Спаржа (аспарагус): вирощування для заробітку в Україні

У цій статті ми докладно розглянемо всі етапи бізнесу на спаржі: вирощування, догляд, збирання та збут. Також ви дізнаєтеся про плюси та мінуси такої діяльності. Інформація буде корисна для фермерів, які шукають нові ідеї для заробітку в агросфері. Ця стаття допоможе оцінити перспективність бізнесу на вирощуванні нішевої культури в Україні.

Вирощування спаржі в Україні: плюси та мінуси

Спаржа (аспарагус) — це багаторічна рослина заввишки до 1,5 м; смачний і корисний овоч у вигляді цупких зелених стебел. Усього налічується сотні різновидів, але лише декілька з них використовують у їжу. Спаржа буває біла, зелена, рожево-зелена або фіолетова. Популярність культури обумовлена її ніжним смаком і користю — вона містить велику кількість вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини.

В їжу придатні молоді пагони довжиною 15-20 см і товщиною 1-2 см. Їх обсмажують, запікають або їдять сирими, використовують як самостійний гарнір або додають до різних страв.

Лідером з вирощування спаржі вважається Китай — площа, виділена там під культивацію спаржі, становить 65 тис. гектарів. У США спаржа займає 58 тис. га, а в країнах ЄС плантації спаржі сумарно становлять близько 60 тис. га з річним обсягом виробництва 250 тис. тонн. В Україні цей овоч поки що залишається на рівні дорогого делікатесу, але продовжує набирати популярності.

Вирощування спаржі —  не надто складний процес, але потребує певних навичок та уваги до деталей. Навіть фермери-початківці можуть успішно її культивувати, дотримуючись рекомендацій.

Щоб зрозуміти, чи варто запускати такий бізнес, зважте всі плюси та мінуси цієї ніші.

Плюси бізнесу на спаржі:

  1. Органічний та екологічно безпечний продукт, тому попит на нього зростає.
  2. Висока ринкова вартість продукції.
  3. Низька конкуренція.
  4. Можна вирощувати й у відкритому ґрунті, і в теплицях.
  5. Ця невибаглива рослина переносить морози до -30°С.
  6. Якісний урожай аж до 12 років.
  7. Ранній термін дозрівання —  у нашому кліматі це найперший ґрунтовий овоч, який можна збирати вже наприкінці квітня.
  8. З 1 га плантації можна отримувати від 4 до 12 тонн урожаю.

Мінуси:

  1. Ділянку потрібно підготовляти за рік до посадки.
  2. Перший урожай можна збирати лише через 3 роки після посіву.
  3. Короткий сезон — квітень, травень і половина червня (хоча сезон можна продовжити при вирощуванні в теплицях).
  4. Чутлива до весняних заморозків (-5℃).
  5. Високі витрати на збирання пагонів, що проводиться вручну.
  6. Продукт швидко псується, тому зібраний урожай необхідно одразу охолодити та обробити.
  7. Висока вартість виробничого обладнання.

Читайте також: Нішеві культури у 2024 році: вирощування, перспективи, експорт

Спаржа: бізнес-ідея для фермера

Вирощування спаржі в Україні —  це перспективний напрямок для фермера. Давайте розглянемо докладніше, як вирощувати спаржу з метою заробітку. Ділимося інформацією, як організувати прибуткове господарство та що для цього необхідно.

Найкращі сорти спаржі для бізнесу

Успіх бізнесу багато в чому залежить від вибору сортів, які давали б добрий урожай і підходили для вирощування в певній місцевості. Ось найкращі сорти спаржі, які можна вирощувати в Україні:

  • Xenolim —  зелена середньорання спаржа з високою врожайністю;
  • Erasmus — середньоранній високоврожайний гібрид з фіолетовими пагонами;
  • Aspalim —  рання спаржа зеленого кольору з фіолетовими вкрапленнями;
  • Gynlim — біла та зелена спаржа раннього дозрівання;
  • Backlim — біла та зелена спаржа пізнього дозрівання;
  • Thielim — середньостиглий високоврожайний гібрид білого кольору;
  • Avalim — середньостиглий гібрид з білими пагонами.

Як правильно вирощувати спаржу: методи

Вирощувати цю рослину можна різними методами, кожен з яких має свої переваги та особливості, а саме:

  1. У відкритому ґрунті. Для цього необхідно вибрати добре освітлену ділянку та підготувати ґрунт. Вирощувати можна з насіння, розсади або відвідків коренів. Відстань між рослинами та рядками визначається сортом.
  2. Методом гідропоніки. При гідропонному способі рослина вирощується без ґрунту. Для вигонки використовують дворічні кореневища, вирощені у відкритому ґрунті. Схема посадки щільніша, ніж на звичайній плантації.
  3. У теплиці. Для цього можна використовувати заздалегідь викопане коріння дорослих рослин. Їх висаджують у невеликі ємності, засипають перегноєм і накривають плівкою.

Щоб вибрати відповідний для вас спосіб, потрібно виходити з умов, ресурсів і цілей.

Читайте також: Гідропоніка: що це за метод і для чого потрібен фермеру

Як посадити спаржу

Для посадки використовують однорічний або дворічний посадковий матеріал. Готові саджанці можна висаджувати у першій-другій декаді квітня. Також можна висадити 8-12-тижневу розсаду, вирощену в контейнерах під кришками.

Насіння на розсаду сіють у середині квітня. Попередньо їх слід замочити на добу у воді з додаванням стимулятора росту. Потім насіння висівають у підготовлену  суміш із землі, піску, торфу та гною, трошки присипають ґрунтом, змочують і накривають плівкою. Оптимальна температура для проростання становить +24…+26℃. Посіви потрібно регулярно провітрювати та зволожувати. Період проростання насіння —  від 2 до 6 тижнів. Пересадити розсаду у відкритий ґрунт потрібно у червні. Саджанці присипають шаром ґрунту близько 5-10 см і ущільнюють.

Спаржа — це теплолюбна культура, тому їй необхідно багато сонячного світла. Рослину можна вирощувати на різних ґрунтах і в різних кліматичних умовах, але не можна вибирати заболочену ділянку. Ґрунтові води не повинні підходити ближче ніж на 1,5 м від поверхні землі. Грунт має бути легким, добре розпушеним і поживним. Перед посадкою важливо провести аналіз ґрунту. Потім, залежно від рівня кислотності, слід внести органічні, фосфорні та калійні добрива. Оптимальний рівень рН для аспарагусу — 6-6,5.

Поруч не можна вирощувати культури з тривалим періодом цвітіння, наприклад ріпак, люцерну, конюшину, а також дерева та чагарники. Це може призвести до зараження шкідниками. Кращими попередниками для аспарагусу вважаються зернові культури.

На 1 га землі треба 15-20 тис. саджанців, залежно від схеми посадки.

Читайте також: Як перевірити кислотність ґрунту: ТОП-4 способи

Догляд за спаржею

Догляд за спаржею нескладний. Перші два роки молоді рослини потрібно регулярно поливати, прополювати, вносити підживку. Грунт завжди має бути зволоженим, інакше пагони можуть стати волокнистими, жорсткими та гіркими.

Навесні проводять профілактичне обприскування від хвороб і шкідників. Для захисту від бур’янів можна мульчувати спаржу спеціальною чорно-білою плівкою.

Після збирання врожаю підгодовують суперфосфатами, калійною сіллю та сечовиною по 3 кг на 1 сотку. Суперфосфати та калійну сіль повторно вносять наприкінці жовтня.

На зиму надземну частину рослин необхідно зрізати та покрити посадки мульчею (торфом або перегноєм) шаром 5-7 см.

Спаржа: як збирати

Підготували інфорацію про те, як збирати спаржу. Загалом це доволі трудомісткий процес, що проводиться вручну. Пагони рослини сходять нерівномірно і зрізати їх необхідно вчасно, спеціальним ножем для аспарагусу. Збирати починають на третій рік після посадки, наприкінці квітня чи на початку травня. Персонал потрібно навчити правильно зрізати та сортувати врожай. Для робіт на 1 га знадобиться близько 10 осіб. 

Після збирання врожай потрібно одразу охолодити, тому пагони доставляють з поля до цеху на автомобілі та одразу поміщають у спеціальний промисловий холодильник. Тільки після охолодження можна розпочинати обробку. У цеху потрібно встановити робочу лінію, на якій зручно мити та підрізати пагони, щоби продукт мав товарний вигляд. Така технологія збирання дозволяє значно продовжити свіжість продукту.

Залежно від умов і сорту, у холодильнику спаржа може зберігатися від 2 тижнів до 4 місяців. Для цього її загортають у вологу тканину. Пагони краще укладати вертикально, щоб вони не деформувалися.

Також можна заморозити врожай. Для цього спочатку відсортуйте пагони на тонкі та товсті, зв’яжіть у невеликі в’язки та пробланшуйте в окропі протягом 2 і 4 хвилин відповідно. Потім викладіть аспарагус у пластмасові контейнери та відправте на заморожування.

Збут спаржі

При збуті спаржі орієнтуйтеся на оптових покупців:

  • фермерські ринки та мережеві магазини;
  • кафе та ресторани;
  • спеціалізовані магазини здорового харчування.

Реалізовувати можна:

  • через власний сайт, соцмережі чи фізичні точки продажу;
  • іншим фермерам як посадковий матеріал.

Бажано ще до початку сезону укладати договори про постійні поставки. Можна поєднувати вирощування у відкритому грунті та в теплиці, щоб здійснювати продаж цілий рік, не втрачати зв’язок з покупцями та підвищити дохід у 2-3 рази.

Виходячи з досвіду українських підприємців, із 1 га на третій рік вирощування спаржі можна заробити до 1 млн грн. Середня ціна овочів у 2023 році була 300 грн/кг.

Якщо вам потрібні засоби для реалізації бізнес-ідеї, закупівлі техніки та облаштування плантації, скористайтеся сервісом AgroApp. Тут зібрані банки, кредитні організації та партнерські програми, які надають аграріям фінансові та лізингові послуги. Залишайте заявку, і попереднє рішення ви отримаєте протягом доби.

Часті питання про бізнес на вирощуванні спаржі

Скільки спаржі можна зібрати з 1 га

При правильному догляді з 1 га можна зібрати від 9 до 12 тонн білої спаржі. Урожай зеленої спаржі трохи нижчий.

Скільки років плодоносить спаржа

Спаржа здатна давати врожай до 25 років, але переважно рекомендують вирощувати 8-12 років. Після цього терміну пагони втрачають товарну якість.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку