Мікрозелень: бізнес для фермерів та аграріїв

У цій статті ми розглянемо мікрозелень — бізнес, який суттєво набирає популярності за останні роки. Інформація буде актуальною для фермерів, які хочуть розширити свою діяльність, не вкладаючи значних інвестицій.

Бізнес на мікрозелені в Україні

Мікрогрін — це мініатюрна салатна зелень і трави, які зібрані ще зовсім молодими. Вони не потребують удобрення, а середній період вирощування становить до 10 днів. В Україні її почали вирощувати доволі недавно. Завдяки тому, що мікрозелень належить до екопродуктів, які є популярними серед прихильників здорового харчування, попит на неї вже перевищує пропозицію. Ідея вирощування мікрозелені як бізнес буде актуальною як для досвідчених аграріїв, так і для початківців, адже не потребує особливих знань, досвіду та значного стартового капіталу.

Вирощування мікрозелені як бізнес: плюси та мінуси

Щоб заробити на мікрозелені, варто оцінити всі переваги та недоліки.

Плюси

  • актуальність — мікрогрін є корисним екопродуктом, який варто додати до свого раціону кожному. Він популярний серед людей, які дотримуються правильного харчування та тих, хто полюбляє страви високої кухні;
  • тривалість вирощування врожаю — середня тривалість 7-14 днів;
  • низька конкуренція;
  • низька вартість сировини;
  • невеликий стартовий капітал;
  • невелика площа для початку вирощування;
  • не піддається хворобам і шкідникам;
  • не потрібні хімічні добрива;
  • кілька способів вирощування — ґрунт, живильне середовище, вирощування в підвалі чи підсобних приміщеннях;
  • можливість продавати мікрозелень цілий рік — немає привʼязки до сезонності.

Мінуси

  • продукт швидко псується;
  • високі фінансові ризики, якщо не налагодити канали збуту;
  • потребує базових знань і навиків у вирощуванні рослин;
  • доволі дороге обладнання;
  • різні види мікрозелені потребують окремих умов вирощування та зберігання.

Бізнес на мікрозелені: особливості вирощування

Отримати хороший врожай мікрозелені можна, якщо дотримуватися вимог вирощування. Окрім цього, рекомендуємо звернути увагу на кілька популярних видів мікрозелені, щоб знизити фінансові ризики.

Вигідні культури

  • Редис — має пряний смак і яскравий колір, що так ціниться серед кухарів. Його легко вирощувати, а реалізувати можна як зрізаним, так і в субстраті.
  • Горошок — відрізняється високою врожайністю та більшим терміном зберігання після зрізу. Має смак молодого зеленого горошку.
  • Соняшник — мікрозелень з горіхово-солодким смаком і хрусткою текстурою. Паростки довго зберігаються в холодильнику після зрізу.
  • Мікс зелені — салатна суміш, яку використовують для доповнення салатів і мʼясних страв. Завдяки різній текстурі, смаку та кольору, дуже популярна серед шеф-кухарів.

Також вигідно вирощувати базилік, брокколі, дайкон, гречку, конюшину, льон і люцерну.

Де вирощувати мікрозелень

Мікрозелень як бізнес можна розпочати в будь-якому промисловому приміщенні: в підвалі, на складі чи в просторих підсобних приміщеннях. Для цього достатньо організувати оптимальну температуру та рівень вологості. Теплиця не підходить для таких рослин, адже влітку зелень перегріватиметься, а взимку мерзнутиме. 

Мікрозелень потребує постійного доступу свіжого повітря, тож варто подбати про систему вентиляції. Окрім цього, потрібно продумати систему опалення та водопровід. Встановити стелажі в кілька ярусів, щоб розумно використовувати площу, облаштувати кліматичну камеру, зону для пророщування насіння, для фасування та зберігання продукції.

Краще розташувати ферму ближче до центру міста, щоб продукція якнайшвидше потрапляла до споживача та не псувалася. 

Способів вирощування мікрозелені є кілька:

  • висадка в ґрунт — торф або суміш землі та піску насипають в контейнери шаром в 3-5 см. 
  • вирощування в тирсі дрібної фракції — цей спосіб вигідний тим, що паростки залишаються чистими та не піддаються впливу інфекцій. 
  • гідрогель — речовина, що добре утримує воду. Насіння насипають і прикривають тонким шаром гелю замість ґрунту. Не потребує додаткового догляду.
  • гідропоніка — з використанням субстратів (перліт, мінеральна вата, кокосове та джутове волокно). Субстрат кладуть на дно контейнера, добре просочують мікроелементами, а насіння викладають на поверхню. Це найефективніший спосіб, адже мінеральний розчин напряму постачає поживні речовини до насіння.

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023 році

Необхідне обладнання

Бізнес на вирощуванні мікрозелені потребує закупівлі кількох видів обладнання: 

  • багатоярусні стелажі з лотками;
  • спеціальні лампи;
  • системи опалення, вентиляції та автономного поливу. 

Над кожною полицею потрібно встановити фітоосвітлення. Організувати автономну систему поливу та вентиляції. Закупити рекуператор для підтримки оптимального рівня вологості. Встановити кондиціонер чи систему опалення для підтримки температури.

Технологія висаджування та догляду

Бізнес з вирощування мікрозелені вигідний тим, що не потребує особливих знань і навичок. Схема посадки проста та зрозуміла, а ґрунт не потрібно культивувати чи удобрювати. 

Технологія вирощування передбачає кілька кроків:

  1. Насіння очищують від сміття, калібрують, щоб воно сходило одночасно. Знезаражують і замочують у стерильній ємності.
  2. Обладнання дезінфікують.
  3. В контейнери укладають ґрунт або субстрат і рівномірно розподіляють насіння, злегка притискаючи до ґрунту.
  4. Більшість видів насіння висаджують по 4-6 шт. на кв. см, а соняшник і горох — 2-3 шт. на кв. см.
  5. Поверхню зволожують.
  6. Контейнери накривають склом або плівкою та ставлять у темне місце, щоб насіння проросло.

За паростками не потрібно особливого догляду, достатньо підтримувати температуру на рівні 18-20 °C та вологість — 65-70%.

Протягом трьох днів насіння повинне залишатися в темному приміщенні. Коли воно проросте, лотки відкривають. Після появи паростків, на 14-16 годин в день вмикають лампи з інтенсивністю освітлення 6000-7000 люкс. Щоб отримати більш насичений колір пагонів, інтенсивність освітлення збільшують до 10000 люкс.

Щодня протягом кількох хвилин потрібно знезаражувати камеру ультрафіолетовим світлом. Це запобігає появі грибка та бактерій. Тричі на день мікрозелень обприскують водою. Норма поливу ґрунту — 4 л/м² за добу. Якщо не дотримуватися цього рівня вологості та не провітрювати приміщення, з’явиться грибок. 

У випадку нерівномірного сходу паростків, їх розріджують з інтервалами 4-5 мм.

Зберігання продукції

Мікрозелень потрібно зберігати в холодному приміщенні. Зрізана зелень може зберігатися протягом 7 днів при температурі 2-4°C. Паростки з субстратом зберігаються довше. Перевозити рослини найкраще в рефрижераторі в перші 12 годин після збору врожаю.

Мікрозелень: бізнес-план із розрахунками

На початку вирощування мікрозелені важливо розробити бізнес-план, який дозволить визначити основні статті витрат і розрахувати ймовірний дохід. 

Рентабельність та окупність

Найбільше витрат вимагатиме обладнання та ремонт у приміщенні. Так, для відкриття бізнесу потрібно не менше 4000 доларів. Цього достатньо, щоб орендувати приміщення в 150 м², закупити сировину та обладнання. Перевагою є те, що перший прибуток можна отримати вже через 2 тижні. 

Витрати можна розрахувати таким чином: зі 100 грн доходу 10 грн йде на сировину та пророщування, 70 грн на заробітню плату та утримання ферми. 

Оптимально вирощувати 15-20 видів рослин. Вартість 100 г зелені коливається від 30 до 80 грн, залежно від виду. Рентабельність бізнесу становить практично 100%. Відповідно, ферма окупить себе протягом одного року, якщо налаштувати стабільні канали збуту.

Необхідні документи

Мікрозелень — як розпочати бізнес: потрібно зареєструватися як приватний підприємець або ж обрати іншу форму підприємництва. Подбати про отримання документів:

  • свідоцтва про реєстрацію підприємства;
  • дозволу Державної санітарно-епідеміологічної служби; 
  • сертифікату відповідності, що підтверджує якість продукції.

Для проведення діяльності варто обрати КВЕД 01.19 Вирощування інших однорічних і дворічних культур.

Вимоги до якості насіння культур визначаються ДСТУ 4138 і ДСТУ 2175-93

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Ринок збуту

Основними покупцями мікрозелені є:

  • Мережі супермаркетів — «Сільпо», «АТБ», «Ашан», «Метро».
  • Ресторани — головний покупець мікрозелені. Для продажу ресторанам і кафе потрібно підготувати інформаційний прайс-лист, в якому вказати інформацію про вартість різних видів продукції, дати та обсяги, в яких вона доступна.
  • Інтернет-ресурси — сайт, маркетплейси та соціальні мережі стануть чудовим майданчиком для продажу мікрозелені.
  • Гуртові ринки — такі покупці закупляють великі обсяги продукції, що вигідно для товарів, які швидко псуються.
  • Овочеві ринки та місцеві магазини, що спеціалізуються на екопродукції. 

Якщо вам потрібні кошти на початок бізнесу на вирощуванні мікрозелені, скористайтесь сервісом AgroApp. Тут представлені фінансові та дилерські компанії, банки, які працюють із сільськогосподарськими виробниками та пропонують вигідні умови кредитування. Заповнюйте форму на сайті, щоб отримати попереднє рішення протягом доби.

Часті питання про те, як розпочати бізнес на мікрозелені

Яку мікрозелень найвигідніше вирощувати на продаж

Найкраще зосередитись на вирощуванні кількох популярних видів, а саме: редис, горох, соняшник і мікс зелені. Популярними є базилік, брокколі, дайкон, гречка, конюшина, льон і люцерна.

Скільки разів на місяць збирають урожай мікрозелені 

Середня тривалість вирощення мікрогріна — 7-10 днів. Тож протягом місяця можна зібрати врожай не менше 3 разів.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку