Як підготувати ґрунт у теплиці: 5 порад для фермерів

У цій статті ми зібрали дієві поради як підготувати ґрунт у теплиці, щоб зібрати високий урожай. Розповідаємо як правильно проводити аналіз землі в теплиці, навіщо розпушувати та як часто зволожувати. 

Підготовка ґрунту для теплиці: 5 порад

Оптимальний час для початку підготовки ґрунту в теплиці залежить від:

  • типу теплиці;
  • регіону;
  • використовуваної культури. 

Процес підготовки землі для теплиці рекомендується розпочати за 2-3 тижні до висаджування рослин, що дозволить уникнути проблем з ранньою появою бур’яну. 

Якщо теплиця використовується цілорічно, то землю варто перевіряти регулярно — після кожного збору врожаю та перед висаджуванням нових рослин. 

Не існує універсального ґрунту для всіх типів культур. Тому важливо знати основні критерії, яким повинен відповідати тепличний земляний покрив.

Умовно критерії розділяють на: 

  • Фізичні. Земля повинна бути подрібнена, повітропроникна та утримувати воду. Для цього рекомендується використовувати легкі та пухкі ґрунти з додаванням перліту або вермікуліту. Завдяки відсутності органіки в складі цих мінеральних добрив, немає процесу гниття та, відповідно, не розвиваються хвороботворні мікроорганізми.
  • Хімічні. Це оптимальний рівень кислотності, наявність необхідних мікроелементів і поживних речовин. Ідеальний рівень кислотності для більшості рослин — у межах 6.0-7.0 pH. 
  • Біологічні. Земля повинна бути насиченою корисними мікроорганізмами, які допомагають рослинам засвоювати поживні речовини. Щоб зберегти біологічну активність ґрунту в теплиці, рекомендується використовувати такі органічні добрива, як компост, гній, торф, сидерати тощо.

Читайте також: Як визначити кислотність ґрунту: ТОП-4 способи

Розповідаємо покроково як підготувати ґрунт в теплиці.

1. Впорядкування 

  • Очистіть теплицю від залишків попередніх культур. Приберіть рештки рослин на грядках, оскільки вони можуть бути джерелом інфекцій і хвороб для нових рослин. Найкращим способом їх утилізації стане компостування.
  • Переконайтеся, що ви видалили всі бур’яни з теплиці. Вони перешкоджають культурам отримати необхідну кількість води та поживних речовин. 
  • Підготуйте розчин для дезінфекції. Можна використовувати спеціальні засоби, які містять антисептичні речовини. Переконайтеся, що розчин безпечний для ваших рослин і перевірте чи в складі немає агресивних компонентів, які пересушують ґрунт. Для цього варто уважно вивчити етикетку на упакуванні.

2. Розпушування 

Розпушувати потрібно на глибину не менше 20 см. Це покращить циркуляцію повітря та дозволить корінням рослин проникнути глибоко в землю. 

Основні способи розпушування:

  • Ручний. Здійснюється за допомогою грабель або лопати. При цьому поверхню земляного покриву ретельно проробляють, знищуючи комах, бур’яни та інші непотрібні рослини. Такий спосіб підійде тільки для невеликих теплиць. 
  • Механічний. Проводиться за допомогою культиватора, мотоблока або іншої сільськогосподарської техніки. Цей метод дозволяє ефективно обробити великі площі землі.
  • З використанням біологічних препаратів. Такий підхід забезпечує м’яке розпушування, зберігає корисну мікрофлору та мікроорганізми в ґрунті.

Розпушувати землю потрібно двічі на рік — навесні та восени. Також можна розпушувати міжпосівні ряди, щоб запобігти утворенню шару затверділої землі.

3. Аналіз ґрунту

Перевірте рівень кислотності (pH) ґрунту. Для більшості рослин оптимальний рівень pH від 6.0 до 7.5. Якщо рівень кислотності нижче 6.0, додайте гашене вапно в пропорції, вказаній на його упаковці.

Мікробіологічний аналіз допоможе зрозуміти, які мікроорганізми присутні в тепличному ґрунті, чи потрібно проводити додаткове підживлення. 

Для проведення мікробіологічного аналізу важливо правильно зібрати зразки. Необхідно взяти пробу земляного покриву з кількох точок у теплиці, відбираючи з різних глибин — з поверхні та біля коренів рослин. 

4. Підживлення

Підготування землі для теплиці включає й підживлення. Для цього додавайте в ґрунт добрива — органічні чи мінеральні. Наприклад, сидерати, компост або перегній стануть чудовими джерелами поживних речовин для рослин. Застосуйте їх у пропорції 1:3, тобто на 1 частину добрива додайте 3 частини ґрунту (3 кг на 1 кв. м). Проте зверніть увагу, що для кожного з видів добрив є індивідуальні рекомендації щодо застосування. 

Важливо: розраховуйте кількість добрива лише на ту площу, де будуть рости культури, а не на всю площу теплиці разом з прохідними стежками.

5. Зволоження та тепло

Щоб зволожити та підготувати землю у теплиці:

  • перевірте рівень води у землі за допомогою вологоміра;
  • підливайте рівномірно по всій площі теплиці;
  • регулярно зволожуйте в теплі дні, коли вода швидко випаровується з поверхні;
  • підливайте вміру, щоб не спровокувати гниття кореневої системи;
  • подбайте про дренаж, щоб уникнути застою води в кореневій зоні рослин.

Важливо пам’ятати, що зволоження земляного покриву в теплиці залежить від багатьох факторів, таких як погода, тип ґрунту, вік рослин і т. д. Рекомендуємо вести журнал зволоження, де будуть зазначені всі необхідні дані.

Пам’ятайте про підтримання тепла ґрунту. У теплий період року земля обігрівається за допомогою акумулювання тепла. Якщо ви плануєте вирощувати культури і взимку, завчасно подбайте про встановлення додаткового джерела — котла, електричного, кабельного або інфрачервоного обігріву тощо. 

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Потрібні кошти на будівництво теплиць? Залишайте заявку на сайті AgroApp, де зібрані вигідні кредитні програми банків і фінансових установ, що займаються кредитуванням агросектору.

Часті питання про підготовку ґрунту в теплиці

Як зробити землю в теплиці родючою

Родючість ґрунту можна забезпечити шляхом додавання органічних добрив, таких як компост, гній або сидерати. Проводьте розпушування та аерацію земляного покриву, щоб покращити доступ повітря та води до коренів рослин. 

Як оздоровити землю в теплиці

Оздоровлення ґрунту можна здійснити шляхом знезараження спеціальними дезінфікуючими розчинами та збалансованим застосуванням підживки.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку