Що таке агроволокно (спанбонд) та як ним користуватися фермеру

З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке агроволокно і як ним користуватися. Також ми розповімо про відмінності між агроволокном, агротканиною та геотекстилем. Ця інформація допоможе вам при виборі та закупівлі інвентаря для свого фермерського господарства.

Агроволокно (спанбонд): що це таке

Агроволокно (спанбонд) — це екологічно чистий і легкий покривний матеріал, який захищає саджанці від морозу, прямих сонячних променів, птахів, комах та інших несприятливих умов. Настил не створює ефекту парника, оскільки його пориста структура пропускає повітря, світло та вологу. Полотно застосовують при вирощуванні рослин у відкритому ґрунті та в теплицях. Це належна альтернатива поліетиленовим плівкам.

Властивості агроволокна

Спанбонд є багатофункціональним покриттям і має такі властивості:

  • захищає від впливу ультрафіолету та пекучих променів і таким чином забезпечує помірне освітлення;
  • оберігає від весняних заморозків і літньої спеки, створює мікроклімат;
  • пропускає повітря та вологу, при цьому слугує захистом від злив, сильного вітру та граду;
  • має високу міцність і довговічність — матеріал слугуватиме від 2 до 5 років;
  • має високу пористість, дуже легкий;
  • є екологічним, не пригнічує зростання рослин, нетоксичний;
  • підтримує хорошу вологість у ґрунті;
  • забезпечує добрий прогрів землі, що важливо при ранніх посадках.

Знаючи що таке спанбонд і чим він відрізняється від інших покриттів, ви зможете ефективно використовувати цей матеріал на своїй плантації.

Агротканина або агроволокно: що краще

Агротканина — це спеціальний мікропористий матеріал з поліпропілену або поліетилену, який використовується в сільському господарстві для різних цілей. Має картату фактуру, схожу на «цукрові» мішки, має велику міцність.

Чудово справляється з функціями мульчування, захисту від екстремальних погодних умов, бур’янів, птахів і комах-шкідників. Використання агротканини допомагає фермерам підвищити врожайність та якість культур.

Нею застилають ґрунт у міжряддях городу чи баштану, де часто проходять робітники. Також вона застосовується для мульчування ґрунту навколо виноградних і чагарникових насаджень, де садівникам постійно необхідно ходити для догляду за рослинами чи збирання врожаю. Крім того, агротканина використовується довкола плодових дерев. Вона підходить для настилання в садових центрах, розплідниках та оранжереях. Поверх настилу можна зробити будь-який декоративний насип — землею, корою, тирсою або камінням. У теплицях застеляють білу агротканину, оскільки вона сприяє відбиттю світла на плоди, за рахунок чого культури швидше дозрівають.

Читайте також: Як підготувати ґрунт у теплиці: 5 порад для фермерів

То що ж краще використовувати фермеру — агроволокно чи агротканину? Це два різні покриття, що використовуються в сільському господарстві, різні за структурою та деякими властивостями. Агроволокно — нетканий матеріал, а агротканина — тканий, з більшою щільністю. На відміну від агроволокна, агротканина може витримати великі навантаження, тому й коштує дорожче.

Агроволокно або геотекстиль: відмінності

Геотекстиль — це універсальне довговічне полотно на основі поліефіру та поліпропілену; буває тканий і нетканий. Його використовують у ландшафтному дизайні, садівництві, будівництві будівель, доріг, тунелів, дамб, аеропортів. Геотекстиль слугує для фільтрації, поділу, зміцнення та захисту ґрунту, запобігає ерозії та підвищує довговічність інженерних конструкцій.

Застосування цього матеріалу дозволяє зберегти декоративність і продовжити термін служби садових доріжок. Його поміщають між грунтом і засипкою як ущільнювач і захист. Це дозволяє скоротити витрати та забезпечує швидкий відтік води, а також запобігає зростанню бур’янів. Крім того, на заболочених і м’яких ділянках нетканий геотекстиль виконує функцію міцного армування.

Що більше підходить для використання в агросекторі — агроволокно чи геотекстиль? Основні відмінності між ними полягають у сфері їх застосування та функціональності. Агроволокно використовується аграріями для захисту рослин, а геотекстиль — це матеріал для будівельників, який використовується як несучий шар.

Види агроволокна

За кольором є такі види матеріалу:

  1. Біле. Використовується як укриття для теплиць і парників, воно добре пропускає вологу та захищає рослини від несприятливих умов Також його застосовують для захисту ягідних культур від птахів.
  2. Чорне. Агроволокно використовується як мульча. Такий настил швидше нагрівається, накопичує тепло, не пропускає світло, запобігає росту бур’янів та оберігає від комах-шкідників.
  3. Чорно-біле. Агроволокно поєднує переваги обох кольорів і застосовується для захисту кореневої системи рослин від перегріву. Чорною стороною матеріал укладають на ґрунт, а білою нагору — вона відбиває сонячні промені та запобігає зайвій втраті вологи.

За щільністю агроволокно буває:

  1. Тонке (до 25 г/кв.м), призначене для захисту рослин від невеликих заморозків. Це агроволокно легке, тому його використовують навіть без каркаса, укладаючи прямо на рослини. Хоча воно слабко утримує тепло — всередині всього на 2-4℃ вище, ніж зовні, проте пропускає до 80% світла.
  2. Середнє (до 45 г/кв.м) агроволокно щільніше, тому підходить для захисту від сильних вітрів і граду. Краще зберігає тепло — всередині на 5-7℃ вище, ніж зовні. Пропускає 65-80% світла.
  3. Щільне (від 50 г/кв.м) застосовується в теплицях і парниках для мульчування та укриття. Добре зберігає тепло — всередині на 10℃ вище, ніж зовні. Пропускає до 65% сонячного світла. Дуже міцне, не порветься від поривів вітру та витримає значні навантаження.

Агроволокно з низькою та середньою щільністю доступне лише в білому кольорі. Щільне покриття виготовляють і в тому, і в іншому кольорі, тому що воно підходить для ширшого застосування. Враховуйте кліматичні умови у вашому регіоні, час висадки та види культур, щоб вибрати оптимальну щільність настилу.

Читайте також: Що таке органічні добрива: види, характеристика, застосування

Агроволокно: плюси та мінуси

Вам буде цікаво дізнатися про всі плюси та мінуси використання агроволокна.

Плюси

  1. Збільшення сезонної врожайності.
  2. Зниження трудовитрат на вирощування культур.
  3. Захист від комах-шкідників і птахів.
  4. Захист рослини під покриттям від утворення конденсату, плісняви, грибка та гниття.
  5. Запобігання розвитку бур’янів.
  6. Зниження частоти застосування хімічних засобів захисту рослин.
  7. Спрощення збирання врожаю.

Мінуси

  1. Висока вартість у порівнянні з іншими методами контролю бур’янів і захисту рослин.
  2. Обмежений доступ до ґрунту, який може ускладнювати деякі процедури, наприклад, внесення добрив.
  3. Додаткові витрати зусиль і ресурсів для правильної установки та фіксації.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Застосування агроволокна

Нижче наведено основні правила користування спанбондом:

  1. Підготуйте ґрунт. Видаліть бур’яни та інше сміття, скопайте ґрунт.
  2. Укладіть настил. Розтягніть його та закріпіть по краях, використовуючи кільця, кілочки або інші методи кріплення. Врахуйте, що агроволокно має бути досить натягнутим, щоб не утворювалися складки.
  3. Зробіть розмітку та зробіть отвори. Позначте відстані між рядками та позначте місця для отворів. Обережно зробіть невеликі розрізи в агроволокні для посадки рослин.
  4. Проведіть посадку. Посійте насіння або посадіть розсаду в готові отвори.
  5. Обслуговуйте покриття. Регулярно оглядайте агроволокно на наявність пошкоджень або ослаблення елементів кріплення. За необхідності, ремонтуйте.
  6. Зберіть урожай. Обережно піднімайте агроволокно або обережно робіть невеликі розрізи, щоб отримати доступ до плодів. Після збору видаліть рослинне сміття та періодично проводьте профілактичне чищення полотна.
  7. Зніміть агроволокно. Після використання спанбонд слід акуратно скласти та зберігати у сухому та чистому місці, захищеному від прямих сонячних променів.

Потрібні фінанси на розвиток агробізнесу? Залишайте заявку на сайті AgroApp, де зібрані найвигідніші програми кредитування для українських фермерів. Попереднє рішення щодо фінансування вашого проєкту ви отримаєте за 24 години.

Часті питання про агроволокно

Чим замінити агроволокно

Замінити спанбонд можна поліетиленовою плівкою, а в деяких випадках агротканиною, натуральною мульчею (соломою, сіном, корою) або газоном. Все залежить від потреб посадки.

Скільки градусів морозу витримує агроволокно

Залежно від виду та щільності агроволокно здатне витримувати температуру до -5℃..-7℃.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку