No-till технологія: система нульового обробітку ґрунту

У цій статті ми обговоримо, що таке ноу-тілл технологія. Розглянемо її переваги і недоліки, чим вона відрізняється від звичайної оранки та для яких ґрунтів підійде. Визначимо, як правильно впровадити цю технологію та які є нюанси й правила нульового обробітку землі.

No-till технологія: що це

Ноу-тілл — це спосіб обробітку ґрунту, який передбачає повну відмову від звичайної оранки. З англійської «no-till» перекладається як «безорний». Суть технології полягає в тому, що ґрунт покривають шаром мульчі. Природні процеси збагачують його, дозволяють відновитися природним способом. Це утворює рівну поверхню, захищає ґрунт від повітряної та водної ерозії, бурʼянів і створює корисну мікрофлору.

Користь цього методу полягає в тому, що він не є травматичним для верхнього шару ґрунту та не порушує водну та повітряну циркуляцію, на відміну від оранки. Традиційний обробіток може згубно впливати на родючість поля, спричиняти ерозійні процеси. Орний шар перекидають, подрібнюють і перемішують. Як наслідок, на полях можлива вітрова ерозія. Механічний вплив методу no-till на верхній шар ґрунту мінімальний, а його структура практично не змінюється. Тож технологія популярна у всьому світі та використовується для боротьби з ерозією й підвищенням здатності землі утримувати вологу. 

Нульова обробка ґрунту передбачає: 

  • повну відмову від оранки, боронування, культивації тощо;
  • заборону на спалювання залишків рослин;
  • заборону на використання органічних добрив;
  • одночасні посів і внесення мінеральних добрив;
  • використання спецтехніки — сівалки no-till.

Дотримання цих правил дозволить якісно адаптувати технологію ноу-тілл у своєму господарстві та підвищити врожайність.

Плюси та мінуси нульової обробки ґрунту

Сучасна технологія no-till — це комплекс заходів, які націлені на зменшення витрат на виробництво та відновлення родючості ґрунту. 

Серед основних плюсів цієї технології:

  1. Метод нульової обробки вигідний для фермерів через зменшення витрат на виробництво сільськогосподарської продукції:
  • витрати на паливо зменшуються на 30-40%;
  • знижується потреба у трудових ресурсах;
  • знижується потреба в техніці: якщо при оранці на площу в 1000 гектар потрібно 26 машин, то при no-till достатньо 5-6;
  • раціональніше використовуються мінеральні добрива.
  1. Нульовий обробіток покращує здатність ґрунту утримувати вологу — земля добре вбирає воду з дощу та снігу, а мульча уповільнює процес випаровування. Високий вміст води підвищує родючість: кожні 10 мм продуктивної вологи — це додаткові 100 кг врожаю з 1 га. 
  2. Покращення мікрофлори ґрунту — нульова обробка підживлює землю азотом та органікою. У разі глибокої оранки, при перекиданні землі всі мікроорганізми потрапляють на глибину 16-30 см і гинуть через брак кисню. Без них у ґрунту знижується родючість, відповідно знижується врожайність.
  3. Нульова технологія обробітку ґрунту безпечна для навколишнього середовища — цей метод покращує стан землі не лише на окремій ділянці, а й довкілля загалом. Знижується викид CO в атмосферу, зменшується ризик виникнення ерозії, поживні речовини залишаються в землі, а не змиваються у водойми.

До мінусів нульового обробітку можемо віднести:

  1. Недоцільність використання на ділянках з низьким рівнем гумусу. Це призведе до збільшення щільності ґрунту та зниження рівня повітропроникності. Показник вмісту гумусу має бути не менше 3%.
  2. Тривале налаштування системи захисту рослин — в середньому цей процес займає 10 років. Він складається з наступних етапів:
  • активний ріст бурʼянів, поява хвороб і шкідників у перші 5 років;
  • стабілізація фітосанітарної обстановки в наступні 4 роки;
  • суттєве зниження кількості бурʼянів, хвороб і шкідників завдяки природним процесам в ґрунті в наступні роки.

Впровадження технології no-till потребує введення пестицидів і гербіцидів суцільної дії. Через кілька років ця потреба зникне і технологія повністю окупиться.

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Як перейти на систему нульового обробітку ґрунту no-till

Нульовий обробіток найкраще підходить для полів, розташованих у посушливих місцевостях, на схилах в умовах вологого клімату. Технологія не підходить для заболочених ділянок, бо це призведе до зниження врожайності. У цьому випадку необхідно провести дренажні роботи. Також посів у перезволожений ґрунт призведе до азотного голодування рослин.

Найкраще переходити на систему обробітку ґрунту no-till під час посіву вузькорядних культур, коли на ділянку вноситься велика кількість насіння. Для цього потрібно закупити спеціальну сівалку. 

Перехід відбуватиметься у кілька етапів:

  • аналіз ґрунту;
  • встановлення оптимального рівня pH і рівня поживних речовин;
  • вирівнювання поверхні ділянки методом дискування або боронування;
  • створення товстого шару мульчі з рослинних залишків;
  • посів різних видів сільськогосподарських культур;
  • моніторинг посівів.

Технологія ноу-тілл може впроваджуватися поступово. Так на ⅓ частині поля можна провести оранку, на другій частині — глибоке рихлення, а на третій — нульовий обробіток. Кожен вид обробітку ділянки має переваги та недоліки, тож чергування технологій дасть позитивний результат.

Як правильно реалізувати ноу-тілл технологію на своїй ділянці

Система нульового обробітку ґрунту передбачає посів насіння у непідготовлену землю одночасно з добривами. Для цього застосовують спеціальні сівалки, які розрізають ґрунт, рослинні рештки та одночасно вносять насіння з добривами та запечатують їх в землі. На поверхні залишається тільки невеликий горбик. При цьому структура ґрунту порушується тільки в зоні закладання насіння, а в місцях між рядами залишається недоторканою.

Після посіву поле покривається органічними рештками. Важливо правильно обрати час посіву, адже в період рясних дощів вони можуть змити залишки з поверхні поля. Окрім цього на ділянці може проводитися частковий обробіток землі для пришвидшення перегнивання рештків рослин чи оптимізації рівня pH в ґрунті.

Варто памʼятати про необхідність боротьби з бурʼянами та шкідниками, адже при переході на no-till засмічення в перші роки лише збільшується. Підвищеного захисту потребують пізні ярі культури. Для зменшення кількості бурʼянів за 7 днів до посіву поле обробляють гербіцидами.

Читайте також: Гербіциди: що це і як правильно використовувати

Ноу-тілл технологія збільшує пестицидне навантаження на культури. Залишки рослин на полях створюють сприятливе середовище для розвитку шкідників і хвороб, тому для захисту проводять фунгіцидне та інсектицидне обприскування. Для живлення рослин використовують мінеральні добрива.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

На що звернути увагу під час переходу на систему no-till

Від успішного виконання правил системи no-till залежить врожай, та, відповідно, дохід фермера. Тому варто звертати увагу на наступні нюанси:

  1. Перед посівом потрібно обробити поля гліфосфатом. Варто враховувати те, що токсини, які виділяють бурʼяни, негативно впливатимуть на молоді паростки.
  2. Посівну площу потрібно вирівняти, щоб отримати рівномірні сходи.
  3. Під час сівби на ділянці має перебувати тільки сівалка. Інша великогабаритна техніка занадто ущільнить поверхню ґрунту та порушить його структуру. Також сівалка повинна рухатися з оптимальною швидкістю.
  4. Велике значення має правильне подрібнення рослинних решток та їх рівномірний розподіл на ділянці. Занадто дрібні рештки зминатимуться у насінневе ложе, внаслідок чого збиратиметься надмірна волога і коріння рослин гнитиме. Поле має бути рівномірно покрите залишками, на всю ширину жниварки.

Врахуйте ці нюанси, і технологія нульового обробітку ґрунту стане чудовою альтернативою звичним способам обробітку. Відновити родючість природним способом при використанні оранки неможливо. Система no-till зупиняє повітряну та водну ерозію ґрунту, підвищує родючість, що безпосередньо впливає на дохідність фермерства. 

В Україні цю технологію активно використовують у Тернопільській, Житомирській і Кіровоградській областях. Проте перехід на нульову оранку займає доволі багато часу та потребує врахування особливостей ґрунту та клімату в регіоні.

Якщо вам потрібні кошти на впровадження нових технологій виробництва чи розширення діяльності, скористайтесь сервісом AgroApp. Тут зібрані банки, фінансові та дилерські компанії, які працюють з сільськогосподарськими виробниками та пропонують вигідні умови кредитування. Заповнюйте форму на сайті, щоб отримати попереднє рішення протягом 24 годин.

Часті питання про ноу-тілл технологію

Які способи та прийоми включає система обробітку ґрунту no-till 

Система нульового обробітку ґрунту передбачає посів насіння водночас зі внесенням добрив за допомогою сівалки. Після цього ґрунт покривається шаром мульчі, що активізує природні процеси в землі для підвищення врожайності.

Що краще — оранка землі або no-till

Багато фахівців стверджує, що кращою є традиційна оранка, оскільки вона дозволяє спрогнозувати майбутній врожай. Проте no-till значно знижує витрати на обробіток поля та не пошкоджує верхній шар ґрунту.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку