Переоформлення земельної ділянки: порядок дій

У статті описуємо процедуру переоформлення земельної ділянки на нового власника. Ви дізнаєтеся, як правильно це зробити, які документи знадобляться, скільки часу займе та скільки коштує ця послуга.

Що таке переоформлення земельної ділянки

Переоформлення земельної ділянки ― це один із способів розпорядження нерухомістю. Власник має право розпоряджатися майном за власним бажанням, наприклад, переоформити його на третю особу.

Така необхідність виникає у трьох випадках:

  1. Продаж нерухомості.
  2. Передача у дар.
  3. Вступ у спадок.

Щоб переоформлення земельної ділянки в Україні було законним, необхідно скласти технічну документацію. Для цього потрібно провести землевпорядні, геодезичні та кадастрові вишукування. Тип робіт залежить від комплектності документів на земельну ділянку у власника, а саме:

  • кадастровий номер;
  • кадастровий паспорт;
  • акт погодження меж земельної ділянки з власниками суміжних ділянок;
  • документ-підстава для виникнення права (з 1 січня 2013 року ― свідоцтво про право власності на земельну ділянку).

У кожному конкретному випадку список необхідних паперів може змінюватися.

Порядок переоформлення земельної ділянки: покроковий план

При реєстрації права на землю в усіх випадках ― при купівлі, обміні або вступі у спадок ― діє однаковий порядок. Розглянемо процедуру переоформлення покроково.

Крок 1. Визначтеся з органом реєстрації

Зареєструвати право на землю можна в ЦНАП або у нотаріуса лише в області, де розташована ділянка. Врахуйте, що в ЦНАП, можливо, доведеться вистоювати в чергах. Знайти адресу місцевих органів реєстрації ви можете в Інтернеті.

Крок 2. Підготуйте та подайте документи

Які документи потрібні для переоформлення земельної ділянки

  • витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК);
  • оригінал і копія паспорта заявника;
  • оригінал і копія ідентифікаційного номера;
  • підтвердження сплати адміністративного збору — 302,80 грн. станом на 2024 рік (при реєстрації права на підставі держакту старого зразка, послуга має бути безкоштовною);
  • документ-підстава виникнення права на ділянку — договір купівлі-продажу, дарування чи міни, рішення суду, рішення ОТГ про передачу ділянки у власність, свідоцтво про право на спадщину;
  • якщо документи подаються представником, то нотаріально завірена довіреність, оригінал і копія паспорта, ІПН представника.

Коли ви надасте всі необхідні документи для переоформлення права власності на земельну ділянку в Україні, державний реєстратор чи нотаріус роздрукує заяву про реєстрацію права власності, яку вам необхідно підписати на місці.

Крок 3. Отримайте виписку про реєстрацію права власності

Термін розгляду документів становить до 5 робочих днів. Відповідно до ст. 34 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» є можливість скоротити термін реєстрації до 2 днів, 24 і 2 годин. Адміністративний збір при цьому буде значно більшим. Після реєстрації права в Державному реєстрі речових прав заявник стає повноправним власником земельної ділянки та може продати, подарувати або обміняти її. За бажанням, виписку про реєстрацію права можна отримати на руки.

Перевірити реєстрацію можна через офіційний електронний сервіс на сайті Мін’юсту України.

Читайте також: Ринок землі в Україні: що потрібно знати у 2024 році

Вартість переоформлення земельної ділянки в Україні

При переоформленні в ЦНАП потрібно буде сплатити лише адміністративний збір — приблизно 300 грн. При реєстрації у нотаріуса, крім адмінзбору, потрібно буде сплатити також послуги нотаріуса. Це дорожче, але зручніше та без черги.

Якщо ви придбали ділянку та хочете використовувати її під фермерське господарство, складіть бізнес-план проєкту. Необхідно врахувати всі початкові вкладення для придбання устаткування, техніки, посадкового матеріалу чи поголів’я, зарплати співробітникам тощо. Щоб прискорити процес запуску виробництва, можна скористатися додатковим джерелом фінансування. На сайті AgroApp зібрані найвигідніші програми кредитування та лізингу для аграріїв.

Часті питання про порядок переоформлення земельної ділянки

Чи можна переоформити землю у воєнний час

Так, можна переоформити землю при продажу, обміні чи даруванні. У воєнний час діє заборона лише на безоплатну передачу земель державної та комунальної власності у особисту власність.

Скільки часу займає переоформлення земельної ділянки

Переоформлення документів триває до 5 робочих днів. Процес можна прискорити до 2 днів, 24 і 2 годин, але така послуга обійдеться дорожче.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку