Мульчування: що це таке, як проводити

У цій статті розповімо про те, що таке мульчування, коли проводити процедуру та в чому її плюси та мінуси. Розглянемо види мульчі, а також як правильно мульчувати відкритий ґрунт і ґрунт у теплиці. Ця інформація буде корисною всім, хто хоче захистити посіви від несприятливих умов і підвищити врожайність.

Мульчування ґрунту: що це таке

Мульчування — це покривання обробленого ґрунту шаром пухких, вологозберігаючих матеріалів. Такий аграрний прийом допомагає пригнічувати зростання бур’янів і покращує якість ґрунту.

Процедуру проводять наприкінці весни, на початку літа чи восени. Земля до початку робіт має бути достатньо зволожена та прогріта. Весняне мульчування запобігає перегріву та пересиханню коріння рослин влітку, а осіннє захищає кореневу систему від промерзання взимку.

Технологію застосовують для різних сільськогосподарських культур, таких як овочі, ягоди та фруктові дерева, а також для декоративних рослин.

Користь і шкода мульчування

Мульчування має свої плюси та мінуси. Давайте розглянемо їх докладніше.

Користь процедури:

  1. Запобігання зайвому випаровуванню вологи з ґрунту.
  2. Захист коріння рослин від екстремальних температур.
  3. Створення оптимального рівня кислотності для кожної рослини.
  4. Збагачення ґрунту корисними речовинами та покращення його структури.
  5. Запобігання вимиванню та вивітрюванню корисних речовин.
  6. Пригнічення зростання бур’янів і захист рослин від садових шкідників.
  7. Сприяння розмноженню корисних мікроорганізмів і створення живильного середовища для хробаків і корисних комах, які покращують ґрунт.
  8. Підвищення родючості ґрунту.
  9. Запобігання розбризкуванню грязі на листя рослин при поливі або під час дощів.
  10. Запобігання загниванню врожаю на поверхні ґрунту.

При неправильному виборі та використанні покривного матеріалу, мульчування може зашкодити:

  1. Якщо на ділянці глинистий тип ґрунту, товстий шар мульчі може спровокувати гниття.
  2. Якщо поливи недостатньо рясні, вода може не надходити до коріння рослин через товщину покриття.
  3. Ризик розвитку грибкових захворювань при частому поливанні.
  4. Органіка може привабити слимаків і гризунів.
  5. Деякі органічні матеріали можуть містити в собі насінини бур’янів, які проростуть навесні.

Таких ризиків можна уникнути або звести їх до мінімуму. Давайте розглянемо, які бувають види покривного матеріалу та що краще застосовувати для мульчування різних культур.

Читайте також: Рослини сидерати: що це, які види бувають, коли та як сіяти

Види мульчі

Мульча — це матеріали органічного та неорганічного походження. Популярністю користуються:

  • солома;
  • компост;
  • подрібнена кора;
  • скошена трава;
  • тирса;
  • чорне агроволокно.

Солома

Солома — сухі залишки озимої пшениці після обмолоту. Дуже часто застосовується при вирощуванні суниць, полуниць, ожини, винограду, а також озимої картоплі та часнику. Солома зберігає ягоди чистими та захищає ґрунт від сильного промерзання. Такий вид мульчі сприяє надходженню поживних речовин і повітря до коріння рослин.

Компост

Компост — суміш органічних матеріалів, що розклалися. Перед тим як застосовувати його як мульчу, необхідно витримати суміш не менше 2 років. Додатково компост прикривають сіном чи листям. Така мульча підходить для овочевих озимих культур, фруктових дерев, винограду та ягідних кущів. Компост удобрює ґрунт і захищає рослини від хвороб.

Подрібнена кора

Як мульчу також застосовують соснову кору. Вона підходить для суниць, чорниць, полуниць, лохини, агрусу, яблуні. Такий матеріал добре утримує вологу та пригнічує зростання однорічних бур’янів. При перегниванні кора збагачує ґрунт гумусом.

Читайте також: Вирощування лохини: бізнес-план з розрахунками

Скошена трава

Перед мульчуванням ґрунту скошеною газонною травою, залиште її підсохнути на кілька днів, а потім зберіть і застосовуйте як покриття. Цей вид підійде для томатів, огірків, баштанних культур, капусти та перців. Шар підсушеної трави запобігає ерозії ґрунту, перезволоженню та пересиханню. Така мульча багата на азот, а також допомагає у боротьбі з грибковими хворобами. 

Тирса

Для мульчування застосовують тільки перепрілу тирсу. Вона підходить для плодових дерев та ягідних кущів, озимих овочів, винограду та цибулинних квітів. Такий матеріал збагачує ґрунт корисними речовинами та виконує всі основні функції мульчі. Ранньою весною тирсу слід прибрати з ґрунту, бо після розкладання вона витягує з нього азот.

Чорне агроволокно

Чорне агроволокно — це нетканий довговічний матеріал, який широко застосовують на промислових і фермерських посадках при вирощуванні рослин на припіднятих грядках. Таке покриття добре поглинає сонячну енергію, тому особливо підходить для культур, які потребують більш теплих умов, наприклад баклажанів і томатів. Використання неорганічної мульчі дозволяє зменшити трудовитрати.

Читайте також: Що таке агроволокно (спанбонд) та як ним користуватися фермеру

Як правильно мульчувати ґрунт

Розглянемо загальні правила мульчування, які допоможуть уникнути помилок при впровадженні цього агроприйому на своїй фермі.

Мульчування відкритого ґрунту

Щоб провести мульчування відкритого ґрунту, візьміть до уваги такі рекомендації:

  1. Не можна мульчувати ґрунт поверх недавніх посівів. Дочекайтеся, коли рослини зійдуть і вкоріняться.
  2. Підготуйте ґрунт. Видаліть бур’яни з корінням, розпушіть і внесіть добрива, якщо потрібно.
  3. Рівномірно розподіліть мульчу. Якщо ґрунт легкий, на овочевих грядках розкладайте покриття шаром 7-10 см навколо рослин. Під фруктовими деревами та чагарниками покривайте весь простір від ствола по радіусу крони шаром приблизно 10 см, залишаючи вільне місце безпосередньо біля ствола та місця щеплення. На суглинних ґрунтах товщина покриття не більше 2 см.
  4. Шар мульчі не потрібно утрамбовувати, згодом він сам ущільнюється.
  5. Розсаду овочів можна висаджувати на вже покриту агроволокном або плівкою грядку, роблячи отвори хрест-навхрест під кожну рослину.
  6. Поливайте ділянки під мульчею рідше, але рясніше, щоб вода досягла кореневої системи рослин.
  7. Якщо ви проводили мульчування восени, то навесні, коли сніг розтане, покриття можна тимчасово зрушити, щоб ґрунт швидше прогрівся. Потім знову накрийте посадки.
  8. Обновляйте мульчуючий шар щороку, якщо він органічний, або раз на кілька років, якщо це синтетичний матеріал.

Мульчування ґрунту в теплиці

У парниках, що опалюються, мульчувати ґрунт можна будь-якої пори року. Якщо теплиця не опалюється, треба дочекатися, поки земля прогріється. Надалі дотримуйтеся загальних правил мульчування.

Якщо вам потрібні кошти на відкриття або підтримку фермерського господарства, скористайтеся сервісом AgroApp. На сайті зібрані найкращі пропозиції кредитування для фермерів. Заповніть заявку та отримайте попереднє рішення протягом 24 годин.

Часті питання про мульчування ґрунту

Які культури не полюбляють мульчування

Для деяких культур може не підходити один із видів мульчі, але при цьому інший вид принесе користь. Наприклад, томати не можна мульчувати корою, але можна вкривати іншими органічними та неорганічними матеріалами.

Яка мульча закисляє ґрунт

Соснова хвоя або тирса можуть закислювати ґрунт. Їх краще застосовувати в перепрілому вигляді для рослин, які люблять підвищену кислотність, наприклад журавлини, лохини.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку