Ерозія ґрунту: причини, види, як боротися

Значну загрозу екосистемі та продуктивності земель України становить ерозія ґрунту, про яку ми розповімо в цій статті. Матеріал буде корисний як фермерам-початківцям, так і досвідченим землевласникам, які вже стикалися з такими нюансами.

Ділимося інформацією про те, які бувають види ерозії ґрунтів та як обробляти поля, щоб уникнути подібних проблем у своїй роботі.

Що таке ерозія ґрунту

Ерозія ґрунту — це руйнування верхнього родючого шару землі. Термін походить від латинського erosio — «роз’їдання». 

Початково ерозія є природним геологічним процесом. Проте господарська діяльність людини його значно прискорює. Розорані ділянки землі більш схильні до вивітрювання та вимивання ґрунтів, ніж незаймана цілина.

У чому полягає важливість ґрунту:

  • він є основою виробництва сільськогосподарської продукції;
  • фільтрує та очищає десятки тисяч кубічних кілометрів води на рік;
  • ґрунт — найбільший наземний накопичувач вуглекислого газу.

Деструктивні процеси в ґрунті руйнують родючий горизонт, знижують вміст корисної органіки. Неконтрольована ерозія призводить до виснаження ґрунту, зниження врожайності та збитку сільськогосподарських підприємств.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, площа деградуючих і непродуктивних орних земель в Україні перевищує 20% від їх загальної кількості. Щорічно через ерозію країна втрачає майже 300-600 млн. ґрунтів. Для запобігання ерозії ґрунту впроваджують:

  • грамотну сівозміну;
  • висаджування захисних лісосмуг між полями

Ці методи частково вирішують проблему. Також усе більшої популярності набувають нові ґрунтозберігаючі технології обробки землі.

З початком повномасштабного вторгнення площа земель, що деградували, збільшилася на 13%. Тому першочергове завдання як української держави, так і фермерів — впровадження ґрунтоохоронних технологій, щоб зберегти продуктивність земель України.

Читайте також: Що таке меліорація: для чого потрібна, види

Причини ерозії ґрунту

Фактори, які впливають на виникнення та розвиток ерозійних процесів, поділяють на:

  1. Природні.
  2. Антропогенні (пов’язані з господарською діяльністю людини).

У сучасної ерозії ґрунту причини комплексні. Природа створює умови виникнення ерозії, а сільськогосподарська діяльність її посилює.

Природні фактори:

  • рельєф місцевості;
  • клімат;
  • опади;
  • вітер;
  • рослинність.

Антропогенні фактори:

  • неправильне землекористування, земля не встигає відпочивати, ґрунт постійно піддається впливу довкілля та важкої сільськогосподарської техніки;
  • помилки в іригації — надмірний полив на погано спланованих крутих ділянках, змивається до появи ярів; 
  • глибока оранка — рік у рік ґрунт перебуває в потривоженому вигляді, його мікроорганізми та структура не встигають відновитися.

Стійкою та ефективною альтернативою такому землекористуванню вважається ресурсозберігаюче ведення сільського господарства. Безорне землеробство веде до скорочення ерозії ґрунтів, забезпечує збереження їх родючості, підвищує посухостійкість і значно знижує витрати сільськогосподарського виробництва за рахунок мінімізації споживання паливно-мастильних матеріалів.

Види ерозії ґрунту

Природне виснаження ґрунту (водна та вітрова ерозія ґрунту) саме по собі не робить істотного впливу на родючість ґрунту. А ось нераціональне землеробство прискорює його деградацію, викликаючи такі види, як агротехнічну, антропогенну, пасовищну). Розглянемо докладніше кожен із них.

Вітрова ерозія

Полягає у видуванні верхнього шару ґрунту, знесення дрібних частинок вітром. На свіжозораних полях достатньо навіть малого вітру до 5 м/с, особливо на піщаних, супіщаних і вапняних ґрунтах. Виникає ерозія ґрунту, наслідки якого для врожаю згубні. Посіяне насіння видувається на поверхню, молоді паростки рослин ушкоджуються. Найчастіше пилові бурі пошкоджують ніжні весняні сходи цукрових буряків, кукурудзи та соняшника. Особливо сильно вітрова ерозія помітна на вітроударних схилах, не захищених лісосмугами. Поширена у степових районах України.

Водна ерозія

Є такі види ерозії ґрунтів, що викликаються водою:

  1. Поверхнева — змивається верхній родючий шар на широкій площі.
  2. Лінійна — характерна для горбистого рельєфу, коли під схилами утворюються яри.

Особливо швидко під впливом талих, дощових та іригаційних вод розмивається глинистий і суглинистий ґрунт. Швидкість процесу залежить від кількості снігу, інтенсивності опадів (зливи розмивають сильніше), форми та довжини схилів та інших особливостей рельєфу. Як наслідок — скорочення кількості орних земель, замулювання на річках, водосховищах і зрошувальних каналах.

Антропогенна ерозія

Цей вид ерозії виникає внаслідок діяльності людини:

  • неправильної обробки землі;
  • знищення рослинного покриву;
  • вирубування лісів.

Видобуток корисних копалин відкритим і підземним способами знижує родючість прилеглих до районів розробки ґрунтів. Ще одна глобальна причина ерозії ґрунту — забудови. Під час будівництва житлових і промислових об’єктів родючий шар засипається будівельним сміттям. Це також характерне для будівництва мостів, дамб, насипів, автошляхів тощо. В результаті про родючість цих ґрунтів нема й мови.

Агротехнічна ерозія

Вид ерозії, безпосередньо пов’язаний з механічною обробкою сільськогосподарською технікою. Інтенсивна обробка ґрунту призводить до того, що на поверхні залишається менше пожнивних залишків, а це підвищує ймовірність ерозії. Під час оранки поперек схилу земля часто обсипається вниз. Також ґрунт на схилах частково переміщається вниз під час культивації та боронування. Агротехнічна ерозія ґрунту та заходи боротьби з нею — основний предмет дискусій на фермерських майданчиках.

Пасовищна ерозія

Цей вид ерозії полягає в механічному пошкодженні та переміщенні ґрунту під копитами тварин, особливо великої рогатої худоби. Проблема помітна на схилах балок, де ґрунт унаслідок високого навантаження на обмежену площу пасовища повільно сповзає вниз.

Як захистити ґрунт від ерозії

Способи захисту орних земель:

  1. Впровадження технології no-till, яка передбачає відмову від оранки посівних площ і використання сільськогосподарської техніки з мінімальним питомим тиском на ґрунт. Така технологія захисту ґрунту від ерозії дозволяє підтримувати екологічну ситуацію в цілому.
  2. Регулювання сівозміни шляхом періодичного вирощування трав’яних сумішей. Розгалужена коренева система утримує частинки ґрунту, а наземні частини рослин беруть на себе ударну силу дощових крапель при сильних дощах, оберігаючи його від розмивання.
  3. Мінімізація навантаження або повне вилучення з обробки легких піщаних і супіщаних ґрунтів. Інші заходи боротьби з ерозією ґрунтів такого виду часто неефективні.
  4. Створення захисних лісостепових смуг.
  5. Внесення органічних добрив, що сприяють поліпшенню структури та в’язкості ґрунту.

Українські фермери зацікавлені в захисті ґрунту від ерозії та впровадженні сучасних способів меліорації. Якісний ґрунт запорука успішності бізнесу та його конкурентоспроможності на ринку. Швидке кредитування допоможе фермерам запровадити нові технології зараз, не відкладаючи на потім. Сервіс AgroApp — зручний інструмент для отримання кредиту під ваші потреби.

Читайте також: No-till технологія: система нульової обробки ґрунту

Часті питання про те, що таке ерозія ґрунту

Як відновити ґрунт після ерозії

Для відновлення ґрунту після ерозії потрібно практикувати продуману сівозміну, облаштування лісосмуг і ландшафтних ділянок серед полів. Боротьба з ерозією ґрунтів буде успішною з сучасною системою землеробства no-till, що виключає глибоку механічну обробку.

Які види ґрунтів найбільше піддаються ерозії

Найбільше схильні до ерозії види ґрунту:

  • піщані;
  • супіщані;
  • вапняні;
  • суглинок.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку