Як взяти в оренду землю сільгосппризначення

Як орендувати ділянку землі та скільки коштує оренда землі сільгосппризначення? Ми розкажемо про останні зміни в законодавстві, ціни на землю та де взяти зразок договору оренди землі сільгосппризначення.

Як можна взяти в оренду землю сільгосппризначення

Земля сільгосппризначення — це ділянки, включені до земельного фонду, які використовують для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, проведення науково-дослідних робіт тощо. Сюди належать:

  • сільськогосподарські угіддя: рілля, пасовища, багаторічні насадження;
  • несільськогосподарські угіддя: лісові смуги, господарські шляхи.

Функціонування земельного ринку та питання оренди сільськогосподарської землі, зокрема, регулює Земельний Кодекс і деякі інші закони, які ми представимо далі в тексті статті. 

Сьогодні орендувати ділянку можна тільки через торги — електронні аукціони. Перед тим, як взяти в оренду землю сільгосппризначення, треба обрати ділянку, яка підходитиме для вашої діяльності, та зареєструватися для участі в аукціоні. 

Орендарі, які уклали договори за спрощеною системою, мають дочекатися закінчення терміну їх дії та взяти участь у торгах, щоб знову орендувати земельні ділянки. Передача в оренду землі без проведення торгів можлива тільки тоді, коли призупинено діяльність Державного земельного кадастру. 

Єдине виключення — земельні ділянки у приватній власності. Власники можуть використовувати ProZorro, розміщувати оголошення на будь-якій платформі онлайн-оголошень або ж укладати договори на оренду при зустрічі.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Хто може взяти землю сільгосппризначення в оренду

Орендувати землю сільгосппризначення можуть фізичні та юридичні особи. Громадяни мають право використовувати землю для садівництва, городництва, ведення фермерського господарства чи товарного сільськогосподарського виробництва. Левова частка орендарів — це колективні сільськогосподарські підприємства, які орендують землю для товарного с/г виробництва. Часто такі підприємства об’єднуються в спілки. 

Сільськогосподарські науково-дослідні установи та навчальні заклади використовують земельні ділянки для навчання та дослідження. Несільськогосподарські підприємства таобʼєднання громадян орендують землю для підсобного сільського господарства. Оптові ринки розміщують тут свою інфраструктуру. 

Орендарі набувають право володіння земельною ділянкою після підписання договору оренди. Факт передачі землі в оренду фіксується в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Така ділянка надається в користування разом із насадженнями та будівлями, які розташовані на ній. Орендарі та суборендарі можуть передавати землю в користування третім особам, за умови збереження цільового призначення її використання.

Документи, які засвідчують право користування земельною ділянкою:

  • договір про оренду земельної ділянки;
  • державні акти на право володіння землею;
  • витяги з реєстрів;
  • книги реєстрації землеволодінь і землекористувань. 

У кого можна орендувати землю

Орендувати землю можна у фізичних і юридичних осіб, які є власниками земельних ділянок або в уповноважених ними осіб. Так, комунальними ділянками розпоряджаються сільські, селищні та міські ради, землями територіальних громад — районні та обласні ради. Якщо вас цікавить, як взяти в оренду землю сільгосппризначення у держави — звертайтеся до місцевих органів виконавчої влади. Для оренди землі публічної форми власності потрібне відчуження речового права під час торгів. 

Скільки коштує оренда землі сільгосппризначення

У зв’язку з воєнними діями, статистичні дослідження щодо вартості оренди землі у 2022 році не проводилися. Відповідно, на сьогодні достовірної інформації щодо середньої ціни оренди землі по Україні немає. Проте, ви можете відстежувати це питання на офіційному сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру

Загалом, варто знати, що згідно з положеннями ст. 288 Податкового Кодексу України та ст. 21 Закону України «Про оренду Землі» розмір орендної плати, умови та терміни її внесення прописуються в договорі оренди. Річна сума платежу має бути більшою за розмір земельного податку, але не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки. Середня оцінка земельних ділянок по країні — 27 500 грн за гектар.

Орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати через погіршення стану земельної ділянки, якщо це відбулося не з його вини. Зазвичай орендну плату проводять у грошовій формі, але орендар і орендодавець можуть домовитися про оплату в натуральній формі.

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023

Зразок договору оренди землі сільгосппризначення в Україні

Існують дві форми договору оренди землі сільгосппризначення: 

  • паперова;
  • електронна. 

Паперовий договір доцільно використовувати при передачі в оренду ділянки, що перебуває в приватній власності. Це зручно, коли немає потреби брати участь в аукціонах і можна домовитися з власником напряму. За бажанням, договір завіряється нотаріально. Електронний договір підписується ЕЦП орендодавця та орендаря. Після цього він подається на державну реєстрацію. Електронний договір заощаджує час, має чіткий механізм укладення та мінімізує ризики, коли на одну ділянку претендують кілька підприємств.

Типова форма договору оренди затверджена постановою Кабінету Міністрів України. В ній містяться дані про обʼєкт оренди, дата укладення й термін дії. Максимальний термін, на який можна орендувати землю, під час воєнного стану — один рік. Також зазначається розмір орендної плати, спосіб і термін розрахунків, відповідальність за несвоєчасну сплату.

Переглянути зразок договору оренди землі сільгосппризначення в Україні можна за посиланням — типовий договір

Як під час війни взяти в оренду землю

Протягом 2022 року процедура оренди земель сільськогосподарського призначення двічі зазнала істотних змін. 

24 березня 2022 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», згідно з яким функціонування Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було призупинено. Як наслідок:

  • заборона проведення торгів і формування земельних ділянок с/г призначення;
  • введення особливого механізму передачі в оренду земельних ділянок терміном до одного року;
  • автоматичне поновлення договору на один рік.

Це дозволило уникнути продовольчої кризи та вирішити питання з посівною кампанією. Надалі ці положення втратили актуальність.

У травні 2022 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану» знову запрацювали Державний земельний кадастр і Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, а жорсткі обмеження були зняті. 

19 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила «Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», який відновив звичні механізми функціонування ринку сільськогосподарської землі: 

  • скасовано заборону на формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • скасовано заборону на проведення торгів; 
  • відновлено можливість укладати договори та реєструвати права оренди в Державному реєстрі речових прав.

Загалом, ринок земельних відносин поступово повертається до звичних правил функціонування. Попри певні обмеження, фізичні та юридичні особи можуть брати участь у торгах і використовувати землю для ведення сільськогосподарської діяльності. 

Якщо потрібні фінанси, щоб взяти в оренду землю сільгосппризначення або ж масштабувати свою діяльність, це можна вирішити за допомогою сервісу AgroApp. Ми обʼєднали банки, фінансові та дилерські організації, постачальників. Щоб отримати додаткові кошти, не треба самостійно шукати програми кредитування — достатньо залишити заявку на сайті та дочекатися відповіді. 

Часті питання про те, як взяти в оренду землю сільгосппризначення

Скільки коштує оренда 1 га землі

Достовірна інформація щодо ціни на оренду землі у 2022 році відсутня. У зв’язку з воєнними діями такі дослідження не проводилися. Для подальшого моніторингу цін радимо користуватися офіційним сайтом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. 

Що потрібно для того, щоб взяти в оренду землю сільгосппризначення

  1. Вибрати ділянку, яка зацікавила.
  2. Взяти участь в торгах Прозорро.
  3. Укласти угоду на оренду.
  4. Оплатити суму оренди, зазначену в договорі.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку