Вирощування фундука як бізнес: розрахунок прибутковості та план

У цій статті поговоримо про такий напрямок, як бізнес на фундуку. Чи це прибутково, яких вимагає вкладень, наскільки високий попит на цей горіх і чи варто займатися цим в Україні.

Бізнес на фундуку: особливості ринку в Україні

Ідея популярна серед аграріїв України, оскільки попит на натуральні та здорові продукти зростає з кожним роком. Але якщо потребу в плодово-ягідних та овочевих культурах місцеві фермери закривають, то горіхи все ще в дефіциті. Для українського споживача їх везуть із Туреччини та інших країн.

Бізнес на горіхах особливо популярний на заході України —  у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській і Чернівецькій областях. Центральні області (Вінницька, Полтавська, Черкаська) теж мають добрий потенціал.

Вирощування фундука в Україні як бізнес популярне, оскільки вартість чищених горіхів фундука — від 200 до 300 грн/кг. Після виходу на промислові масштаби виробництва можна замислитись і про переробку.

Ринкова вартість продуктів з фундука:

  • борошно — близько 400 грн/кг;
  • паста —  близько 600 грн/л;
  • олія — близько 800 грн/л.

Основна особливість цього бізнесу — не потрібно інвестувати в будівництво дорогих холодильників, встановлення антиградових сіток і шпалер, як при вирощуванні яблук, груш, черешень та інших плодових.

Середня тривалість життя фундукового саду 60-80 років. У Туреччині є сади фундука віком понад 120 років із досить гарною врожайністю. Горіховий сад можна порівняти з нерухомістю: живе довго та приносить регулярний дохід. Але це бізнес для тих, хто має терпіння.

Ще одна особливість цього бізнесу полягає у невигідності оренди. Саме з землі почніть продумувати бізнес-план, фундук живе довго, а вирощувати сад на орендованих площах дорого й ненадійно. Щоб бізнес почав приносити дохід, відведіть щонайменше 10 га під фундук, причому близько 0,5 га під саджанці.

Горіхові фермери часто вирощують власні саджанці, не довіряючи продавцям і набираючись особистого досвіду. Хороший варіант для аграріїв, які вже мають дохід з інших площ.

Поки ростуть саджанці, фермер готує ґрунт, робить аналіз землі, води та вивчає інші моменти роботи з фундуком. Досвід в агросекторі буде важливою перевагою, проте не є обов’язковим для початку. Можна скористатися спеціальними програмами навчання, консультацією фахівців, які допоможуть освоїти технологію.

Читати далі: Ринок землі в Україні: що потрібно знати у 2024 році

Переваги вирощування фундука:

  1. Після початку плодоношення обходиться дешевше, ніж плодовий сад, вимагає менше добрив і підживлення.
  2. Горіхи мають тривалий термін зберігання.
  3. Не потребує спеціально обладнаних сховищ і великих витрат електроенергії.
  4. Реалізація горіхового врожаю можлива протягом двох років.
  5. Стабільний попит користується популярністю як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку.
  6. Всі процеси в саду можна автоматизувати: від поливу до збирання.
  7. Стійкий до холодів і негоди, обламані гілки достатньо обрізати і вони відростуть знову.
  8. Можна вирощувати на схилах, поверхнева коренева система фундука зміцнює ґрунт і запобігає ерозії.

Вирощування фундука як бізнес має і свої недоліки, а саме:

  1. Під час сушіння горіх втрачає близько 25% ваги.
  2. На початковому етапі вимагає більше вкладень, ніж фруктовий сад.
  3. Довгий термін окупності, перший урожай буде за кілька років після висадки, тому потрібна фінансова витримка та терпіння.
  4. Фундук — перехресно-запильна рослина, тому необхідні спеціальні сорти-запилювачі.

Бізнес-план з вирощування фундука 

Що слід врахувати, розпочинаючи роботу з горіхом:

  1. На початковому етапі доведеться вкласти багато коштів і сил.
  2. Бажано між рядами фундука посадити плодово-ягідні культури, щоб мати на чому заробляти до початку плодоношення.
  3. Мінімальні інвестиції за оцінками практикуючих фермерів від 400 000 грн.

Якщо мета прибуткове вирощування фундука, бізнес-план повинен бути максимально деталізований, а саме:

  • організація посадкової площі;
  • придбання якісних саджанців — з відкритою кореневою системою або у контейнерах;
  • придбання необхідних добрив, препаратів та інвентарю;
  • будівництво переробної лінії, якщо плануєте продавати не лише сировину;
  • будівництво чи обладнання складу для зберігання;
  • купівля сільськогосподарської техніки;
  • пошук каналів реалізації.

Читати далі: Бізнес на горіхах в Україні: бізнес-план із розрахунками

Технологія вирощування

Велике значення має ґрунт, в якому планується вирощування фундука, бізнес чудово піде на чорноземі та сірих ґрунтах. Не годяться засолені, сухі глинисті та піщані ґрунти.

Особливості висадки.

  1. Найсприятливіший час для висадки саджанців з відкритою кореневою системою —  середина осені. Саджанці в контейнері можна садити в будь-який час з травня до вересня. При осінній висадці саджанці після поливу бажано підгорнути на зиму, щоб уникнути ризику підмерзання.
  2. Для закладки саду використовувати північні чи північно-західні схили. На таких схилах сонячні промені падають під гострішим кутом, тому менше прогрівають повітря вдень. В цьому випадку дерева менш схильні починати вегетацію при зимових або ранньо-весняних відлигах і більш стійкі до підмерзання.
  3. Стандартна схема висадки — 3х5 м, 6х6 м, 5х4 м. Фундучний сад зростатиме та плодоноситиме на одному місці багато років, тому розбивка має бути дуже правильною й точною.
  4. Максимальна глибина висадки —  0,5 м.

Фундук потребує поливу, особливо в перші кілька років після висадки. Норма поливу — не менше 10 літрів на саджанець і 15 л — на дерево, що плодоносить.

Для здоров’я саджанців необхідно проводити регулярне обрізання, формувати крони. Щоб кущ не пропав, необхідно проводити регулярну обробку від шкідників і підживлення.

Особливості запилення.

На одній рослині є як чоловічі, так і жіночі квіти. Але майже всі сорти фундука не можуть самозапилюватися, тому їм потрібні саджанці сортів-запилювачів. Бажано, щоб для кожного сорту були щонайменше 2-3 варіанти від кого запилитися, бо у різних сортів терміни цвітіння можуть не збігатися. На великих плантаціях запилювачі повинні становити щонайменше 10% від кількості рослин.

Бізнес на фундуку в Україні рекомендується будувати на перевірених промислових сортах.

Топ-5 українських сортів:

  • Шедевр;
  • Україна 50;
  • Пиріжок;
  • Давидовський;
  • Долинський.

Топ-5 зарубіжних сортів:

  • Каталонський;
  • Барселонський;
  • Халле;
  • Косфорд;
  • Вебба цінний.

Шкідники та хвороби

Найчастіше фундук ушкоджується горіховим довгоносиком (плоди) та горіховою попелицею (листя та пагони). З поширених хвороб — борошниста роса та бура плямистість.

Найефективнішим заходом проти довгоносика є дворазова обробка рослин препаратами системної дії —  Актара, Енжіо, Каліпсо тощо. Обробляють навесні (початок травня) та в момент відкладання яєць (червень). Метод боротьби з горіховою попелицею аналогічний.

При ураженні борошнистої росою хворе листя видаляють і спалюють, у міжсезоння рослини обробляють препаратами з міддю.

Бура плямистість — це плями неправильної форми, всередині яких тканина листа розтріскується та відмирає. Високу ефективність дають препарати Оксихом та Абіга-пік.

При своєчасній обробці у вас буде найкращий сад фундука, бізнес-план повинен обов’язково включати цю статтю витрат.

Збирання врожаю

Горіхи збирають з дерева або з землі, другий спосіб кращий. Спеціально трясти дерева не треба, стиглі горіхи падають самі. Перед початком осипання важливо ретельно прибрати бур’яни та сміття з-під дерев.

Дозрівання починається з 3 декади серпня й триває до середини жовтня.

Ознаки зрілості:

  • зміна кольору шкірки;
  • потемніння оболонки;
  • легке відокремлення горіха від шкаралупи.

Процес збирання можна механізувати, взявши в оренду або придбавши самохідний ягодозбиральний комбайн. Якщо у фермера більше 10 га відведено під фундук, бізнес-план обов’язково повинен включати техніку.

Комбайн збирає горіхи з землі, відокремлює від сміття та пакує у причіп чи одразу в мішки.

Зібрані горіхи сушаться на сонці або в сухому приміщенні. Від просушених горіхів відокремлюють шкірку молотилкою чи спеціальною машиною, просіюють.

При сухій погоді сушать горіхи в приміщенні, перемішуючи щодоби, не менше тижня. Також сушать у сушарках з вентиляцією та температурою не вище 40°C. Висушені горіхи готові до реалізації та можуть зберігатися до 3 років, особливо у паперових або тканинних мішках.

Після збирання ґрунт під деревами потрібно розпушити та полити фосфорно-калійним добривом, оскільки фундук продовжує вегетацію до морозів.

Як реалізовувати фундук

Горіх і продукти з нього повсюдно застосовується в кондитерському виробництві. Його використовують для приготування паст, тортів і печива, батончиків для здорового харчування.

Основні канали збуту:

  • кондитерські підприємства;
  • роздрібні торговельні мережі;
  • оптові бази;
  • заводи з переробки;
  • власний сайт чи кабінет на маркетплейсі.

Читати далі: Як отримати кредит для сільського господарства

Розрахунок вартості закладки плантації (саду) фундука

Фундук як бізнес попервах доволі затратний.

Приблизні мінімальні витрати при закладці горіхового саду:

  • обладнання, системи поливу —  40 000 грн;
  • 600-700 саджанців (менше не має сенсу) — 70 000 грн;
  • обробка від шкідників протягом сезону —  8 000 грн;
  • внесення гербіцидів і фунгіцидів — 8 000 грн;
  • дискування двічі на рік, розпушування —  2000 грн;
  • збирання врожаю — 50 000 грн.

Механізація процесу потягне за собою значні витрати, але обов’язково окупиться.

Приблизні інвестиції за 1 га до першого врожаю — 300 000 грн.

Приблизний дохід з 1 га, коли бізнес запуститься та успішно розкрутиться —  близько 400 000 грн.

Термін окупності плантації фундука настає через п’ять років після висадки. З посадковим матеріалом відмінної якості —  швидше.

Вирощування фундука як бізнес в Україні буде успішним, якщо спочатку придбати високоякісні саджанці та забезпечити їм найкращі умови для зростання. Щоб отримати фінансову підтримку, скористайтеся сервісом для підбору фермерських кредитів AgroApp. Цей віртуальний помічник допоможе вам у доступних кредитних програмах. Вже через 24 години ви отримаєте попереднє рішення щодо вашого кредиту.

Часті питання про бізнес на фундуку

Скільки фундуку можна зібрати з 1 га

До 2 тонн з 1 га у перші роки. Починаючи з 4 року після висадки, середня врожайність з 1 га становитиме близько 6,5-7,5 тонн.

Скільки саджанців фундуку на 1 гектар

При висадці рядами на 1 га поміститься 500-700 кущів. При гніздовій посадці, компактнішій — до 1400 саджанців.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку