Вирощування тютюну як бізнес в Україні

Промислове вирощування тютюну — хороший варіант для власної перспективної справи. Ціни на сигарети залишаються на стабільно високому рівні. Попит на тютюнову продукцію постійний. Якщо фермер запропонує дійсно якісний продукт, відбою від клієнтів не буде. В цій статті ми розкажемо про тютюновий ринок в Україні, технологію вирощування тютюну, скільки треба вкласти грошей та який прибуток можна отримати. 

Вирощування тютюну: особливості ринку України

Тютюн (Nicotiana tabacum L., родина Solanaceae) — це рослина роду пасльонових, відома високим вмістом нікотину. Її вирощують заради листків, з яких виготовляють сигарети (цигарки), сигарили, сигари, люльковий і курильний тютюн. 

Зелене листя тютюну є джерелом харчового білка. Із суцвіть тютюну добувають ефірну олію, яку використовують у парфумерній і хімічній галузях промисловості. Вирощування тютюну бізнес вигідний. Якщо знайти покупців на цю продукцію, технологія виробництва тютюнової сировини буде практично безвідходною.

В Україні тютюн вирощують майже на 30 тис. га. Найбільші його площі у Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Закарпатській, Івано-Франківській областях. 

Урожайність і якість сировини значною мірою залежать від ґрунтово-кліматичних умов регіону, рівня агротехніки, технології сушіння. Середня світова урожайність тютюну з 1 га становить 12–13 ц, в Україні — 16–17 ц. Висока родючість українських земель і постійний попит на сухий тютюн робить цей вид діяльності привабливим для вітчизняних фермерів.

Чи потрібен дозвіл на вирощування тютюну в Україні

Ліцензування вирощування тютюну статтею 2 Закону № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» не передбачено. 

Важливо: тютюн є підакцизним товаром і всі суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з тютюном, зобов’язані зареєструватись як платники акцизного податку. Але за певних умов фермер може бути звільнений від його сплати. Наприклад, якщо фермерське господарство реалізує сировину тютюново-ферментаційним заводам.

Вирощування тютюну: бізнес-план

 

Вирощування тютюну як бізнес справа, що вимагає уважного ставлення та ретельного догляду за рослиною. Якщо ви зможете грамотно організувати робочий процес і навчитеся правильно вирощувати тютюн, знайдете канали збуту, то можете добре заробити.

Обов’язкові пункти бізнес-плану:

  1. Аналіз ринку. Збір інформації про потенційних клієнтів, скільки вони готові заплатити за сировину, аналіз сильних і слабких сторін конкурентів.
  2. Реєстрація бізнесу. Вирощувати тютюн можуть всі суб’єкти господарювання, які обрали КВЕД 01.15 «Вирощування тютюну» та зареєструвались як платники акцизного податку. Для ФОП — платників єдиного податку доступна лише 4 група.
  3. Необхідне обладнання. Культиватор, інструменти для внесення добрив та обробки від шкідників, шнури для зв’язування сухого листя для просушки, герметичні ємності для зберігання сухої сировини.
  4. Персонал. Кількість працівників залежить від розміру ділянки. Мінімум для невеликого господарства фахівець з вирощування тютюну та 2-3 працівника. 
  5. Організація ділянки. Аналіз ґрунту, місця розташування та кліматичних умов ділянки, побудова теплиці, в якій буде рости власна розсада.
  6. Вибір насіння. Сорти мають бути адаптовані до особливостей клімату України, життєстійкі та продуктивні.
  7. Догляд за рослинами. Періодичне розпушування ґрунту, внесення добрив, обробка від шкідників, організація поливу або дренажа.
  8. Збір і сушка. Збір листя вручну або спеціальним обладнанням, організація приміщення та умов для сушки.
  9. Збут готової сировини. Аналіз цільової аудиторії, вигідних можливостей реалізації тютюнової сировини гуртом і в роздріб.

 

Врожайність тютюну з 1 га землі

Середня врожайність тютюну становить 16-17 ц/га, великолистяних сортів — до 25 ц/га. 

Кращі сорти тютюну для бізнесу

 

Тютюн теплолюбний, як і інші представники сімейства пасльонових. На основі тютюну та його найближчого родича — махорки виведено сорти тютюну для вирощування в Україні. 

Кращі сорти для бізнесу:

  1. Трапезонд 92. Сорт із раннім періодом дозрівання. Час від появи сходів до зборів урожаю становить 90 днів. Містить до 1% нікотину в листі, яке використовується для набивання легких сигарет і трубок.
  2. Берлі. Сорт із високою концентрацією нікотину в листі, від 1,5 до 4%. Має насичений смак, аромат із горіховими нотами. Застосовується у комбінації з більш м’якими сортами. 
  3. Вірджинія. Найкращий сорт тютюну для багатокомпонентних сумішей. Містить від 1% до 3% нікотину. Має високий відсоток цукру, за рахунок чого видає запашний, пряний аромат.
  4. Дюбек. Сорт із дрібним листям і висотою рослин до 160 см. Вміст никотину 0,7%. Розкриває свій смак тільки після тривалої витримки від 1 року. 
  5. Болівійський чорний. Ранній сорт, що дозріває за 70 днів. Рослини висотою 2 м. Вміст никотину 3%. Листя підходить для набивання трубок і формування сигар.

Технологія вирощування тютюну

Під тютюн потрібно виділяти площі з легким складом ґрунтів, які швидко прогріваються, не затримують зайвої вологи, добре пропускають повітря. Можна додати торф’яні субстрати. 

Кращими попередниками тютюну є зернові колосові, зернобобові культури, злаково-бобові сумішки однорічних трав, цукрові буряки. 

Тютюн можна висівати сухим насінням прямо в ґрунт, але  краще висаджувати пророщене в теплиці насіння. Сіють насіння в лютому (кінець місяця), або в березні (початок місяця). Його періодично поливають. Час проростання становить 40-50 днів. Саджанці готові до висадки, коли мають по два справжніх листки. 

 

Читайте також: Ерозія ґрунту: причини, види, як боротися

Посадка та вирощування

Висадження тютюну у відкритий ґрунт проводиться на схилах, де зайва вода вільно стікатиме. При цьому кут нахилу не повинен бути великим. Ґрунт потрібно зорати, причому бажано не трактором, а сохою.

В середині квітня, або травні можна починати посадку, якщо на глибині 0,1 м температура ґрунту становить 10°С. За несприятливих погодних умов (період затяжних дощів, запізніла весна) допустимий період висаджування триває від 20 травня до 5 червня. 

Рослини садять в ямки, які перед цим заливають водою (0,5 л). Перед посадкою кожну рослину вмочують у спеціальну суміш. Для суміші використовують коров’ячий гній і глину. Оптимальна відстань між кущами — 0,25 м, між рядами — 0,7 м.

Варто зазначити, що навіть достатньо загартована розсада зазнає значного стресу під час укорінення в полі. В цей період спостерігається пригнічення її зростання та розвитку. Вирощування тютюну вимагає постійного рихлення та прополювання ґрунту.  

Стежте за підживленням рослини корисними речовинами. Це дозволить уникнути різних хвороб. Азотні добрива сприяють інтенсивному росту рослин, підвищують урожайність. Фосфорні добрива сприяють розвитку кореневої системи, калійні підвищують морозостійкість тютюну. Оптимальним є внесення комплексних добрив.  

Поливати рослини за весь час потрібно 2-3 рази з розрахунком 6-7 л на кущ. Суцвіття та пагони потрібно видаляти.

Коли збирати листя тютюну

Коли колір листя зміниться та набуде жовтого відтінку, тютюн потрібно збирати. Не варто збирати дуже зелені та непридатні для сушіння листки. Дочекайтеся, поки вони дозріють, і тільки тоді збирайте урожай.

З 1 куща можна зібрати близько 50 листків, а це 30 г курильної суміші. 

Одразу після збору врожаю листя потрібно залишити в тіні на 14 годин. Після цього їх просушують кілька тижнів на сонці. 

Подальша підготовка тютюну відбувається в приміщенні. Воно повинно бути темним, з високою вологістю. Потім листю дають відпочити близько 30 днів і приступають до їх нарізування смужками 5 мм.

Збут продукції

Над цим питаннями потрібно задуматися ще на стадії відкриття бізнесу. Є кілька основних способів збувати тютюн. Всі вони мають свої особливості.

  1. Оптовий продаж. Такий варіант ідеально підійде на початковому етапі вирощування тютюну. Звичайно, збувати товар доведеться дешевше, ніж при прямому продажу покупцям, проте немає додаткових витрат у вигляді оренди приміщення, оплати праці співробітників та інших витрат. Ідеальний варіант — тютюново-ферментаційні заводи та фабрики.
  2. Роздрібний продаж. Реалізація тютюнової сировини через власний магазин може приносити хороший дохід, але знадобиться час на його розкрутку, а вас чекають чималі супутні витрати. З оформленням бізнесу в цьому випадку також буде більше складнощів.
  3. Збут продукції в інтернеті. Досить перспективна ідея, але вона пов’язана з додатковими витратами на просування бізнесу та його розкрутку. Є сенс просувати продукцію таким чином уже тоді, коли ви повернете частину своїх витрат і будете мати своїх постійних оптових клієнтів.

Багато моментів, пов’язаних з тютюновою сировиною, регулюються державою. Тому фермеру варто проконсультуватися з юристом і бухгалтером, перш ніж остаточно обрати канали та механізми збуту своєї продукції. 

Читайте також: Переробка сої як бізнес

Розрахунок прибутковості

Розрахуємо приблизний прибуток від вирощування табаку на ділянці в 30 соток.

1 рослина дає приблизно 35-40 г тютюну. На всій ділянці близько 24 тис. кущів. Тобто, з однієї ділянки отримаємо від 0,035 х 24000 = 840 кг до 40 х 24000 = 960 кг тютюну.

Вартість 1 кг якісної курильної суміші приблизно 500-600 грн вроздріб і 400-450 грн гуртом. При оптовому продажі прибуток буде від 0,4 х 840 = 336 000 грн., до 1,5 х 960 = 384 000 грн. Чистий дохід (без урахування стартових вкладень) складе приблизно 200 000 грн.

Якщо грамотно організувати збут, то бізнес окупиться вже в перший рік роботи.

Початкові інвестиції: скільки грошей потрібно для старту

Сума початкових витрат на організацію вирощування тютюну в Україні залежить від того, який обсяг продукції ви збираєтеся вирощувати, чи маєте власну ділянку для цього і чи вже придбали сільськогосподарський інвентар. 

В середньому основні загальні витрати на відкриття бізнесу складуть орієнтовно 190 000 грн. З них:

  • оснащення та інвентар 20 тис.;
  • закупівля насіння 50 тис.;
  • зарплата агронома 15 тис.;
  • підживлення та інші добрива 30 тис.;
  • полив та обробка ґрунту 35 тис.;
  • маркетинг   20 тис.;
  • інше 20 тис.

Це сума без урахування оренди ділянки, облаштування теплиці або комунальних витрат. 

Варто подумати про альтернативні методи живлення для насосів, щоб мати змогу поливати ділянку за умови відсутності електроенергії.  

Для вирощування тютюну ліцензія не потрібна, цю статтю витрат можна виключити.

Закладемо приблизний бюджет на додаткові витрати в розмірі 175 000 грн.

Отже, сукупні витрати складуть приблизно 365 000 гривень. З цією сумою можна приступати до відкриття своєї справи.

Як додаткове джерело фінансування фермери можуть використовувати вигідні кредитні пропозиції банків. Зручним інструментом для їх пошуку та відправки заявок є додаток AgroApp. Попереднє рішення по кредиту буде відоме вже за 24 години. 

Часті питання

Чим підживити розсаду тютюну

Розсаду підживлюють розчином мінеральних добрив з розрахунку 30–40 г суперфосфату, 20–30 г аміачної селітри та 15–20 г калійної солі на відро води. Перше підживлення проводять через 10 днів після висадки, друге — через 10–14 днів після першого.

Де вирощують тютюн в Україні

Найбільші плантації тютюну — в південних і західних областях України, зокрема, в Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Вінницькій, Чернівецькій, Одеській, Закарпатській областях.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку