Як вибрати культиватор: 7 порад для фермера

У цій статті розповідаємо про те, як вибрати культиватор для потреб свого господарства та на які характеристики звернути увагу при купівлі. Також ви дізнаєтеся про різні види культиваторів та їх функціонал.

Культиватор: що це

Культиватор — це сільськогосподарський інструмент для обробки та розпушування ґрунту перед посівом або після нього. Культиватори оснащені зубцями або лапами, які проникають у землю, руйнуючи грудки та забезпечуючи більш рівномірний розподіл поживних речовин.

Цей процес покращує повітряно-водний режим і дозволяє корінню рослин вільно розвиватися, що сприяє більш здоровому зростанню та високій урожайності. Також цей вид техніки використовують у боротьбі з бур’янами та для змішування органічних добрив.

Культиватори додатково комплектуються навісним обладнанням — плугом, картоплекопалкою, сінокосаркою. Таким чином, їх функціонал розширюється.

Ринок сільськогосподарської техніки пропонує безліч варіантів моделей. Легкі агрегати вагою 9 кг акуратно обробляють грядки на невеликій глибині, а більші моделі вагою до 100 кг мають високу потужність і призначені для глибокого розпушування.

Види культиваторів

Залежно від призначення, культиватори бувають:

  • парові;
  • просапні (міжрядні);
  • універсальні;
  • рослиноживильники.

За типом двигуна розрізняють такі види культиваторів:

  • бензинові;
  • дизельні;
  • акумуляторні;
  • електричні.

За різновидом робочих органів культиватори бувають:

  • з дисковими робочими органами;
  • зі стрілчастими лапами;
  • лемішні;
  • фрезерні.

Розглянемо докладніше, для яких робіт призначені різні види культиваторів.

Парові

Парові культиватори використовуються для суцільної обробки ґрунту — догляду за парами, передпосівної підготовки, закриття вологи. Також вони призначені для боротьби з бур’янами та вирівнювання поверхні поля.

Культиватор підійде для використання як на великих фермах, так і на невеликих ділянках.

Просапні (міжрядні)

Просапний культиватор — це девайс, який призначений для обробки ґрунту між рядками посівів. Зазвичай має регульовану ширину захоплення, що дозволяє адаптувати його під різні культури.

Просапні культиватори оснащені зубцями, лапами або дисками для розпушування землі та знищення бур’янів. Вони також ідеально підходять для точкової роботи.

Універсальні

Універсальний культиватор — це багатофункціональний інструмент, здатний виконувати різноманітні завдання. Має регульовану ширину захоплення та глибину, потужний двигун, різні насадки для розпушування, прополювання та мульчування, а також зручну систему керування.

Універсальні моделі фермери обирають і для роботи з ґрунтом, і для догляду за сільськогосподарськими ділянками.

Рослиноживильники

Спеціалізовані агрегати, що поєднують у собі функції культиватора та обладнання для підживлення рослин. Обладнані спеціальними насадками, які дозволяють одночасно розпушувати землю та вносити добрива.

Читайте також: Норми внесення добрив: таблиці, правила та розрахунки

Як правильно вибрати культиватор: 7 порад

Ми підготували практичні поради щодо того, як вибрати культиватор і на які параметри звернути увагу при покупці.

1. Визначте свої потреби

При виборі техніки відштовхуйтеся від завдань, які необхідно вирішувати за допомогою культиватора — розпушування, прополювання. Врахуйте також розміри вашої ділянки: для роботи на 10-50 сотках підійде середній агрегат, а якщо ділянка більше 50 соток, потрібен важкий мотокультиватор.

Для промислових масштабів призначені машини вагою від 100 кг. Вони розраховані на тривалу безперервну роботу та мають більше можливостей для використання навісного обладнання.

Також визначіть тип ґрунту на плантації та вимоги до її обробки.

2. Враховуйте потужність двигуна

Для м’якого розсипчастого ґрунту можна використовувати компактні електрокультиватори потужністю 750-1500 Вт. Якщо ґрунт середньої твердості, вам підійдуть бензокультиватори потужністю 1-3 кінські сили. Електрообладнання потужністю 2000-2500 Вт або бензокультиватори потужністю 3-5 к.с. підійдуть для роботи з будь-яким типом ґрунту, за винятком цілини. Найуніверсальніший варіант, який впорається навіть із цілиною — бензокультиватор на 5-7 к.с.

3. Виміряйте ширину обробки

Перед тим як вибрати культиватор, виміряйте ширину обробки на ділянці. Як правило, значення цього параметра варіюється від 18 до 105 см. Моделі з шириною захоплення 18-35 см будуть корисні власникам теплиць. Агрегати з шириною захоплення від 70 до 100 см підійдуть для великих площ. Якщо вам потрібно використовувати інструмент на ділянках різної ширини, то краще додатково придбати комплект фрез.

4. Розрахуйте глибину оранки

Різні моделі культивують на різну глибину — від 11 до 35 см. Агрегати з мінімальною глибиною оранки використовують при вирощуванні моркви, цибулі, помідорів, полуниць. Картоплю підгортають на глибину 15-20 см. Цілину переорюють на 35 см.

5. Перевірте наявність регульованих параметрів і можливість приєднання навісного обладнання

Перед тим, як вибрати культиватор для свого господарства, перевірте, чи є можливість регулювання ширини захоплення, глибини культивації та інших параметрів. Це дозволить вам адаптувати культиватор під різні умови та потреби.

6. Зверніть увагу на конструкцію вузлів

Якщо модель має клинопасове зчеплення, його доведеться часто регулювати, контролювати натяг, своєчасно змінювати пас. Набагато надійніше в експлуатації багатодискове та дискове зчеплення.

Довговічність культиватора безпосередньо залежить від надійності передачі крутного моменту двигуна до робочих органів, що здійснюється за допомогою редуктора. Органи редуктора мають бути добре захищені від попадання землі та сторонніх предметів, деталі, що труться, мають бути доступні для змащення. 

7. Перевірте наявність гарантії та можливість сервісного обслуговування

Культиватор — це інструмент, який задіяний у сезонній роботі. Дізнайтеся про гарантійні умови та доступність сервісного обслуговування для вибраної моделі перед купівлею. Якщо найближчий сервісний центр розташований далеко, ремонт може затягтися, що занадто ризиковано для ферми.

Потрібна сільськогосподарська техніка? На сайті AgroApp ви можете подати заявку на оформлення техніки в кредит або в лізинг та отримати попереднє рішення про фінансування протягом 24 годин.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Часті питання про те, як вибрати культиватор

Який культиватор найкращий

Найкращими культиваторами в 2023 році вважають: Wortex RC 4016, Hyundai T 1820E, Huter EMC-1600, Daewoo Power Products DAT 2500E, Champion BC6712.

Що краще: культиватор чи мотоблок

Культиватори зазвичай компактніші та легші в управлінні, їх головне завдання — обробка ґрунту. А мотоблоки потужніші й можуть виконувати інші додаткові роботи, наприклад, перевозити вантажі, збирати картоплю, прибирати сіно, листя та сніг.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку