Що таке ріпак: для чого та як вирощують, коли сіють

У цій статті ми розповімо, що роблять із ріпаку та як правильно вирощувати цю культуру. Ви також дізнаєтеся про норми висіву, особливості догляду за посівами та кращі сорти ріпаку, які вигідно вирощувати в Україні.

Що таке ріпак

Ріпак — це популярна олійна культура, яку вже багато років вирощують в Україні. Жовті ріпакові поля можна побачити у всіх регіонах нашої країни. Ділимося інформацією, як виглядає ріпак.

Це трав’яниста однорічна рослина сімейства хрестоцвітих. Висота дорослої рослини від 1 до 2 м. Стебло розгалужене, прямостояче. Сильно розвинена стрижнева коренева система. Після цвітіння утворюються стручки до 12 см, у кожному з них — до 30 насінин.

Його популярність обумовлена низкою чинників.

  1. Широка сфера застосування. Продукція з ріпаку використовується у кулінарії, сільському господарстві та промисловості.
  2. Безвідходність виробництва. У переробку йде не тільки насіння, але також їх відходи та зелена маса.
  3. Висока рентабельність. Відсоток олії в насінні ріпаку — до 50%, більше, ніж у соняшника. Для вирощування ріпаку потрібні низькі витрати, а його вартість на світовому ринку висока.

В умовах постійно зростаючих цін на енергоносії становить інтерес використання ріпакової олії в якості біопалива для електростанцій. Подібна технологія вже успішно працює в Європі. Можливо, згодом її буде реалізовано також і в Україні.

Існують озимий та ярий види ріпаку. Сорти української селекції комбінують у собі стабільно високу врожайність і раннє дозрівання.

Коли цвіте ріпак в Україні:

  • озимий ріпак — наприкінці квітня;
  • ярий — у червні-липні.

Ріпак — ідеальний попередник. Він покращує структуру ґрунту, зменшує засміченість полів, сприяє накопиченню органічної речовини в ґрунті. Це збільшує врожайність наступних культур, особливо зернових.

Читайте також: Рослини сидерати: що це, які види бувають, коли та як сіяти

Що виробляють з ріпаку

В основному, насіння ріпаку використовують як сировину для рослинної олії.

Готовий продукт використовується у:

  • харчовій промисловості, ріпакову олію використовують для виробництва майонезу, маргарину, морозива;
  • косметології, через високий вміст олеїнової кислоти та вітаміну Е олія використовується у виробництві мила, кремів, лосьйонів;
  • виробництві мастильних матеріалів, як основа для моторної олії;
  • енергетиці, біопаливо з ріпакової олії успішно використовується для двигунів внутрішнього згоряння.

Це неповний перелік можливостей ріпаку, застосування якого не менш активне й у сільському господарстві. Макуха та шрот використовуються для виготовлення комбікорму. Він містить багато вітамінів і мікроелементів, худоба на ньому швидко росте та добре набирає масу.

Технологія вирощування ріпаку в Україні

Щоб отримати добрий урожай, потрібно враховувати якість насіння, кількість обробок, систему захисту рослин та інші фактори.

Далі наведено основні моменти, які слід врахувати під час вирощування ріпаку.

Терміни сівби ріпаку

Час сівби залежить від виду рослини. Наприклад, озимі культури сіють у другій половині серпня. Оптимальний термін — з 15 до 30 серпня, допустимий — перший тиждень вересня. Це важливо, оскільки для успішної зимівлі коренева система рослини має розвинутися. Вибираючи час, коли сіяти ріпак, слід врахувати світлолюбність рослини. Осіння вегетація повинна проходити при достатньому світловому дні.

Ярі культури сіють у квітні-травні, залежно від клімату в регіоні. Вони стійкі до короткочасних заморозків і вологолюбні.

Важливо: при посадці температура ґрунту має бути вищою за + 5 °С.

Як сіяти ріпак

За кілька тижнів до посіву насіння просушується та обробляється.

Загальні рекомендації щодо посіву ріпаку:

  1. Висаджувати культуру можна практично на всіх ґрунтах, окрім болотистих і піщаних ділянок. Особливо полюбляє ріпак супіщані, суглинисті та дерново-підзолисті ґрунти. Чудовий результат вийде на ґрунті з pH від 5,5 до 8,5. 
  2. Ідеальні попередники — огірки, перець, картопля, ячмінь, кабачки. Не рекомендовано посів ріпаку на місці, де до цього зростали представники його сімейства: капуста, буряк та інші хрестоцвіті.
  3. Перед посадкою ґрунт культивують та удобрюють. Внесення калію, фосфору та азоту необхідне навіть на родючих ґрунтах, оскільки ріпак за час вегетації всотує з ґрунту багато мікроелементів. Калій і фосфор слід давати під весняну оранку.
  4. Норма висіву ріпаку на 1 га становить 5-6 кг (1-1,2 млн насіння). Дотримання такої норми забезпечує оптимальну густоту рослин: 0,8-1 млн рослин на 1 га восени, і 0,7-0,9 млн/га навесні. Для покращення результатів схожості використовують сівалки з анкерними сошниками, які укладають насінини на задану глибину з однаковим інтервалом. Ідеально, коли сіють ріпак з оптимальною шириною міжряддя 15-20 см. Оптимальна глибина закладення насіння: 2 см для ярої культури та 2-3 см для озимої.

Читайте також: Дискування землі: що це і як правильно проводиться

Врожайність ріпаку

Оптимальним терміном збирання вважається фаза повної стиглості, коли нижні стручки мають коричневий колір, а насіння в них тверде. Озимий ріпак дозріває до середини наступного літа, ярий ріпак — до серпня-вересня. Збирають ріпак зернозбиральними комбайнами зі спеціальними насадками для ріпаку. Цей агрегат складається з одностороннього або двостороннього різального апарата й подовженого столу.

У середньому врожайність ріпаку буває в межах 25–28 ц/га. 

Найкращі сорти ріпаку

Відзначимо найпопулярніші озимі та ярі сорти ріпаку.

  1. Чорний Велетень. Найкращий сорт для вирощування в будь-яких умовах у всіх регіонах України. Морозостійкий. Стійкий до вилягання та осипання, до багатьох шкідників і хвороб.
  2. Блекстоун. Вирізняється винятковою посухостійкістю та, що важливо, стійкістю до пошкодження ріпаковим квіткоїдом.
  3. Грим. Потужний гібрид із швидким весняним проростанням, що дозволяє ефективно використовувати вологу навесні. Має надзвичайно високу посухо- та морозостійкість.
  4. Айдар. Сорт стійкий до вилягання. Відомий своєю сильною енергією проростання насіння та стійкістю до таких хвороб як бактеріоз, чорна ніжка та фомоз.
  5. Мажор. Високопродуктивний гібрид. Стійкий до посухи та поширених хвороб.
  6. Сіріус. Холодостійкий гібрид із сильною енергією проростання насіння та чудовою стійкістю до стресових факторів.

Вирощування ріпаку сьогодні один із найперспективніших у всьому світі напрямків. Перелік того, що виробляють з ріпаку, надихає фермерів вводити цю культуру до своєї сівозміни. Але багато хто з аграріїв хочуть підстрахуватися та не вкладати всі кошти, або заручитися додатковою фінансовою підтримкою. Вирішенням цієї ситуації стане агрокредит на вигідних умовах. Для зручності скористайтеся сервісом AgroApp. Залиште заявку онлайн та чекайте на рішення щодо кредиту до 24 годин.

Часті питання про те, що роблять з ріпаку

Скільки коштує ріпак в Україні

Середня ціна за 1 тонну ріпаку — 13500 гривень.

Після яких культур не можна сіяти ріпак

Не рекомендується розміщувати посіви ріпаку після хрестоцвітих культур: капусти, редьки, цукрових буряків, гірчиці тощо). Ці рослини мають спільних шкідників, однакову сприйнятливість до хвороб.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку