Що таке меліорація: навіщо потрібна, види

У цій статті ми розповімо, що таке меліорація та в чому її переваги. Розглянемо основні види сільськогосподарських меліорацій, які використовуються в Україні.

Стаття буде цікава землевласникам та орендарям, які хочуть отримати більший дохід зі своїх угідь.

Що таке меліорація

Меліорація — це комплекс агротехнічних, гідротехнічних, хімічних, культуртехнічних та інших інженерних заходів. Їхньою метою є підвищення врожайності та формування екологічно збалансованої структури сільськогосподарських угідь.

До меліоративних заходів належать:

  • поліпшення фізичних і хімічних властивостей ґрунтів;
  • створення систем зрошення та штучних водойм;
  • будівництво дренажних систем для відведення ґрунтових вод;
  • насадження захисних лісосмуг тощо. 

Меліорація необхідна землям після тривалого простоювання чи повені, при виснаженні ґрунту. Проводиться зазвичай у міжсезоння — навесні чи восени.

Поняття меліорації можна застосувати як до обробки приватних землеволодінь, так і до обробки полів. У другому випадку часто використовується складна інженерна інфраструктура, наприклад мережа каналів або трубопроводів з гідротехнічними спорудами та насосними станціями. Право власності на таку складну інфраструктуру може належати:

  • державі;
  • територіальним громадам;
  • фермерам.

Власник несе відповідальність як за підтримку наявної інфраструктури в робочому стані, так і за проведення актуальних меліоративних робіт.

Меліорація в Україні регулюється Законом України «Про меліорацію земель». Головний виконавчий керуючий орган — Державне агентство меліорації та рибного господарства України із територіальними управліннями в областях.

Держава активно підтримує аграріїв, які проводять заходи меліорації. Розробляються програми дотацій на проведення робіт з реконструкції існуючих чи будівництва нових систем, а також на введені в експлуатацію меліоративні системи.

Для чого потрібна меліорація ґрунтів

У зв’язку з бойовими діями на значній території України, виникла потреба у формуванні нових угідь, здатних дати гарний урожай. Якщо раніше в меліорації використовувався кількісний підхід (зорати якнайбільше земель), то тепер більш характерним є якісний підхід. Його мета — збереження ефективності наявних полів і підвищення їхньої врожайності.

На необхідність меліорації вказують такі ознаки:

  • ґрунт засолений, рослини виснажені та погано ростуть;
  • рослини засихають через нестачу води;
  • вода застоюється, коріння рослин загнивають;
  • вітер видуває верхній шар ґрунту (наприклад, з вершини пагорба або схилу балки);
  • на ділянці багато каміння, пеньків, каменів;
  • зниження врожайності тощо.

Зазвичай одночасно використовується кілька видів меліорації, залежно від стану ґрунту, його природних і господарських умов.

Меліорація земель це хороша інвестиція у своє фермерське господарство та можливість підвищити його дохід.

Переваги меліорації:

  1. Підвищення продуктивності ґрунту.
  2. Зростання врожайності сільськогосподарських угідь.
  3. Пом’якшення несприятливого впливу погодних умов на культури.
  4. Формування якісного пасовища для худоби.
  5. Захист ґрунту від розмивання та розвіювання.
  6. Перешкода утворенню зсувів та ярів.
  7. Підвищення ефективності непродуктивних земель.

У підсумку, успішна меліорація розвиває аграрний сектор і підвищує внутрішній валовий дохід.

Види меліорації

За способом впливу на ґрунт і рослини існують різні види меліорації. Розглянемо кожен вид детальніше.

Хімічна

Основа цього методу — зміна складу ґрунту шляхом внесення мінеральних добрив та інших активних речовин. Наприклад, на кислих і солонцюватих ґрунтах не буде високого врожаю, тому в них вносять вапно та гіпс відповідно. На полях України активно використовуються:

  • торф;
  • компост;
  • гній;
  • сидерати.

В результаті ґрунт збагачується органічними речовинами, його агрохімічні та агрофізичні властивості покращуються.

Читайте також: Рослини сидерати: що це, які види бувають, коли та як сіяти

Культуртехнічна

Цей вид меліорації полягає в розчищенні ґрунту від зайвої рослинності та предметів. Сюди належать усі заходи, які залучають до сільськогосподарського використання нові площі: розкорчування лісових вирубок, знищення дрібнолісся, розчищення чагарників, збирання каміння, сміття та будь-яких сторонніх предметів. Таким чином площі, що були раніше під лісовою рослинністю, перетворюються на пасовища, ріллю та сіножаті.

Лісотехнічна

Проїжджаючи повз поля, можна побачити, що вони зазвичай перемежовуються лісопосадками. Це наочна ілюстрація того, що таке меліорація земель. Дерева висаджуються на межі полів сівозмін, навколо водойм, на схилах балок і ярів, у місцях з рухомими пісками. Таким чином ґрунт захищається від вивітрювання, покращується водний режим ґрунту та загальний мікроклімат.

Гідротехнічна

Метод заснований на регулюванні вологості ґрунту. Залежно від завдання проводиться або осушення, або обводнення цієї місцевості. Гідротехнічна меліорація використовується в болотистих місцевостях — там будуються спеціальні осушувальні системи. У степах і посушливих районах для затримання дощових і талих вод на великих площах створюються лимани та водосховища.

Читайте також: Як визначити вологість ґрунту: способи та методи

Агротехнічна

Цей меліоративний метод передбачає різні варіанти механічної обробки ґрунту: культивування, боронування, оранку. Його мета — поглиблення та окультурення шару малородючого ґрунту з неглибоким перегнійним горизонтом. Для затримування землею талих і дощових вод проводяться спеціальні прийоми обробки з виробленням валиків, борозен, лунок та інших перешкод для зносу снігу та стоку води.

Комплекс меліоративних заходів може виявитися високовитратним через залучення сучасної техніки, фахівців та інших витрат. І тут виручить кредит на розвиток фермерського господарства. Щоб знайти найкращі умови з мінімальним відсотком, рекомендуємо скористатися сервісом AgroApp. Швидкий добір банківських пропозицій під вимоги вашого фермерського господарства та попереднє рішення про фінансування вже протягом 24 годин.

Часті питання про те, що таке меліорація

Чим меліорація відрізняється від рекультивації

Меліорація земель — це добровільний комплекс робіт з покращення якості землі. Рекультивація — обов’язкові роботи з відновлення втрачених якостей (наприклад, через техногенні аварії).

Що таке меліоративні канали

Меліоративні канали — це штучні рови, за допомогою яких підводиться вода до посушливих ділянок.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку