Що таке селітра: види, де і як застосовується

У цій статті ви дізнаєтеся, що селітра ― це одне з найпопулярніших і найдоступніших добрив, яке застосовують аграрії. Розкажемо, у чому її користь, які види використовують у сільському господарстві, а також як правильно її вносити. Ця інформація допоможе вам оптимізувати догляд за промисловими посівами.

Селітра: що це таке 

Селітра ― це універсальне мінеральне добриво, яке містить азот у формі нітратів амонію, калію, кальцію чи натрію. Вона випускається у вигляді білих (іноді з жовтим відтінком) кристалів або гранул, які добре розчиняються у воді. Це гігроскопічна та вибухонебезпечна речовина, тому зберігати її потрібно в сухих приміщеннях, окремо від матеріалів, які можуть вступити з нею в реакцію.

Для чого потрібна селітра

Селітра ― це основне добриво та підживку для різних сільськогосподарських культур. Однією з головних переваг використання селітри є швидке засвоєння азоту рослинами. Азот необхідний для синтезу білків та інших важливих органічних сполук. Завдяки цьому зростання рослин прискорюється, формуються міцні стебла та листя з насиченим зеленим відтінком, сповільнюється старіння. Крім того, збільшення доступності азоту сприяє більш ефективному засвоєнню також інших поживних елементів.

На промислових посадках селітру використовують для того, щоб збільшити родючість ґрунту, покращити смакові показники плодів та ягід, підвищити врожайність і, як наслідок, рентабельність господарства.

Читайте також: Як підготувати ґрунт у теплиці: 5 порад для фермерів

Види селітри

Вирізняють такі види селітри для сільського господарства, які є джерелом азоту для рослин:

  1. Аміачна селітра ― це речовина з найвищим вмістом азоту. Найкраще підходить для ранньовесняного підживлення зернових і весняної обробки озимих культур.
  2. Калійна селітра ― джерело не лише азоту, а й калію. Таке добриво практично не містить хлору, тому підходить для хлорофобних культур, наприклад картоплі, буряків і винограду.
  3. Кальцієва селітра ― речовина містить азот і кальцій. Це лужне добриво, тому підходить для всіх типів грунту, особливо закислених. Кальцій сприяє утворенню та зміцненню клітин рослин.
  4. Натрієва селітра ― лужне добриво містить азот і натрій. Найбільший ефект має на ґрунтах з низьким вмістом гумусу, наприклад дерново-підзолистих і супісках.

Що підживлюють селітрою

Аміачною селітрою удобрюють озиму пшеницю та інші зернові з розрахунку 200-360 кг на 1 га восени. Також удобрюють і озимий ріпак ― 250-400 кг/га.

Посадки ярої пшениці та інших зернових удобрюють до сівби з розрахунку 200-300 кг/га. Витрата аміачної селітри під ярий ріпак трохи більше ― 350-400 кг/га, а під цукрові буряки ― 300-400 кг/га.

Читайте також: Що таке ріпак: для чого та як вирощують, коли сіють

Водночас, таке добриво не можна використовувати для обробки огірків, кабачків, патисонів і гарбуза, бо це може призвести до накопичення нітратів у плодах.

Як правильно користуватися селітрою

Селітра ― це добриво, яке слід використовувати з обережністю. Ознайомтеся з основними правилами роботи з цією речовиною:

  1. Аміачна селітра трохи підвищує кислотність ґрунту, тому її краще використовувати для посадок на нейтральному або слаболужному ґрунті. Якщо ґрунт кислий, то селітру вносять разом із вапняним борошном у пропорції 1:1.
  2. Вносити селітру краще у вигляді водного розчину. При внесенні добрива необхідно стежити, щоб розчин не потрапляв на пагони та листя. Це може призвести до опіків зеленої маси. 
  3. Після внесення селітри рослини потрібно рясно полити. 
  4. Процедури з підживлення селітрою потрібно закінчити за 2 тижні до початку збирання врожаю.
  5. Не можна використовувати селітру, якщо рослини уражені хворобами.
  6. Необхідно суворо дотримуватися інструкцій на упаковці та дозування. Перевищення норми внесення речовини може сприяти накопиченню нітратів у рослинах.
  7. Всі види селітри реакційноздатні, тому слід уникати контакту азотного добрива з торфом, тирсою, соломою та іншими легкозаймистими органічними матеріалами, щоб уникнути займання.

Читайте також: Азотні добрива: види, норми та терміни внесення

Придбання добрив для вирощування сільськогосподарських культур у промислових масштабах передбачає значні витрати, наприклад, 1 тонна аміачної селітри коштує близько 20 000 – 30 000 грн. Ці вкладення необхідно враховувати заздалегідь при складанні бізнес-плану проєкту. Багато фермерів вирішують скористатися кредитною програмою, щоб успішно стартувати та забезпечити оптимальні умови для розвитку підприємства. За допомогою сервісу AgroApp ви можете отримати найвигідніші пропозиції щодо кредитування та лізингу без відвідування банку.

Часті питання про види селітри

Що краще — селітра чи нітроамофоска 

Застосування селітри або нітроамофоски залежить від потреб ґрунту та рослин на конкретній ділянці. Наприклад, аміачна селітра містить лише азот, а нітроамофоска ― це комплекс мінералів (азот, фосфор і калій).

Чим можна замінити селітру

Як підживку зернових культур, овочів і плодових дерев замість селітри можна використовувати сечовину (карбамід). У ній міститься до 46% азоту амідної форми.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку