Павловнія: бізнес-ідеі та перспективи

У цій статті ми розглянемо особливості бізнесу на такій рослині як павловнія — як вирощувати та доглядати з метою заробітку. Поговоримо про те, з чого починати бізнес на павловнії та наведемо кілька прикладів перспективних бізнес-ідей.

Павловнія: як вирощувати для заробітку

Павловнія — це швидкоросле дерево родини павловнієвих. Його ще називають «Адамове дерево». Це одна з тих рослин, на яких можна вигідно заробити, адже її використовують для будівництва, виготовлення меблів. З павловнії також виробляють мед і біопаливо.

Характеристики дерева

Павловнія — це дерево листяних порід, яке сягає висоти до 25 м. В нормальних умовах дерево може вирости висотою до 15 м всього за 5 років. Має зелене, волокнисте листя з круглими краями, розміщене одне навпроти одного. Довжина листя 50-80 см. 

Рослина починає цвісти на третій рік після висадки, а потім цвіте щороку. Цвітіння розпочинається у квітні та триває 20-25 днів. Квіти мають циліндричну форму та фіолетовий, блакитний і білий колір. Плоди у вигляді капсул з дрібними насінинами, які розтріскуються на дереві. Восени плоди стають липкими та коричневими. 

Коренева система розгалужена та сягає глибини 4-9 м. Діаметр стовбура 5-річного дерева становить 25 см, а 20-річного — 1 м. Кора гладенька, світло-сірого кольору з невеликими тріщинами.

Особливості та технологія вирощування

Особливості павловнії:

  • дерево адаптується до різного типу ґрунтів і погодних умов;
  • глибока коренева система покращує стан ґрунту;
  • корені отримують поживні речовини з глибоких шарів землі, адже довжина кореня до 9 м;
  • споживає багато вуглекислого газу та виділяє велику кількість кисню;
  • стійка до шкідників, захворювань і не піддається всиханню.

Дерево добре пристосовується до різних ґрунтових умов, але найкращими є глинисті ґрунти з помірною вологістю. Оптимальний рівень кислотності ph — 6,5. Рослина невибаглива, тому росте навіть на забруднених ділянках.

Павловнію краще висаджувати в добре освітлених місцях, щоб рослина отримувала поживні речовини та могла швидко рости. Найактивніше дерево зростає в перші роки. Саме тоді воно потребує регулярного поливу. Не боїться змін температур і витримує мороз до -20°C.

Розглянемо більш детально технологію вирощування рослини.

Обробка ділянки для вирощування павловнії

Найкраще готувати ділянку восени, щоб протягом зими ґрунт наситився вологою, тоді навесні він буде підготовленим для висаджування павловнії. Землю вирівнюють, очищають від бурʼяну та великого каміння. Ділянку потрібно добре зорати, оскільки дерево має розгалужену кореневу систему, яка глибоко проникає в ґрунт. Після цього землю боронують. Інколи використовують плівки для мульчування, щоб зменшити кількість бурʼянів.

Висаджування саджанців

Висаджують рослину тільки після закінчення пізніх заморозків, але не пізніше кінця травня. В іншому випадку, молоді рослини можуть загинути. Середня норма висадки — 600 штук на один гектар.

Ділянку розбивають на квадрати 4х4 м. Викопують невелику ямку та розміщують саджанець нижче поверхні землі на 2 см. Дерево має до 5 циклів проростання й не потребує ще однієї висадки.

Підживлення

Перед посадкою варто провести аналіз ґрунту, щоб визначити наявність поживних елементів і рівень кислотності. Якщо певних речовин недостатньо, потрібно внести добрива. 

Зрошення

Зрошення проводиться одразу після висадки рослини з розрахунком 3-5 л води на один саджанець. Для нормального зростання павловнії достатньо 600 мм опадів на рік. Так рослина зможе розвинути кореневу систему та не засохнути в спекотне літо. Якщо води недостатньо, потрібно забезпечити хороший запас калію.

Технічна обрізка

Павловнія витрачає багато ресурсів на розвиток кореневої системи в перший рік. Тому рекомендується зрізати пагони навесні наступного року. Нові пагони стають товстішими й можуть зберігати більше вологи та поживних речовин. Якщо верхівка пагонів підмерзає взимку, її теж зрізають. 

Павловнія: бізнес-ідеї

Павловнія є вигідною для ведення бізнесу, адже дозволяє організувати безвідходне виробництво. Деревина, гілки, коріння та листя цінуються у харчовій, легкій і хімічній промисловості. Так, з деревини виготовляють лижі, сноуборди, паркетну дошку, жалюзі, пелети та меблі. Також павловнія є сировиною для виготовлення музичних інструментів.

Павловнія на деревину

Павловнія, бізнес на якій ви збираєтеся починати, росте в землі з достатнім рівнем вологи та сонячних променів. Тому насамперед знайдіть таке місце. Це може бути орендована або власна ділянка. 

Вам потрібно буде зареєструватися як фізична особа-підприємець чи обрати іншу форму ведення підприємницької діяльності. Після цього потрібно купити й висадити саджанці та подбати про догляд за деревами. За перших 5 років з гектара можна отримати 400 кубів на ліс-кругляк.

Основний ринок збуту деревини павловнії меблева промисловість. Завдяки своїм властивостям деревина на третину легша, ніж у інших порід дерев, має високу міцність індекс міцності становить 281 кг/см². Матеріал простий в обробці, дозволяє зменшити витрати на виробництво меблів. Колір варіюється від сірого до світло-коричневого.

Деревину також використовують у будівництві. Вона стійка, не деформується при висиханні. Відрізняється хорошою тепло- та звукоізоляцією. Так, з павловнії виготовляють паркет, рами для вікон і дверей, балки тощо.

Рентабельність залежить від площі, на якій висаджені рослини. Оптимальна площа, яка дозволить отримати добрі прибутки — 10 га. Проте, можна розпочинати й з одного гектара. Так ви на практиці зрозумієте всі особливості вирощування павловнії.

Вартість одного куба деревини — 100-120 євро.

Читайте також: Як взяти в оренду землю сільгосппризначення

Біопаливо з павловнії

Павловнія є чудовою сировиною для біопалива — пелетів. Це екологічно чисте джерело теплової енергії, яке тільки набирає популярності. Для біопалива використовують всі частини рослини: стовбур, гілки та листя. Енергетична цінність — 4211,1 ккал/кг. 1 л дизельного палива дорівнює 2 кг пелет з павловнії. 

Павловнію можна використовувати, як сировину для біогазу та біоетанолу. З 1 тонни деревини можна отримати 0,5 т етанолу.

Насамперед вам потрібно зареєструвати офіційно свою діяльність іа найняти працівників. Для виготовлення біопалива потрібно закупити обладнання для дроблення, висушування та пресування. Налаштувати канали збуту продукції. 

Цей бізнес підійде для тих, хто займається вирощуванням павловнії на своїй земельній ділянці. Адже основна проблема розвитку ринку біопалива нестача сировини.

Пелети можна виготовляти з відходів (кори, трісок, тирси), а саму деревину реалізовувати окремо. В середньому для однієї тонни пелет потрібно 5 куб. м відходів. Це допоможе отримати додатковий прибуток і розширити свою діяльність.

В Україні покупцями є й власники приватних будинків, і підприємства, які зацікавлені в альтернативному виді палива. Ще у 2022 році українці масово скуповували твердопаливні котли, а на сьогодні ціни на тверде паливо постійно зростають. Якщо ще у 2021 році, до війни, вартість однієї тонни твердого палива становила 3117,67 грн, то у 2023-му — 3 486,44 грн. 

Ресурси для створення біопалива досить обмежені, отже вирощування павловнії для виробництва пелетів відкриває неабиякі перспективи. Найперспективнішим є європейський ринок. Ціна за тонну пелетів на міжнародному ринку становить 120-140 євро.

Продавати пелети можна кількома способами:

  • постачати продукцію компаніям, які займаються оптовим продажем біопалива; 
  • відкрити власний магазин — працювати без посередників і самостійно шукати канали збуту, укладати договори;
  • реалізовувати продукцію через торгово-господарські мережі, наприклад будівельні гіпермаркети.

Бізнес на біопаливі з павловнії окупиться за 1-2 роки. Все залежатиме від того, наскільки якісно організоване виробництво та налаштовані канали збуту.

Мед із павловнії

Квіти павловнії багаті на нектар. Мед схожий на мед акації — світлий, легкий і ароматний. З одного гектара можна отримати 700-800 кг меду. 

Розпочати бізнес з продажу меду потрібно з розведення бджіл. Закупити кілька сімей, встановити вулики. Налагодити процеси зі збирання меду, фасування та доставки. Важливо найняти досвідчений персонал (бджолярів, менеджерів з продажів), який розумітиме процеси виробництва та продажу меду. Продукт не потребує сертифікації, проте підприємець може самостійно завести ветеринарний паспорт і пройти експертизу фітосанітарної служби.

Основні покупці — підприємства харчової промисловості. Мед використовують для виробництва кондитерських виробів, пива, у косметології. Також продукт затребуваний у нетрадиційній медицині. 

Реалізувати мед можна до мереж супермаркетів, спеціалізованих і сувенірних магазинів. Варто згадати, що 90% українського меду експортується.

Ціна на мед із павловнії варіюється від 300 до 450 грн за кг. 

Павловнію можна використовувати не тільки для отримання меду. Деревина стане чудовим матеріалом для виробництва вуликів.

Читайте також: Як отримати грант на сільське господарство: умови та правила

Продаж саджанців павловнії

Суть бізнесу на вирощуванні саджанців павловнії полягає в тому, що спочатку вирощується плантація рослин для розплідника, а вже потім — матеріал для живців. Отже, якщо ви вже займаєтеся вирощуванням павловнії, продаж саджанців стане додатковим способом отримання доходу.

Спершу потрібно створити сприятливі умови для вирощування саджанців. Це можна зробити в спеціально підготовленому приміщенні — розпліднику чи теплиці. Наявність власної чи орендованої земельної ділянки буде великим плюсом.

Вирощувати павловнію можна двома способами: 

  1. З насіння.
  2. Вегетативним розмноженням. 

Щоб правильно розвивалася стрижнева коренева система і саджанець за кілька років перетворився на здорове дерево, важливо:

  • ретельно дотримуватися вимог вирощування;
  • організувати систему поливу та придбати засоби для підживлення та захисту рослин.

Основні покупці — аграрії. Крім цього, павловнію використовують для озеленення, а тому саджанці знадобляться спеціалістам з ландшафтного дизайну. Ціна на саджанець 20-35 см — 50-65 грн. 

Якщо потрібні фінанси для реалізації бізнес-ідеї, купівлі транспорту чи виробничого обладнання, залишайте заявку на сайті AgroApp. Тут обʼєднані фінансові та банківські установи, виробники та постачальники товарів і послуг для сільгосптоваровиробників і дилери сільгосптехніки. Попереднє рішення про отримання кредиту ви отримаєте протягом 24 годин.

Вирощування павловнії в 2023

Указом №184 від 3 квітня 2023 року Міністерство охорони навколишнього середовища заборонило висаджувати в Україні деякі види дерев і рослин, у тому числі й павловнію. Таке нововведення пояснюється обмеженістю земельних ресурсів через війну. Проте, це обмеження забороняє використовувати рослину для відновлення лісів, створення полезахисних смуг і не означає заборони на вирощування павловнії на приватних земельних ділянках і для промислових цілей.

Часті питання про те, як заробити на павловнії

Скільки павловнії росте на 1 га

Середня норма висадки саджанців павловнії на 1 га — 600 шт.

Скільки коштує саджанець павловнії

Вартість саджанця павловнії залежить від віку та висоти. Саджанець 20-35 см у середньому коштуватиме 50-65 грн.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку