Вирощування часнику як бізнес: ідея для фермера

Підготували матеріал про вирощування часнику як бізнес. Розкажемо, яка рентабельність проєкту та як реалізовувати продукцію. Також ви дізнаєтеся про особливості вирощування цієї культури у промислових масштабах.

Бізнес на часнику в Україні: особливості

Тим, хто хоче зайнятися бізнесом на часнику, потрібно розуміти, що проєкт включає вирощування, обробку та продаж врожаю як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Для українських фермерів це перспективний напрямок, оскільки у нашій країні є всі ресурси для виробництва якісного продукту за високою ціною.

Ця бізнес-ідея є особливо актуальною для віддалених місцевостей, де майже немає роботи, але є можливість орендувати або викупити посівні площі. Часник цілком невибаглива культура, тому підійде навіть підприємцям-початківцям. Головне розібратися в технології вирощування та нюансах різних видів і сортів.

Рентабельність вирощування часнику

Середня рентабельність промислового вирощування часнику в Україні становить 30–40%. Раз на кілька років попит на ринку може значно перевищувати пропозицію, і тоді ціни зростають, відповідно зростає й заробіток підприємців. Чи буде ваш бізнес високорентабельним також залежить від того, які сорти ви оберете, яка площа вашого господарства, скільки робітників, чи застосовуватиметься спецобладнання.

З використанням агротехнології та краплинного зрошення з 1 гектара насаджень можна зібрати в середньому від 8 до 13 тонн урожаю. Якщо вкласти 45 тис. грн у посівний матеріал і вирощувати часник із повітряних бульбочок, можна отримати 255 тис. грн доходу.

Збут часнику

Часник можна постачати на ринки, в магазини та супермаркети, а також укласти контракти з виробниками харчових продуктів, спецій і лікарських препаратів. 

Для збуту часнику до Європи необхідно отримати сертифікат Global GAP. Але укладати контракти на експорт має сенс лише за наявності товарних партій від 10 тонн. Часник потрібно відсортувати, відкалібрувати, очистити та упакувати відповідно до стандартів. У результаті продаж іде менше половини зібраного врожаю, а решту відправляють на переробку.

Технологія вирощування часнику

Розглянемо докладніше правила посадки часнику, особливості догляду, збирання та зберігання врожаю.

Як правильно посадити часник

Вирізняють 2 види часнику:

  1. Ярий. Цей вид саджають у квітні-початку травня. Він дає низькі врожаї, з невеликими цибулинами та зубчиками.
  2. Озимий. Садять наприкінці вересня-жовтні. Цей вид приносить високі врожаї, з великими цибулинами та зубчиками, але має низьку лежкість і може вимерзати.

Для вирощування часнику в Україні краще вибрати добре освітлену рівну ділянку з дренажем, яка не підтоплюється восени та навесні. Перед посадкою потрібно удобрити ґрунт органікою (якщо необхідно), добре розпушити, проборонувати, рясно полити та перекопати на глибину до 30 см. Для озимого часнику рекомендується супіщаний ґрунт. За потребою можна внести пісок. Коли борозни будуть підготовлені, зубчики висаджують основою вниз, не глибше 10 см. Відстань між рядками — 25 см, а між зубчиками — 15 см.

Щоб захистити рослини від сильних морозів, посадки вкривають шаром торфу та листя. Мульча запобігає вимерзанню культури, забезпечує підживлення та перешкоджає появі бур’янів.

Читайте також: Мульчування: що це таке, як проводити

Догляд та підживлення часнику

Культура невибаглива. Для успішного розвитку бізнесу на вирощуванні часнику потрібно здійснювати своєчасне підживлення, полив та видаляти бур’яни.

Розпушувати ґрунт і видаляти бур’яни слід дуже акуратно, щоб не зачіпати цибулини.

Найкраще встановити систему крапельного зрошення посадок, щоб забезпечити максимальні врожаї. Підживлення проводять тричі за сезон: під час активного росту, під час формування голівки та безпосередньо перед дозріванням. 

Читайте також: Що таке селітра: види, де і як застосовується

Необхідна техніка для промислового вирощування часнику

Бізнес-план по вирощуванню часнику передбачає придбання трактора з плугами та боронами, культиватора, сажалки, лінії для дроблення та калібрування. Також перед посівом використовують спеціальний теплогенератор для просушки цибулин часнику та апарат для фітосанітарної обробки зубчиків.

Для збору врожаю на промислових посадках використовують спеціальний комбайн, а післязбиральну обробку часнику здійснюють за допомогою конвеєра та пневматичної лущильної машини.

Щоб доставити товар клієнтам, необхідно мати вантажний транспорт.

Читайте також: Як придбати трактор у лізинг

Збирання та зберігання врожаю

Якщо ви хочете започаткувати вирощування часнику для заробітку, радимо садити 2 види культури й таким чином збільшити обсяг врожаю та продажу. Озимий часник збирають у середині липня, а ярий наприкінці серпня. Точний термін збирання можна встановити за зовнішніми ознаками рослини. У сортів, що не стрілкуються, ступінь зрілості визначають за виляганням хибних стебел, а у сортів, що стрілкуються, в’яне верхнє листя, розтріскується покривний шар суцвіття, підсихають зовнішні оболонки голівки.

Зібраний урожай калібрують, сортують і зберігають у холодильних камерах у ящиках, що провітрюються.

Підприємці-початківці часто не мають великих сум для початкових інвестицій. Щоби подужати закупівлю всієї необхідної техніки та обладнання для часникового бізнесу, можна скористатися кредитною програмою, розробленою спеціально для фермерів. Подати онлайн-заявку до банку легко за допомогою сервісу AgroApp.

Часті питання про бізнес на часнику

Скільки часнику можна зібрати з 1 га

З 1 га можна зібрати від 8 до 16 тонн часнику.

Який сорт часнику найвигідніший

Одним із найкращих для вирощування у промислових масштабах вважають «Харківський фіолетовий». Це високоврожайний і морозостійкий сорт, який формує голівки гарного товарного вигляду.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку