Мікориза

Мікориза — це симбіоз між грибами та корінням рослин. Гриб приростає до коріння за допомогою ниткоподібних утворень — гіфів, і отримує від рослини вуглеводи, що утворюються під час фотосинтезу. У той же час гриб забезпечує рослині більшу площу харчування та допомагає засвоювати мінерали, особливо фосфор та азот. Якщо настає посушливий сезон, гриб здатен отримувати та передавати вологу з глибоких шарів ґрунту. Також грибокорінь підвищує імунітет рослини та захищає її від патогенів.

Вирізняють такі типи мікоризи грибів:

  1. Ендомікофітна. Буває у більшості судинних рослин. Гіфи утворюють спіралі, здуття чи розгалуження у клітинах кори кореня, і поширюються у ґрунті.
  2. Ектомікофітна. При такому типі гриби не проникають усередину клітин, а лише огортають коріння. Грибниця широко розростається у ґрунті та бере участь у перенесенні органічного вуглецю в рослину. Кореневих волосків може й не бути, бо їхню роль виконують гіфи гриба.
  3. Ектоендотрофна. Такий тип поєднує ознаки і екто-, і ендомікоризи.

Симбіоз грибів і коренів позитивно впливає на структуру ґрунту, його родючість, а також стимулює зростання рослин і сприяє збільшенню врожайності.

Гриби, що утворюють мікоризу

До мікоризних грибів належать лісові ґрунтові гриби. У симбіозі беруть участь такі відділи:

  • аскоміцети, наприклад трюфель;
  • базидіоміцети, наприклад, білий гриб або червоний мухомор;
  • зигоміцети — представники роду Glomus.

Плануєте масштабування бізнесу чи потрібні кошти на купівлю техніки? На сайті AgroApp зібрані найкращі кредитні пропозиції та програми банків України для сільського господарства. Залишайте заявку на отримання кредиту, і протягом 24 годин отримуйте попереднє рішення банку про фінансування вашого бізнесу!

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку