Мінеральні добрива: види, характеристика, застосування

Мінеральні добрива — це корисні мінерали та мікроелементи для живлення рослин і підвищення родючості ґрунтів. У цій статті ми розглянемо, які бувають види мінеральних добрив, плюси та мінуси їх використання.

Стаття буде корисна фермерам та аграріям, які планують посівну та хочуть зібрати високий урожай.

Що таке мінеральні добрива

Мінеральні добрива — це неорганічні сполуки, що забезпечують оптимальний рівень мікро- та макроелементів у родючому шарі ґрунту. Виробляються з природної сировини або продуктів промисловості. Є запорукою успішного зростання та розвитку злакових, овочевих, плодово-ягідних і декоративних культур.

До складу мінеральних добрив входять такі важливі компоненти як азот, фосфор, калій, мідь, кальцій, залізо тощо.

В Україні виробляються та продаються однокомпонентні монодобрива, комплексні поживні суміші та мікродобрива у різних формах: рідких, кристалічних або гранулах. Найбільший попит мають сухі суміші їх легше транспортувати та зберігати.

При виборі добрива враховується низка факторів:

  • час підживлення;
  • тип ґрунту;
  • вид культури.

Мінеральні добрива підходять практично для всіх культур:

  • кормових;
  • злакових;
  • овочевих;
  • плодово-ягідних;
  • зелені, салатів, мікрогріна;
  • декоративних рослин.

Мінеральні добрива практично не застосовуються для рослин, батьківщиною яких є степи, напівпустелі та інші місцевості з бідними ґрунтами. Наприклад, для пампасної трави, міскантусу та інших декоративних злакових трав. Такі рослини бурхливо реагують на концентровану «хімію» та починають швидко рости. Ефект від такого зростання часто протилежний очікуваному.

Коли та як правильно вносити мінеральні добрива:

  • восени чи навесні (основне добриво);
  • одночасно з посівом (посівне добриво);
  • під час вегетації (підживлення рослин).

Сучасні культиватори обладнані системами для внесення гранульованих або рідких добрив одночасно з посівом.

Читайте також: Як вибрати культиватор: 7 порад для фермера

Види та характеристика мінеральних добрив

Мінеральні добрива бувають:

  • прості (один мінерал — азот, фосфор або калій);
  • комплексні (комбінації мінералів);
  • мікродобрива (додаткові мінерали в низькій концентрації);
  • непрямі добрива (для корекції складу ґрунту).

Розглянемо основні види мінеральних добрив докладніше.

Азотні

Азотні добрива застосовуються фермерами як основне добриво при посіві та для підживлення овочевих, зернових, фруктово-ягідних і квіткових культур. Добриво універсальне, підходить для будь-якого типу ґрунту.

Види азотних добрив:

  • нітратні (натрієва та кальцієва селітра);
  • аміачні (сульфат амонію);
  • амідні (сечовина чи карбамід).

Азот у будь-якому вигляді особливо корисний для помідорів, картоплі, полуниці.

Він відповідає за формування зеленої маси, стимулює її зростання, підвищує якість та смакові властивості плодів. Достатня кількість азоту — запорука нормальної тривалості вегетаційного періоду.

Фосфорні

Фосфорні мінеральні добрива — це речовини, що необхідні рослинам на початковому етапі розвитку, дають усе необхідне для росту їх коренів. Підходять для будь-яких типів ґрунту.

Види фосфорних добрив:

  • суперфосфат (19% фосфорної кислоти);
  • подвійний суперфосфат (36-52% фосфорної кислоти);
  • фосфоритне борошно (19-25% фосфору).

Особливо фосфору на ранньому етапі потребують помідори, морква, всі городні овочеві культури, а також декоративні пишно квітучі рослини — троянди, півонії, гладіолуси тощо.

Фосфорні добрива добре впливають на збільшення кількості зав’язей, подовжують термін цвітіння, сприяють накопиченню сахаридів у плодах, поліпшуючи їх смакові характеристики.

Калійні

Калійні добрива відповідальні за доставку поживних речовин і вологи до клітин рослини. Застосовуються ранньої весни або восени після збирання врожаю, під час перекопування або під оранку. Внесення можливе на різних типах ґрунтів.

Розглянемо, як класифікують мінеральні добрива, що належать до калійних сполук:

  • хлористий калій (60-62% оксиду калію);
  • сірчанокислий калій (50% оксиду калію);
  • калієва селітра (44% оксиду калію).

Особливо необхідний калій винограду, картоплі, бурякам, огіркам і помідорам.

Підживлення калієм сприяє ефективному фотосинтезу, покращує стійкість до грибкових захворювань і несприятливих факторів зовнішнього середовища. Плоди визрівають вищої якості та довше зберігаються.

Комплексні

Комплексні мінеральні добрива — це поєднання двох і більше елементів. Зазвичай це комбінації азоту, фосфору та калію в різних пропорціях. До найпопулярніших належать:

  • амофос (12-14% азоту та 52-54% фосфору);
  • діамофос (18-20% азоту та 39-40% фосфору);
  • нітроамофос (азот, фосфор та калій у рівних пропорціях).

Активно застосовуються для зернових культур, картоплі, буряків, гречки. Перевагою таких сумішей є зниження фінансових витрат і економія часу. При цьому важливо розуміти, як правильно вносити мінеральні добрива, щоб не перенаситити висококонцентрованими речовинами ґрунт.

Грамотне внесення комплексних добрив дозволяє забезпечити правильне живлення та розвиток рослин, посилити їхню стійкість до зовнішніх факторів.

Читайте далі: Норми внесення добрив: таблиці, правила та розрахунки

Мікродобрива

Мікродобрива — це суміші для додаткового підживлення, що включають такі елементи, як молібден, мідь, бор тощо. На відміну від азоту, фосфору та калію, вони вносяться до ґрунту у мікродозах.

Види мікродобрив:

  • молібденові;
  • цинкові;
  • марганцеві;
  • борні;
  • кобальтові тощо.

Окрім моноформ, випускаються також комплексні мінеральні добрива, види яких включають два й більше хімічні елементи.

Мікродобрив потребують практично всі культури: зернові, бобові, овочеві, садові та плодові чагарники та дерева. Ці речовини відіграють важливу роль у зростанні та дозріванні плодів і впливають на загальний стан рослини.

Непрямі

Фермери-початківці часто цікавляться непрямими мінеральними добривами, що це таке і чи варто витрачатися на них.

На відміну від інших видів добрив, ці речовини застосовуються для оптимізації складу грунту. Для грамотного догляду за полями вони просто необхідні.

До непрямих добрив належать:

  • доломіт;
  • вапно;
  • гідросульфат натрію тощо.

Непрямі добрива застосовуються для зміни кислотно-лужного балансу ґрунту. Вони можуть його нейтралізувати чи підкислити за необхідності.

Плюси та мінуси застосування мінеральних добрив

Плюси використання:

  1. Збільшення обсягів урожаю.
  2. Хороші якісні та смакові характеристики плодів.
  3. Захист від шкідників та інфекцій.
  4. Регуляція хімічного складу ґрунту.
  5. Простота у зберіганні та використанні.
  6. Доступна ціна.

Мінуси використання:

  1. Необхідність ретельно дотримуватися інструкцій із застосування.
  2. Погіршення характеристик ґрунту (при тривалому використанні).
  3. Потрапляння до ґрунтових вод і повітря.

Плюси та мінуси мінеральних добрив є постійним предметом дискусій, але вигода від їх використання очевидна.

Якісні мінеральні добрива є одним із ефективних способів підвищення врожаю та його якості. Якщо вам потрібні додаткові фінанси для своєчасного придбання добрив, залишайте заявку на сайті AgroApp, де надані кредитні та партнерські програми для сільського господарства. Вам не доведеться витрачати час на пошуки інформації про умови кредитування — достатньо залишити заявку і попереднє рішення про фінансування прийде протягом 24 годин.

Часті питання про види мінеральних добрив

Для яких культур не застосовують мінеральні добрива

В Україні мінеральні добрива застосовуються практично для всіх культур, за винятком особливо невибагливих. Наприклад, до таких належать злакові декоративні трави.

У чому різниця між мінеральними та зеленими добривами

Мінеральні добрива — неорганічні речовини, отримані промисловим способом. Зелені добрива — чиста органіка у вигляді перероблених природним шляхом рослинних відходів або сидератів.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку