Вирощування лохини: бізнес-план з розрахунками

Якщо ви шукаєте нових можливостей для розвитку свого господарства, бізнес на лохині в Україні — перспективний варіант. Попит на цю ягоду зростає з кожним роком і український ринок надає хороші можливості для розвитку. У цій статті ми надамо основні відомості про проєкт, які допоможуть вам успішно стартувати та заробляти в цій справі. Ми розповімо про найвигідніші сорти, правила вирощування та догляду за рослиною, а також про те, яка вам знадобиться техніка.

Вирощування лохини як бізнес: особливості

Бізнес на лохині — це вирощування та продаж ягоди сільськогосподарськими підприємствами або невеликими фермерськими господарствами. Ідея стала популярною за рахунок зростання попиту на цю культуру та її високої ціни на ринку.

Цей вид діяльності підійде не лише великим агрохолдингам, але й невеликим фермерським господарствам чи індивідуальним підприємцям. Однак для успішного розвитку в такій галузі необхідне розуміння вимог до ґрунту, вміння боротися зі шкідниками та хворобами, а також знання ефективних методів догляду за рослиною.

Рентабельність

Бізнес на лохині вимагає великих вкладень на стадії закладання плантації. Саджанець коштує від 45 до 200 грн залежно від сорту та віку. На 1 га висаджують 3000 кущів.

Вже приблизно через 5 років можна отримати непоганий урожай — до 10 кг ягід з 1 куща. Таким чином, із 1 га за сезон реально зібрати 5-10 тонн.

Якщо хочете забезпечити себе стабільним урожаєм, щоб більше заробляти, культивуйте одночасно ранньо-, середньо- та пізньостиглі сорти. У 2022 році середня ціна на лохину стартувала з 250 грн/кг, а середня ціна в сезон становила 100 грн/кг.

Період експлуатації плантації становить 30-45 років. Розрахункова рентабельність бізнесу становить від 20% — дуже добрий показник для плодово-ягідного сегменту.

Ринки збуту

Лохина у свіжому вигляді стала обов’язковою частиною здорового харчування, а також її використовують для виробництва соків, джемів, морозива та інших продуктів.

Основним напрямком збуту української ягоди є країни Євросоюзу. Для успішного експорту важливо враховувати вимоги та стандарти якості, пакування та транспортування.

Усередині країни лохину можна постачати в ресторани та кафе, продавати через оптові та роздрібні точки продажу, супермаркети, ринки та безпосередньо з ферми. Зверніть увагу на міста та регіони з високим рівнем споживання, де можна встановити довгострокове партнерство з торговельними мережами. Також ягоди мають стабільний попит у виробників кондитерської продукції.

Співпраця з переробними підприємствами та фабриками дозволить вам використати всю врожайну продукцію та отримати додаткові доходи. Або ви можете виготовляти варення самостійно та реалізовувати його за роздрібною ціною. Створення власного інтернет-магазину або використання платформ електронної комерції допоможе вам досягти більшої аудиторії.

Окрім збуту самих ягід, у вас є можливість заробляти на саджанцях. Сезон їх продажу — весна та осінь.

Лохина як бізнес: плюси та мінуси

Для того, щоб оцінити перспективність бізнесу та свої можливості, потрібно зважити всі плюси та мінуси цієї ідеї.

Плюси:

  • висока ціна ягоди та саджанців на ринку;
  • кущ лохини плодоносить близько 30 років;
  • популярність лохини та високий попит;
  • низька конкуренція;
  • нескладний процес вирощування;
  • сумісність з вирощуванням брусниці, журавлини або чорниці, які також люблять кислі ґрунти;
  • різноманітність можливостей для максимізації продажів.

Мінуси:

  • значні вкладення на початковому етапі;
  • складність у створенні правильного ґрунту для лохини;
  • сезонність, яка може викликати коливання у доходах;
  • якщо поблизу плантації немає покладів торфу, його доставка може коштувати дорого;
  • після вирощування лохини грунт стає непридатним, надто кислим для інших культур;
  • швидкопсувний продукт.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Технологія вирощування та збирання лохини

Застосування передових технологій і знань про методи вирощування та збирання врожаю застрахує вас від помилок, дозволить заощадити час і кошти.

Вибір сорту

Бізнес на лохині вигідний, якщо обирати перспективні сорти:

  1. Дюк — ранній сорт, якому не страшні навіть весняні заморозки. Має ягоди середнього розміру, які рясно обліплюють пагони, тому кущ обов’язково треба підв’язувати.
  2. Чандлер — середньопізній сорт, що самозапилюється. Ягоди добре переносять тривале транспортування. Морозостійкість цього сорту середня, тому бажано вирощувати його тільки на території з теплим або помірним кліматом.
  3. Блюкроп — сорт вважається найнадійнішим і найврожайнішим, тому його найчастіше вирощують на промислових плантаціях. Стійкий до тимчасової посухи, морозів і весняних заморозків. Погано переносить перезволоження.
  4. Бонус — невибагливий сорт середньопізнього терміну дозрівання з високою врожайністю та крупними ягодами. Вважається одним із самих морозостійких.
  5. Патріот — великоплідний промисловий сорт середньораннього терміну дозрівання. Добре адаптується до вирощування на важких ґрунтах і ділянках з ризиком перезволоження. Стійкий до кореневих гнилей.

Для того, щоб правильно підібрати сорти на плантацію, враховуйте умови вашої ферми, кліматичні особливості регіону та вимоги ринку.

Облаштування плантації

Бізнес на лохині потребує правильного облаштування плантації, яке включає кілька етапів. Ось покрокова інструкція:

  1. Дослідження та вибір ділянки. Вибираючи відповідну ділянку для вирощування лохини, врахуйте такі фактори, як доступність води, якість грунту, сонячна експозиція та можливість захисту від вітру. Садіть у відкритий ґрунт на сонячному місці. Навколо бажано спорудити паркан або можна посадити дерева по периметру для захисту від сильних вітрів. Ідеально підійдуть вироблені торфовища з залишковою товщиною торфу від 0,5 до 1 м. Оптимальний рівень ґрунтових вод у літній сезон від 0,3 до 0,6 м. На ділянці не повинна накопичуватися вода, тому обирайте територію не нижче за рівень інших. Перезволоження верхніх шарів землі призведе до захворювань кореневої системи.
  2. Підготовка ґрунту. До посадки там не повинні рости інші культури, але якщо ділянка стара, необхідно підготувати грунт. Це може включати дренаж, внесення мінеральних добрив, корекцію pH та обробку проти бур’янів. Щоб перевірити ґрунт, скористайтеся pH-метром. Оптимальний показник кислотності — 4-5 рН. Якщо ваш показник нижче, то підкислити грунт можна за допомогою ялинових голок, тирси або сірки.
  3. Організація поливу. Необхідно здійснити автоматичну подачу води. Для цього потрібно викопати свердловину та закупити шланги. Для лохини фахівці рекомендують систему краплинного поливу.
  4. Вибір сортів і закупівля саджанців. Для того, щоб запустити ферму в перший сезон, рослини мають бути достатньо дорослими. Ідеально підійдуть трирічні рослини з закритою кореневою системою.
  5. Посадка саджанців. Оптимальний час для посадки саджанців — навесні, коли ґрунт прогріється, або восени. Підготуйте грунт, дотримуючись рекомендацій щодо глибини посадки та відстані між рослинами. Якщо необхідно, встановіть підтримуючі конструкції.

Цей покроковий процес облаштування плантації допоможе вам отримати високоякісний урожай та успішно просувати бізнес на лохині в Україні. Якщо сумніваєтеся у своїх силах, зверніться до агронома чи професійного садівника, який допоможе вам оцінити ділянку на придатність до посадки лохини та надасть необхідні рекомендації.

Також можна вирощувати ягоду в теплиці. Так ви будете самостійно контролювати температурний режим, освітлення, вологість та отримувати врожай цілий рік. Для цього потрібно додатково вкластися в спорудження теплиці, опалення на холодний сезон, освітлення та інше.

Висаджування

Існують 2 способи посадки:

  1. Траншейний. Для формування грядок використовують готову суміш із потрібною кислотністю. Такий метод доволі дорогий.
  2. Ямковий. Для посадки кожного куща потрібно підготувати окрему лунку та наповнити її субстратом. Такий метод є більш поширеним, бо дешевший.

Правильна послідовність дій під час посадки:

  1. Очистіть ділянку від бур’янів і каміння, перекопайте та удобріть.
  2. Використовуючи вимірювальну стрічку або шнур, позначте відстань між рядками та саджанцями. Міжрядковий інтервал залежить від сорту лохини — від 0,5 до 3-х метрів, а відстань між саджанцями — 0,5-1 метр.
  3. Підготуйте ями для посадки розміром 0,5 х 0,5 х 0,5 метрів; стінки розпушіть і додайте торф, хвойну тирсу, пісок і 50 грам сірки.
  4. Саджанці заздалегідь замочіть у воді, щоб коріння добре зволожилося.
  5. Садіть обережно, розправляючи коріння, та присипте землею.
  6. Потім полийте та засипте саджанець шаром хвойної тирси (10 см), щоб зберегти вологу, запобігти появі бур’янів і захистити коріння від перегріву.
  7. За необхідності встановіть опори, наприклад металеві стійки та дріт для підтримки рослин і запобігання прогину.

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Догляд за лохиною

Забезпечити добру врожайність допоможе правильний догляд. Ось основні аспекти, яких важливо дотримуватися, маючи бізнес на лохині:

  • стежити за кислотністю ґрунту та за необхідності підкислювати, наприклад при поливі;
  • удобрювати мінералами — сульфатом цинку, амонію, калію, сірчанокислим магнієм;
  • азотні добрива треба вносити поетапно — у період появи бруньок, у період формування бутонів на початку травня та в період формування плодів на початку червня;
  • обрізати старі та хворі гілки, а також формувати крону куща, щоб забезпечити рівномірне освітлення;
  • навесні обробляти бордоською сумішшю для запобігання грибкам;
  • не можна використовувати органічні добрива;
  • регулярно розпушувати землю навколо куща на глибину до 8 см і щорічно мульчувати (напіврозкладеною тирсою, гілками, мохом, подрібненою корою тощо);
  • регулярно прополювати ділянку, інакше бур’яни затулятимуть світло і виснажуватимуть землю;
  • поливати залежно від погодних умов і віку рослин — молоді саджанці частіше, а дорослі кущі достатньо 2 рази на тиждень;
  • у найспекотніший період літа бажано обприскувати — рано-вранці або ввечері;
  • захищати від птахів за допомогою спеціальної сітки;
  • вживати необхідних заходів для захисту від комах;
  • при сильних морозах укривати кущі мішковиною чи лапником;
  • вчасно проводити процедуру омолодження кущів.

Важливо підтримувати оптимальний рівень кислотності. Коренева система лохини не має спеціальних волосків, за допомогою яких інші рослини вбирають корисні речовини. Цю роль виконують гриби — мікоризи, які мешкають і розвиваються тільки в кислому ґрунті. Якщо не забезпечити кореневій системі лохини кисле середовище, мікоризи перестають нормально функціонувати, що створює дефіцит корисних речовин. Про це свідчить світло-зелений колір листя, уповільнене зростання, відсутність цвітіння та плодоношення.

Необхідна техніка

Починаючи бізнес на лохині в Україні, заздалегідь подумайте про необхідну техніку. Вибір техніки залежить від розміру та особливостей вашої плантації, а також від ваших потреб і бюджету. Для ефективного догляду за посадками вам знадобиться:

  • трактор, щоб обробляти ґрунт і вносити добрива;
  • навісне обладнання — обприскувачі, сівалки;
  • система поливу (краплинний полив або система спринклерів);
  • фреза або плуг, щоб покращувати структуру та дренаж ґрунту;
  • маленька вантажівка для переміщення обладнання, врожаю чи інших матеріалів;
  • газонокосарка;
  • мототрактор або жнивний комбайн (використовують на великих плантаціях).

Вибираючи техніку, придивіться до моделей виробництва США, оскільки у країні дуже розвинений ягідний бізнес.

Щоб оформити сільськогосподарську техніку, транспорт, обладнання в кредит або взяти в лізинг у дилерів, залишайте заявку на сайті AgroApp.

Збір і зберігання врожаю

Лохину краще збирати в суху погоду, щоб зберегти якість ягід. Якщо має бути тривале перевезення або вам просто необхідно довше зберегти врожай у свіжому вигляді — краще почніть збирання на ранніх термінах. У відповідних прохолодних умовах ягоди дозріють самі.

Дозріла лохина втрачає свою твердість, тому може легко пошкоджуватися. Важливо обережно знімати плоди, намагатися не трясти їх і збирати одразу в контейнери на продаж. Зате пізніший збір забезпечує насичений смак і привабливий вигляд.

Обробіть зібраний урожай, видаливши пошкоджені або непридатні для продажу ягоди. Перед реалізацією запакуйте відповідно до вимог ринку. Якщо лохина призначена для прямого продажу, її зберігають у темному приміщенні з температурою 10-15℃. Якщо ж постачання буде здійснюватися за кілька днів, температура в холодильних камерах повинна бути 3-5℃. При довгостроковому зберіганні температура має бути до 0℃.

Ручний збір значно зменшує кількість пошкоджень, але має високу вартість і низьку ефективність. На невеликих плантаціях достатньо задіяти 10-15 працівників.

При механізованому зборі вам усе одно знадобляться робітники для додаткового очищення та перебирання. Комбайни мають бути модернізовані під збирання врожаю різних сортів, бо кущі бувають різної висоти та з різною гнучкістю пагонів.

Бізнес-план: вирощування лохини

Під час розробки бізнес-плану варто враховувати всі статті витрат утримання проєкту, щоб сформувати суму стартового капіталу. До графи витрат на відкриття справи входять:

  • підготовка ділянки;
  • купівля саджанців;
  • встановлення свердловини;
  • інструмент та інші витрати.

До щорічних витрат входять:

  • добрива та хімікати;
  • електроенергія;
  • податки;
  • оплата робітникам;
  • реклама;
  • пально-мастильні матеріали та інше.

Розрахуємо вартість саджанців. Середня ціна 1 саджанця — 150 грн. На 1 сотці землі висаджують 20 саджанців. Наприклад, у вас ділянка на 30 соток. Усього вам знадобиться 30×20 = 600 саджанців. Загальна сума — 600 × 150 = 90 000 грн.

Прибуток можна отримати вже за 4-6 років, але термін корисного використання плантації може досягати 30-45 років. У таблиці нижче наведено приблизні показники проєкту на плантацію 30 соток.

Площа 30 соток
Вкладення 195 000 грн
Дохід 390 000 грн
Окупність 4 роки

Період окупності може змінюватися в залежності від ефективності управління та ринкових умов, але зазвичай становить від 3 до 5 років. Точні показники залежать від джерела фінансування, агротехнічних умов догляду та кліматичної зони.

Якщо ви шукаєте джерело фінансування для свого агропроєкту, залишайте заявку на сайті AgroApp. Тут зібрані найвигідніші для аграріїв програми фінансування, а попереднє рішення про кредитування ви отримаєте за 24 години.

Часті питання про бізнес на лохині

Скільки можна заробити на одному гектарі лохини

З 1 га збирають близько 4-6 тонн ягід за сезон, що принесе приблизно 10-15 000$.

Скільки лохини можна зібрати за один день

Загалом, за 1 день можна зібрати приблизно 200-300 кг лохини. Для обробки 1 га необхідно задіяти 10-15 людей.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку