Яким бізнесом зайнятися в селі: 5 ідей

У цій статті розповімо про те, яким бізнесом зайнятися в селі в Україні. Ви дізнаєтеся про переваги підприємництва у сільській місцевості, а також про нюанси та особливості, які вам слід врахувати. Розглянемо кілька перспективних ідей і способи їх реалізації.

Бізнес у селі: плюси та мінуси

У селі багато можливостей для заробітку, але перш ніж визначитися з напрямком, рекомендуємо зважити всі плюси та мінуси, пов’язані зі специфікою місцевості.

Плюси сільського бізнесу:

  • низький рівень конкуренції серед компаній з продукцією високої якості та можливість самостійно визначати ціни та умови;
  • високий попит на екологічно чисті продукти та послуги;
  • доступ до необхідних для бізнесу ресурсів — землі, води, деревини, каменю, металу, тварин, рослин, а також можливість обмінюватися ними з іншими місцевими підприємствами;
  • вартість або оренда нерухомості та земельних ділянок нижча, ніж у місті;
  • витрати на оплату праці також зазвичай нижчі, ніж у великих містах;
  • можливість отримати фінансову підтримку від держави на розвиток аграрного бізнесу, наприклад, кредитування за зниженою процентною ставкою, субсидії, гранти, податкові пільги, а також консультації та навчання.

Якщо ви думаєте над тим, який бізнес відкрити в селі, беріть до уваги можливі труднощі:

  • підвищені транспортні витрати у зв’язку з віддаленістю від точок реалізації чи складів;
  • можливі проблеми з комунікаціями, електропостачанням чи інтернетом;
  • часто погані дороги;
  • проблеми з пошуком кваліфікованих фахівців;
  • сезонність бізнесу та залежність від кліматичних умов.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Який бізнес можна відкрити в селі: 5 ідей

Підібрали бізнес-ідеї, які можуть приносити добрий прибуток і підійдуть як для підприємців-початківців, так і для тих, хто хоче розширити сферу діяльності. Також із цього списку ви можете вибрати відповідний напрямок для стартапу залежно від вашого бюджету.

1. Вирощування, переробка та продаж заморожених овочів, фруктів та ягід

Сільські угіддя чудово підходять для вирощування екологічно чистих овочів, фруктів та ягід. Оскільки це продукція, що швидко псується, багато фермерів вирішують не тільки продавати її безпосередньо, але також переробляти, наприклад виготовляти сухофрукти або заморожувати. Таким чином, наприкінці сезону вам не доведеться віддавати врожаї за безцінь. Заморожені фрукти та овочі можна реалізовувати через магазини, супермаркети, маркетплейси, постачати закладам громадського харчування, а також виробникам соків і напівфабрикатів.

Найвищий попит на заморожену продукцію припадає на зимовий період, бо ціна на неї нижча, ніж на свіжу тепличну. Зверніть увагу, що виробництво заморожених фруктів і ягід потребує великого капіталовкладення — від 700 000 грн, але окупається за 1 рік.

Для того, щоб організувати прибутковий бізнес у селі на заморожених фруктах, ягодах чи овочах, вам знадобиться:

  1. Земельна ділянка з теплицями.
  2. Посадковий матеріал і добрива, а також засоби захисту рослин.
  3. Техніка та обладнання для посіву та догляду за рослинами.
  4. Холодильний склад, обладнання для шокового заморожування та пакування продукції.
  5. Стабільне джерело електроенергії, а також джерело резервного живлення, наприклад, дизель-генератор і запаси пального для нього.
  6. Дозволи та сертифікати на виробництво та продаж.

Читайте також: Вирощування часнику як бізнес: ідея для фермера

2. Виготовлення сиру

Перспективною ідеєю для бізнесу в Україні можна назвати й сироваріння. На ринку завжди високий попит на сир і сирну продукцію, а особливо на ексклюзивні сорти. Організувати виробництво фермерського сиру можна з різних видів молока — коров’ячого, козячого, соєвого. Також при виготовленні можна використовувати різні добавки: спеції, трави, гриби, фрукти та горіхи. Можна виробляти твердий, м’який, плавлений сир і сир із пліснявою. Продукцію можна реалізовувати на фермерських ринках, через власні точки продажу та супермаркети. Найкраще заздалегідь визначитися з покупцями та укласти з ними довгострокові контракти.

Для організації цієї бізнес-ідеї у селі вам знадобиться:

  1. Земельна ділянка з молочною фермою.
  2. Обладнання для доїння, для зберігання та переробки молока.
  3. Різні добавки, закваски та інші інгредієнти для сиру.
  4. Устаткування для пакування та зберігання сиру.
  5. Корми, ветпрепарати та інші засоби для догляду за тваринами.
  6. Дозволи та сертифікати на виробництво молочної продукції.

На фермі слід забезпечити комфортні умови та якісний догляд за тваринами, стежити за їх станом. Якщо ви не хочете утримувати молочну ферму, молоко можна купувати оптом за низькою ціною.

Будьте готові до високих витрат на обладнання і до того, що процес виготовлення сиру досить тривалий. Також необхідно дотримуватися санітарних норм і регулярно проводити ветеринарний контроль.

3. Садовий центр з продажу насіння та розсади

Якщо ви задумуєтеся над тим, яким бізнесом можна зайнятися вдома в селі, і при цьому маєте досвід вирощування ягідних кущів, садових дерев та овочів, ви можете продавати насіння та розсаду. Але для отримання високого доходу мало своєї прибудинкової ділянки. Потрібно купити або орендувати великі площі землі, які підходять під промислові посадки.

У цьому напрямі також широкий вибір матеріалу для вирощування, який можна підібрати, виходячи з місцевих умов, стартового капіталу та попиту на ринку. Ви можете зайнятися вирощуванням саджанців плодових дерев — груш, яблунь, черешень або слив. Основними покупцями такого бізнесу в селі будуть як звичайні дачники, так і невеликі садові господарства. Більш дороговартісним посадковим матеріалом вважаються саджанці декоративних і хвойних дерев, які використовуються при озелененні приватних будинків, облаштуванні міських паркових зон, котеджів і ландшафтному оформленні житлових комплексів. Але враховуйте, що вирощувати декоративні саджанці складніше та необхідно набути певного досвіду.

Для відкриття садового центру з продажу насіння та розсади вам знадобляться:

  1. Ділянка для вирощування.
  2. Магазин чи офіс.
  3. Парники та теплиці.
  4. Різне обладнання для вирощування та догляду за рослинами.
  5. Стелажі, полиці, лотки.
  6. Посадковий матеріал в асортименті.
  7. Дозволи та ліцензії.
  8. Транспорт для доставки товару.
  9. Складське приміщення.

4. Вирощування квітів у теплицях

Квітникарство — це той випадок, коли хобі можна перетворити на прибутковий бізнес у селі. Вирощування квітів у теплицях користується популярністю серед підприємців-початківців, а особливо подобається жінкам. Якщо ви вже займаєтеся квітникарством як любитель, то можете почати заробляти на набутому досвіді та навичках. Цей напрямок не потребує великого стартового капіталу. Враховуючи низьку собівартість та стабільні ринки збуту, можна розраховувати на високий дохід. Реалізувати товар можна через власні торгові точки, продавати оптом до квіткових магазинів і через інтернет.

Для того, щоб реалізувати квіткову бізнес-ідею в селі, вам знадобляться:

  1. Земельна ділянка та теплиці.
  2. Якісний посадковий матеріал, який краще придбати у спеціальних розсадниках, де продаються високопродуктивні сорти квітів.
  3. Система опалення.
  4. Вентиляція та штучні джерела світла.
  5. Різне обладнання та інвентар для посадки, поливу та догляду за рослинами.
  6. Субстрати, добрива та засоби захисту рослин.
  7. Транспорт для доставки.
  8. Складське приміщення.
  9. Ліцензії.

5. Екотуризм

Екотуризм чи зелений туризм — це чудова ідея для бізнесу в селі в Україні, який сприяє охороні довкілля та покращенню добробуту місцевого населення. Якщо у вашій місцевості або в околицях є історичні об’єкти, пам’ятки або просто красиві чисті природні місця, можна почати туристичний бізнес. Наприклад, можна проводити екскурсії з ночівлею в наметах, влаштовувати походи та кінні прогулянки. У віддалених районах, де є ліс, озеро або річка, можна побудувати бази відпочинку з басейнами, лазнею та автентичною кухнею. Додатково можна облаштувати водойми для розведення риби або раків.

Щоб приймати гостей навіть холодної пори року, краще збудувати окремі шале. Якщо поряд з базою відпочинку є схил, можна пропонувати відпочиваючим катання на лижах та сноубордах і таким чином не зупиняти бізнес у селі. Для того, щоб урахувати специфіку діяльності, слід визначитися з цільовою аудиторією. Наприклад, це можуть бути як місцеві, так і іноземці, сім’ї з дітьми або лише дорослі.

Для організації бізнесу на екотуризмі вам знадобляться:

  1. Якісний трансфер для перевезення гостей до бази, а також інші види транспорту підвищеної прохідності для пересування туристичними маршрутами.
  2. Земельна ділянка з житловою забудовою для розміщення туристів.
  3. Усі необхідні комунікації, а також все, що треба для забезпечення комфорту та безпеки туристів.
  4. Екскурсійні маршрути, програми та сценарії.
  5. Дозволи та сертифікати на туристичну діяльність, страхування, екологічну безпеку.

Якщо ви переживаєте про те, як зробити бізнес у селі привабливим для туристів, важливо правильно підібрати персонал. У такій справі необхідно брати на роботу кваліфікованих, витривалих і комунікабельних гідів, які добре орієнтуються на місцевості та дбайливо ставляться до природи. Також на самій базі можна використовувати аніматорів для розваг гостей з дітьми. Можна співпрацювати з іншими місцевими підприємцями, наприклад, якщо поблизу є якісь ексклюзивні ферми або ботанічний сад.

Витрати на організацію та рекламу такого бізнесу досить високі. Крім того, наявний фактор сезонності та ризики, пов’язані з безпекою туристів.

Читайте також: 7 бізнес-ідей для агробізнесу у 2024

Якщо ви вже визначилися з напрямком бізнесу в селі, але переживаєте, чи вистачить вам початкових інвестицій для успішного старту, скористайтеся вигідними кредитними пропозиціями банків. Знайти та підібрати відповідну програму фінансової підтримки зручно через сервіс AgroApp. Надіслати заявку ви можете прямо на сайті або через програму за пару хвилин. Попереднє рішення про кредитування надходить протягом 24 годин.

Часті питання про бізнес у селі

Що вигідно вирощувати для бізнесу?

Багато залежить від місцевих кліматичних умов, якості ґрунту та попиту на ринку. Зазвичай стабільним попитом і відносно швидким оборотом вирізняються ягоди й овочі, а також зелень.

Який бізнес можна відкрити у селі для жінки

Жінка-підприємець у селі може відкрити бізнес із вирощування та продажу кімнатних рослин. Ще варіанти — відкрити фітнес-клуб, салон краси чи працювати приватним тренером.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку