Дискування землі: що це і як правильно проводиться

У цій статті ми поговоримо про особливості дискування землі. Визначимо, для чого потрібне дискування, як воно впливає на врожай і коли найкраще дискувати ґрунт. Розглянемо техніку, необхідну для дискування, та правила проведення обробітку землі. 

Що таке дискування ґрунту

Дискування — це недорогий, механічний спосіб обробітку верхнього шару землі, який розпушує ґрунт і зрізає бурʼяни. Це підготовчий процес до основного обробітку поля, який є схожим до оранки. Єдина відмінність полягає в обладнанні трактора, яке не так сильно травмує землю. 

Поля дискують восени та навесні, коли земля не замерзла. Обробіток проводиться на родючих ґрунтах і здатен замінити звичайну оранку чи культивацію. Підходить для посіву зернових. Неглибокий обробіток ґрунту перед оранкою стимулює минулорічне насіння прорости. Таким чином можна очистити поле від пізніх бурʼянів перед посівом. Найкращий ефект дискування дає на піщаних ґрунтах. 

Користь дискування полягає в боротьбі зі шкідниками та бурʼянами. Також така процедура дозволяє накопичувати вологу в ґрунті та допомагає рослинам швидше насичуватися мікроелементами.

Для чого потрібне дискування поля

Дискування — це спосіб зробити ґрунт пухкішим та підготувати його до зими або ж до початку посівних робіт. 

Завдяки розпушуванню землі на глибині 4-15 см, покращується аерація й тепловий режим, встановлюється оптимальний водно-повітряний режим. Рослини можуть швидше отримувати поживні речовини, краще формується коренева система, яка допомагає отримати всі необхідні для росту мікроелементи. Це напряму впливає на майбутній врожай.

Крім того, що дискування землі є одним з головних способів боротьби з бурʼянами, шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, неглибокий обробіток дозволяє знизити витрати на паливо, в порівнянні з оранкою. Також дискування не утворює борозни та розорів, а залишає поле рівним. 

Подрібнені дискуванням залишки рослин стають додатковим добривом для ґрунту. Земля після обробки краще поглинає воду, що запобігає водній ерозії та засоленню ґрунтів. 

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Техніка для дискування

Дискування поля проводиться механічно. Для цього потрібен трактор з додатковим обладнанням: дисковими боронами, лущильниками та пристроєм для заточування пилок. Диски розміщуються під кутом, зчеплюються з ґрунтом і вирізають скибу. В такий спосіб земля розпушується, кришиться та перемішується. Глибину обробітку можна змінювати, але в середньому це 10-15 см.

Виділяють різні види дискових борон, в залежності від призначення та технічних характеристик: 

  • дворядні;
  • однорядні;
  • хрестоподібні. 

Робочим інструментом виступає диск з гладким, рифленим або розрізним профілем. 

За способом кріплення до трактора борони бувають навісні, напівпричіпні та причіпні. Найбільш поширеними в Україні є навісні та причіпні дискові борони. Втім, способи кріплення залежать від особливостей моделі та є однаково ефективними.

За масою агрегата та глибиною обробітку розрізняють:

  • Лущильники — легкі дискові борони з діаметром робочих органів до 500 мм. Їх використовують для дискування стерні та ґрунту на глибині 7 см.
  • Дискатори — дискові борони середньої ваги. Вони обладнанні дисками, діаметром 650 мм та обробляють землю на глибині 12 см.
  • Дискові плуги — важкі борони з потужним функціоналом і діаметром диска понад 760 мм. Використовуються для проведення складних польових операцій: обробіток важких ґрунтів, піднімання цілини тощо.

Лущильники, в порівнянні з іншими видами, слабше перекидають ґрунт і підрізають бурʼяни. Середня глибина обробки — 8-12 см. Проте вони є кращим способом розрізання горизонтально розміщеного коріння.

Від обладнання залежить якість обробки та вплив процедури на родючість ґрунту. Також на результат впливає правильність налаштування кута диска — чим гостріший кут, тим глибша обробка.

Дискові борони варто обирати для дуже засмічених полів. Вони інтенсивно подрібнюють рештки рослин і перемішують їх з ґрунтом.

Провідними виробниками такого устаткування є LEMKEN, Maschio Gaspardo, Kuhn, Horsch, Köckerling, Great Plains.

Читайте також: Як придбати трактор у лізинг

Правильне дискування поля

Щоб досягти бажаного результату, потрібно правильно підготувати ділянку та саму техніку:

  • очистити поле від сміття, яке може пошкодити техніку;
  • проводити обробку в суху погоду, адже через підвищену вологість земля налипатиме на дискові елементи;
  • перевірити техніку на справність і заточити диски;
  • відрегулювати кут нахилу дисків відповідно до глибини обробки ґрунту.

В посушливу осінь, дискування має переваги перед звичайною оранкою — структура ґрунту та висока концентрація поживних речовин дозволяє рослинам краще розвиватися. 

Якість обробітку залежить від правильного вибору обладнання та встановлення глибини обробки. Тому потрібно враховувати особливості ґрунту, рівень вологості та види бур’янів, які ростуть на ділянці. Наприклад, глибина обробки поля з однорічними бурʼянами становить 6-10 см. При багаторічних бурʼянах глибину дискування збільшують до 14 см.

Дискування землі проводиться восени, одразу після збору врожаю попередньої культури. Ґрунт швидко пересихає, тож потребуватиме глибшого обробітку. Сухий ґрунт втрачає фізичні особливості та ущільнюється, що негативно впливає на майбутній обробіток. Також важливо дискувати ґрунт після збору врожаю, щоб уникнути обсіменіння полів пізніми ярими бурʼянами.

Технологія обробітку залежить від культури, яку попередньо вирощували на полі:

  • після зернових варто дискувати ґрунт на глибині 20 см;
  • після культур із грубим стеблом землю дискують на рівні 10-15 см; 
  • після соняшника верхній шар землі залишається пухким, тож для обробітку достатньо використати широкозахватні дискові лущильники;
  • після багаторічних трав обробляють дисками на глибині 10-12 см. 

Інколи, при неякісному подрібненні рослинних рештків, проводять повторне подрібнення за допомогою дискових борон.

Ще один фактор, який впливає на вибір технології обробітку — вид ґрунту. Так на полях, де ґрунт має середній і важкий механічний склад, дискування проводять у день збирання врожаю. Після цього поле культивують, щоб вирівняти поверхню.

Якщо вам потрібні кошти на закупівлю техніки та обладнання скористайтесь сервісом AgroApp. Тут зібрані банки, фінансові та дилерські компанії, які працюють з сільськогосподарськими виробниками та пропонують кращі умови кредитування. Заповнюйте форму на сайті та отримуйте попереднє рішення протягом доби.

Часті питання про те, що таке дискування землі

Що краще — дискування чи оранка землі

Дискування є дешевшим і швидшим обробітком землі, який дозволяє якісно підготувати ґрунт до посівної. Проте воно підходить лише для певних видів ґрунтів і рослин.

Чим відрізняється дискування від боронування

Боронування та дискування — це поверхневий обробіток ґрунту для його розпушення та зрізання бурʼянів. Єдина відмінність полягає у виборі техніки.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку