Органічне землеробство

Органічне землеробство це форма ведення сільського господарства, побудована на засадах незавдання шкоди природі та відмові від використання синтетичних речовин. Основним принципом фермерів є турбота про:

  • збереження місцевої екосистеми (ґрунту, атмосфери, рослин);
  • здоровя кінцевих споживачів продукції. 

Тому в органічному землеробстві практично не використовуються синтетичні добрива, пестициди, регулятори росту рослин і кормові добавки. Навпаки, для збільшення врожайності активніше застосовуються органічні добрива (гній, компости, пожнивні рослинні рештки, сидерати тощо), ефект сівозмін, різні методи обробки ґрунту тощо.

Органічне землеробство, у порівнянні з традиційним, дозволяє отримати більше врожаю в посушливі роки та збільшити прибуток у кілька разів. Останній факт повязаний з тим, що продукти органічного землеробства цінуються вище та реалізуються за більш високими цінами. Це дозволяє фермерам покривати збільшені витрати.

Перехід від звичайного до органічного землеробства може зайняти кілька років, оскільки ґрунт має очиститися та відновитися після використання штучних агрохімікатів. Фермер, у свою чергу, має знайти нові, безпечні та водночас ефективні методи боротьби зі шкідниками та бурянами.

Переваги органічного землеробства: 

  1. Підвищення якості продукції. Овочі та фрукти, вирощені методом органічного землеробства, містять більшу кількість вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів.
  2. Покращення якості ґрунту. Його природна структура відновлюється, розвиваються організми, що виробляють цінні мікро- та макроелементи. 
  3. Безпека для довкілля. Вода, що стікає з полів, не завдає шкоди ґрунтам, водоймам і підземним водам. Корисні комахи, такі як запилювачі, не гинуть після обробки.
  4. Мінімізація викидів шкідливих газів. Скорочення викидів вуглецю до 40%, значне зниження викидів закису азоту та метану.
  5. Скорочення впливу токсичних хімічних речовин на людське здоровя.

Методи органічного землеробства

Що таке органічне землеробство на практиці? Методи органічного сільського господарства включають у себе використання принципів біологічної синергії:

  • відмова від використання фунгіцидів, гербіцидів, штучних добрив та антибіотиків;
  • застосування рослинних і тваринних відходів як добрив;
  • використання сівозміни для відновлення ґрунту;
  • застосування біологічних засобів захисту рослин;
  • впровадження сучасних органічних біотехнологій (вермікультура тощо)
  • використання замкненого циклу землеробство-скотарство (рослинництво — корм, скотарство — добрива).

Ці методи сприяють відновленню природи, підвищенню якості споживання та здоровому способу життя населення.

Є потреба в поповненні обігових коштів чи придбанні сільськогосподарської техніки? На сайті AgroApp зібрані кращі кредитні програми українських банків та дилерів для агросфери. Залишайте заявку про надання кредиту та отримайте попереднє рішення про фінансування свого бізнесу протягом 24 годин!

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку