Бізнес на малині: бізнес-план, вигідні сорти

У цій статті розповімо про найкращі сорти малини для бізнесу та особливості вирощування культури. Ви дізнаєтесь, як продати продукцію, скільки можна заробити на ягоді. Також розглянемо плюси та мінуси такого бізнесу, щоб допомогти вам оцінити потенціал у цьому сегменті.

Малиновий бізнес: як заробити на ягоді

Бізнес на малині включає вирощування, збір і продаж ягід. Малина використовується для широкого спектру продуктів — джемів, напоїв, кондитерських і хлібобулочних виробів, снеків, лікарських препаратів. Це дає фермерам можливість диверсифікувати свою продукцію та збільшити прибуток.

У нашій країні ніша ягідного бізнесу зайнята не повністю, особливо за нинішніх обставин. Кліматичні умови для вирощування цього продукту підхожі. За якісного догляду можна розраховувати на хорошу врожайність, а унікальна торгова пропозиція забезпечить конкурентоспроможність і високий дохід. Це перспективний напрямок, який під силу навіть фермерам-початківцям, але дуже важливо глибоко вивчити сферу.

Згідно досліджень EastFruit, за останні 2 роки Україна досягла значного успіху в експорті малини. Вже протягом першого кварталу 2023 року за кордон було відправлено понад 9 000 тонн замороженої ягоди (включаючи невелику кількість ожини).

Рентабельність

Перші результати бізнесу на малині буде видно вже через рік з моменту впровадження плану. За стабільного попиту рентабельність господарства становитиме 27,7%.

Вирощування малини на площі 20 га протягом 7 років забезпечить рентабельність інвестицій у розмірі 165%.

Ринки збуту

Фермери продають свіжу, заморожену та сушену ягоду. Основними замовниками є:

  • консервні заводи;
  • ринки та супермаркети;
  • ресторани та кафе;
  • фармкомпанії та аптеки.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Плюси та мінуси бізнесу на малині

У бізнес із вирощування малини підприємців залучають такі переваги:

  1. Екологічність продукції. На свіжі фермерські продукти є попит завжди.
  2. Високий прибуток за умови, що сорти правильно підібрані.
  3. Висока рентабельність при використанні органічних добрив і правильному догляді за культурою.
  4. Невелика конкуренція.
  5. Експортний потенціал.

Мінуси малинового бізнесу:

  1. Сезонність культури.
  2. Вразливість ягоди перед несприятливими погодними умовами та шкідниками. Хоча деякі сорти малини більш стійкі.
  3. Перший дохід із продажу ягід надійде щонайменше через рік після посадки.

Особливості бізнесу на малині

Успіх реалізації малинового бізнесу багато в чому залежить від грамотного плану, правильно підібраних сортів для місцевого клімату та догляду за культурою. Також необхідно дотримуватися технології при збиранні та зберіганні продукції, щоб зберегти її якість, продовжити термін придатності та уникнути збитків. Розглянемо всі етапи за порядком.

Технологія вирощування та збирання малини

Малина буває 2 видів:

  1. Ремонтантна.
  2. Літня.

Ремонтантний вид починає плодоносити з першого року розвитку і врожай збирають двічі за сезон: влітку — на торішніх пагонах, восени — на пагонах поточного року. Пізній сорт зазвичай дорожчий, має більший попит і меншу конкуренцію. Такі сорти вирізняються особливою стійкістю до заморозків і грибкових захворювань. Завдяки цьому немає потреби обробляти рослини хімікатами і продукція виходить екологічно чистою. Але при цьому смак ягід ремонтантних сортів малини для бізнесу не дуже насичений і менш соковитий. Для підвищення врожайності восени проводиться повна обрізка куща. У ремонтантної малини мало пагонів, тому її легко доглядати, але важко розмножувати.

Літня малина починає плодоносити другого року після посадки. Урожай збирають один раз за сезон у червні-липні. Ягоди цього виду особливо ароматні та солодкі, але рослина менш стійка до заморозків.

Щоб збільшити рентабельність господарства, фермери висаджують обидва види. Ідеальна комбінація для цієї культури: піщаний ґрунт, мульчування та зволоження. При ретельному догляді та використанні органічних добрив продуктивність будь-якого сорту можна збільшити вдвічі. У регіонах, де зима супроводжується сильними морозами, пагони потрібно пригинати під сніг.

Культуру висаджують на 7-10 років. Перевищення цього періоду може призвести до виродження рослин, зниження врожайності та виснаження ґрунту.

Для бізнесу на малині можна використовувати різні технології вирощування:

  • у промислових розплідниках;
  • у теплицях;
  • під агроволокном.

Читайте також: Що таке агроволокно (спанбонд) та як ним користуватися фермеру

Сорти малини для бізнесу

Підготували список найвигідніших і найперспективніших сортів на думку досвідчених фермерів.

Сорти літньої малини:

  • «Ляшка» — ранній морозостійкий сорт з великими ягодами, що вирізняються високими смаковими показниками та яскравим ароматом;
  • «Глен Файн» — ранній невибагливий сорт, ягоди смачні й довго зберігаються;
  • «Патриція» — середньоранній сорт з великими, солодкими та соковитими ягодами, які вирізняються дрібними кістянками;
  • «Октавія» — пізній сорт з великими ягодами; стійкий до грибкових хвороб і заморозків, але складно розмножується.

Сорта ремонтантної малини:

  • «Полка» — сорт середньої врожайності; добре розмножується, але погано переносить спеку та посуху;
  • «Джоан Джі» — сорт з великими ягодами, нормально переносить спеку, але потребує підв’язки;
  • «Геракл» — сорт з дуже великими ягодами, які витримують тривале зберігання.

Щоб зрозуміти, які сорти найкраще підійдуть, можна здійснити пробну посадку. Наприклад, посадити в перший рік по 5-10 кущів різних сортів і спостерігати за зростанням, урожайністю, адаптацією та іншими факторами. Потім, на основі отриманого досвіду, можна визначитися з найкращими сортами малини для вашого бізнесу.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Облаштування плантації

Облаштування плантації для малинового бізнесу та підготовку до посадки можна поділити на кілька етапів:

  1. Підберіть освітлене місце для посадки з можливістю встановлення додаткового поливу. Ділянка повинна бути рівною або на невеликому схилі (північно-західного, західного або північного напрямку).
  2. Якщо навколо ділянки немає природного захисту, висадіть смуги з лісових і фруктових дерев.
  3. Визначтеся з сортами малини та кількістю саджанців.
  4. Придбайте систему крапельного поливу, адже рясний полив допомагає збільшити врожай мінімум на 30%.
  5. Перевірте кислотність ґрунту та підберіть добрива для саджанців.

Висаджування

Висадку здійснюють тільки до підготовленого ґрунту. Для цього необхідно удобрити ґрунт гноєм із розрахунку 0,5 тонни на 100 квадратів, а також азотними та калійними добривами. У легкому ґрунті з високим вмістом гумусу коріння рослин розвивається краще. Оптимальний показник кислотності ґрунту для вирощування малини — від 5,5 до 6,5 pH.

Рекомендується садити малину восени при температурі +10…+15℃, але можна також і навесні — у квітні-травні. Орієнтація посадки — з півночі на південь або зі сходу на захід.

Відстань між рядками та рослинами залежить від способу посадки:

  1. Кущовий спосіб — саджанці укладають в окремі лунки на відстані близько 1 м один від одного. Між рядками залишають 1,5 м.
  2. Стрічковий спосіб — кущі висаджують у довгі траншеї на відстані 50 см один від одного. Між рядками залишають 1,5-1,8 м.

Високорослі сорти малини для бізнесу потребують додаткової опори. Для цього через кожні 4 м встановлюють шпалери та кріплять а них дріт на висоті 1-1,2 м.

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Догляд за малиною

Потрібно регулярно видаляти поросль біля основного куща та хворі пагони, щоб відкривати доступ до світла та вітру. Це слугує профілактикою від хвороб і комах-шкідників.

Підживлення проводять двічі на рік: ранньої весни та в період цвітіння.

Сортова малина здебільшого стійка до захворювань. Якщо ви все ж таки вирішили вдатися до хімічних засобів захисту, враховуйте, що застосовувати їх можна лише до початку цвітіння. 

У ремонтантної малини коротке коріння, яке розташовується близько до поверхні ґрунту, тому після спеки необхідний рясний полив. Щоб видалити бур’яни, проводять неглибоке розпушування ґрунту, а потім мульчують. Наприкінці сезону обрізають старі безплідні пагони.

Необхідна техніка

Вирощування малини як бізнес передбачає використання різних машин та інструментів. Залежно від масштабів виробництва та способу вирощування культури може знадобитися така техніка:

  • трактор з різним навісним обладнанням, таким як плуги, борони та культиватори, для підготовки та обробки угідь;
  • комбайн для збирання врожаю;
  • калібратор для ягоди;
  • автоматизована система поливу;
  • обладнання для точного та ефективного внесення добрив;
  • тепличне обладнання, включаючи системи обігріву та вентиляції;
  • система моніторингу та автоматизації;
  • косарки та подрібнювачі;
  • обладнання для розпилення інсектицидів і гербіцидів;
  • вантажівки для перевезення врожаю з поля на місце упаковки та зберігання, а також доставки товарів клієнтам.

Збір і зберігання врожаю

Малина — це ніжна ягода, тому легко пошкоджується і довго не зберігається. Збір здійснюють вручну, щоб зберегти якість для продажу свіжої продукції або IQF заморозки. На промислових посадках 1 працівник може зібрати близько 15 кг малини. Механізований збір підійде для надсилання ягоди на промислову переробку.

Для продажу на ринках малину необхідно збирати того ж дня, у пластикові контейнери ємністю 100-400 г. На дно укладають шматочки протиударної плівки з повітряними камерами. Для оптових покупців ягоду заготовляють за 1-2 дні.

Необхідне приміщення, де будуть встановлені камера шокового заморожування та холодильна камера. Максимальний термін зберігання, за умови, що ягоди збирали в суху прохолодну погоду — 7 днів при температурі 3-5 °С і вологості 90-95%.

Бізнес на малині в Україні: бізнес-план

Вкладення в облаштування господарства площею 1 га становлять від 12 до 18 тисяч доларів, а витрати на прибирання та інші виробничі операції — близько 4-5 тисяч доларів за рік. Загалом за 7 років на 1 гектар ферми витрати становитимуть до 50 тисяч доларів.

Основні витрати:

  1. Посадковий матеріал. Ціна саджанця — 0,16-2$.
  2. Добриво. Ціна 1 тонни гною — 16$.
  3. Встановлення системи поливу — близько 300$.
  4. Техніка та обладнання.
  5. Оренда землі. Якщо земля ваша, то враховуйте податки.
  6. Садовий інвентар — лопати, граблі, ножиці тощо.
  7. Вода для поливу.
  8. Перевезення продукції.
  9. Зарплатня працівникам. Якщо наймаєте тимчасово на збір урожаю, оплата погодинна або за робочий день.
  10. Реклама.

Завдяки правильній закладці плантації та якісному догляду можна отримувати по 10-12 тонн урожаю з 1 га на рік. Оптова ціна малини — 1,4-2$/кг. З 1 гектара можна продати товару на 16 000$, чистий прибуток при цьому становитиме близько 9 000$ за сезон.

Якщо хочете підстрахуватися під час закладання плантації, скористайтеся фінансовою підтримкою для фермерів на купівлю техніки та виробничого обладнання. На сайті AgroApp зібрані найвигідніші пропозиції щодо кредитування та лізингу.

Часті питання про малиновий бізнес в Україні

Скільки можна зібрати малини з 1 га

З 1 га можна зібрати в середньому від 10 до 12 тонн малини.

Скільки потрібно саджанців малини на 1 га

На 1 гектар потрібно від 6 до 10 тисяч саджанців.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку