потребуєте додаткового фінансування, скористайтеся сервісом AgroApp. На сайті зібрані найвигідніші кредитні програми для аграріїв.

Часті питання про вирощування жимолості в Україні

Який сорт жимолості найурожайніший

Одним із найурожайніших сортів вважають «Boreal Beauty». З одного куща збирають близько 2 кг ягід.

Чи проводиться підживлення жимолості навесні

Навесні обов’язково проводиться підживлення азотними добривами, у 2-3 підходи з інтервалом у 2 тижні. З середини травня вносять комплексні добрива — фосфорні та калійні.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку