Нішеві культури в 2024 році: вирощування, перспективи, експорт

Сучасний агробізнес усе частіше робить ставку на нішеві культури, які виручають за умов кризи чи пошуку нових рішень. Вирощування, переробка та реалізація нішевих агрокультур — досить складний процес. У цій статті ми розглянемо, які культури мають перспективу в Україні 2024 року.

Що таке нішеві культури

Нішеві культури — це культурні рослини, популярні у вузькому сегменті споживчого ринку.

Усі сільськогосподарські культури можна поділити на традиційні та нішеві. Наприклад, пшеницею, соняшником і кукурудзою щорічно засаджують до 80-90% усіх розораних земель України. Вони вважаються традиційними культурами. Україна, незважаючи на всі кризи, як і раніше входить до десятки найбільших експортерів пшениці.

А такі культури, як сорго, амарант чи спаржа займають невелику кількість посівних площ і мають свою вузьку нішу. Причому поняття нішевої культури необов’язково передбачає закордонне походження. Це можуть бути звичні для всіх полуниці або малина. Головна умова — продукція має бути якісною та екологічною.

Сьогодні нішеві культури в Україні — це своєрідна подушка безпеки, яка гарантує аграріям додаткове джерело прибутку.

Читати далі: Норми внесення добрив: таблиці, правила та розрахунки

Які культури належать до нішевих

Далі зазначимо, які культури мають тенденцію до зростання популярності в Україні. Це додаткові продукти харчування, які добре затребувані в умовах зміни клімату та техногенних форс-мажорів.

До нішевих культур в Україні належать такі види рослин з різних груп:

  1. Злаки (сорго, просо, спельта, тритикале).
  2. Екзотичні злаки (кіноа, амарант).
  3. Овочі (пекінська капуста, броколі, спаржа, листовий салат, капуста кейл, селера, цибуля).
  4. Ягоди (полуниці, малина, ожина, обліпиха, смородина, жимолость).
  5. Коренеплоди (батат, дайкон).
  6. Бобові (нут, квасоля, горох, сочевиця).
  7. Олійні (льон, кунжут, сафлор).
  8. Спеції (гірчиця, шафран).
  9. Мікрозелень.

Читайте також: Мікрозелень: бізнес для фермерів та аграріїв

Переваги та недоліки вирощування нішевих культур

Довгий час вирощування нішевих культур було справою переважно маленьких фермерських господарств і домогосподарств. Нині дедалі більше великих виробників шукають альтернативи традиційним культурам. Розглянемо плюси та мінуси такого переходу.

Головні переваги вирощування нішевих культур:

  1. Низька конкуренція.
  2. Висока ціна реалізації.
  3. Великий ринок збуту.
  4. Висока рентабельність бізнесу.
  5. Побудова ефективної зміни сівозміни.

Основні ризики:

  1. Необхідність специфічних знань агротехнологій і логістики.
  2. Відсутність прозорих стандартів якості.
  3. Вища собівартість виробництва порівняно з олійними та зерновими.
  4. Обмежена ліквідність ринку.
  5. Низький рівень державної підтримки.

Читати далі: Як отримати кредит для сільського господарства

Нішеві культури в Україні: перспективи

Актуальність роботи з нішевими культурами в умовах воєнного стану зросла, оскільки ціни на традиційні бізнес-культури суттєво знизилися. Ситуація така, що з 1 га нішевих культур в Україні можна отримати більший прибуток, ніж із 1 га зернових. Тільки олійні залишаються більш-менш рентабельними.

Тому тенденція, що намітилася під час кампанії 2023 року, збережеться й 2024 року. Аграрії засіють більше олійних та активно розвиватимуть навички вирощування та переробки екзотичних зернових, овочів та ягід.

ТОП-5 найпопулярніших у фермерів нішевих культур це:

  1. Спаржа — один з найкорисніших зелених овочів. Це багата вітамінами та мікроелементами культура, її калорійність — всього лише 23 ккал/100 гр. Світовий тренд на здорове харчування впевнено підтримує її популярність серед споживачів України. Спаржа невибаглива та морозостійка, її успішно вирощують у всій країні. Найбільші плантації зараз на Волині.
  2. Амарант — рослина багатоцільового призначення. Реалізується і як суперфуд для здорового харчування, і як корм тваринам. На засів 1 га необхідно всього 1 кг амаранту. Рослина невибаглива, практично не потребує добрив і гербіцидів. Витрати на його вирощування мінімальні. Корм для худоби з амаранту дуже поживний і сприяє більшому приросту маси порівняно з іншими кормами. Амарант вирощують у всіх регіонах України.
  3. Батат — солодкий коренеплід, який за своїми властивостями нагадує картоплю. Покращує травлення, містить багато корисної клітковини. Хороша ціна реалізації та висока врожайність роблять його вкрай привабливою культурою в очах вітчизняних аграріїв. Вважається субтропічною культурою, але селекція сортів спеціально для України розширила ареал його вирощування від Таврії до Полісся.
  4. Сорго — чудовий варіант для власників великих земельних угідь. Цю нішеву зернову культуру родом з Африки використовують переважно для приготування комбікормів. Як концентрований корм — не тільки для свиней, але також для корів, коней і птиці. Завдяки невибагливості та посухостійкості, сорго можна вирощувати практично скрізь. Злак активно використовують у харчових цілях — у виробництві борошна, пластівців, попкорну.
  5. Малина. Україна входить до п’ятірки найбільших постачальників заморожених ягід до ЄС. В останні роки з’явився запит на малину від США та Канади — найбільших імпортерів замороженої малини у світі. Тому кількість насаджень і переробних потужностей збільшується з кожним роком. Українські аграрії виробляють якісний продукт, отримують сертифікати та виходять на нові ринки. Усі регіони України придатні для вирощування малини.

Зазначимо, що для успішної інтеграції на ринок ЄС мало розбиратися, що таке нішеві культури та як їх вирощувати. Україна має репутацію експортера недорогої сировини. Для європейських фермерів ввезення її продукції до своїх країн рівносильне втраті частини прибутку. Тому заходити на європейський ринок набагато перспективніше з готовою продукцією — овочевими та бобовими консервами, замороженими сумішами тощо. У цьому сегменті бізнесу конкуренція нижча й працювати українським експортерам простіше. Звичайно ж, якщо їхня продукція відповідає високим стандартам якості. Для цього потрібні вкладення.

Сучасні українські аграрії мають доступ до банківської позики на вигідних умовах. На сайті AgroApp фермери зможуть підібрати оптимальні варіанти фінансування купівлі насіннєвого матеріалу та техніки, спорудження або оренди овочесховищ та інших потреб нового бізнесу. Попереднє рішення щодо кредиту прийде за 24 години.

Часті питання про нішеві культури

Що належить до зернових нішевих культур

До зернових нішевих культур належать спельта, тритикале — підвид і гібрид пшениці. Сорго — зернова культура з Африки, п’ята за популярністю в світі.

Які нішеві культури найрентабельніші

Найбільш невибагливі та продуктивні нішеві культури — батат, спаржа, амарант, листова зелень, мікрогрін, шафран.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку