Пошук кращих умов кредитування: як фермеру вдалося знайти фінанси на посівну завдяки Agroapp

Український агросектор переживає надзвичайно важкі часи через війну, яка триває вже другий рік. Агропідприємства щоденно стикаються із фінансовими труднощами через заблоковані порти, логістичні проблеми та низькі ціни на агропродукцію. Російська агресія спрямована наразі і проти аграрної інфраструктури, що призводить до знищення зернових елеваторів і портів. Значна частина сільгоспугідь замінована. За даними уряду, мова йде про 470 тис. га землі. Багато аграрних підприємства залишаються на окупованих територіях. У таких умовах фермерам необхідно бути гнучкими та адаптивними, щоб вижити. Для цього важливо постійно шукати джерела фінансування та кредитування для розвитку своїх господарств.

За даними Мінагрополітики, з початку 2023 року майже 12 тисяч агрогосподарств України одержали 62 млрд грн банківських кредитів на розвиток. Державна програма “Доступні кредити 5-7-9” надала фінансування 9,3 тисячам агропідприємств на суму 35,9 млрд грн.

У пошуку ефективних фінансових інструментів для сільськогосподарської діяльності фермерам може допомогти сервіс Agroapp. Ця платформа надає можливість залучати фінансування, страхувати ризики, знаходити постачальників та отримувати агрономічний супровід.

Один із фермерів, який успішно скористався Agroapp, – Олексій Сушко, власник господарства у Дніпропетровській області. Він обробляє приблизно 110 гектарів, де вирощує зернові та олійні культури. Цього року йому потрібні були кошти на весняну посівну кампанію. Олексій подав заявку через телеграм Agroapp, вказавши контактні дані та ЄДРПОУ, і отримав позитивне рішення від банку вже наступного дня.
Завдяки платформі навесні він зміг залучити кредит на закупівлю добрива, дизельного палива, насіння та пестицидів в Ощадбанку на суму 630 тис.

«До війни я брав техніку в кредит у Приватбанку, але через війну банк познімав кредитні ліміти і перестав кредитувати. Тому я вирішив знайти партнера через Agroapp. Один банк довго думав над видачею кредиту, близько 3 місяців, ледь не зірвав мені посівну. Ощадбанк за 2 тижні все вирішив», – розповів Олексій.
За його словами, його господарство переживає зараз 2 пекельних роки. «Цей сезон був складний, бо посівна була важка. У квітні було холодно, і соняшник трохи пропав. Довелося пересівати деякі поля. Крім того, у нас трохи збільшився земельний банк, і його теж треба було обробляти. Ціна на нашу продукцію досить низька. Урожай цього року в нас хороший, але ми його віддаємо за копійки, щоб далі продовжувати роботу, купувати пальне, розраховуватися з пайовиками», – каже аграрій.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Свій шлях в сільське господарство Олексій почав у 2015 році. Його батьки та батьки дружини як одноосібники самостійно обробляли паї, згодом Олексій вирішив об’єднати їх активи і взяв в оренду додатково землю в Новомосковському районі на Дніпропетровщині.

«Я зібрав паї родичів, а потім почали люди до мене іти, ми почали оформлювати договори. Доводилося вчитися самостійно. Ми вирощуємо кукурудзу, пшеницю, ячмінь, соняшник, в новому сезоні будемо пробувати ще сою, бо вона менш дорога по затратам», – зазаначив аграрій.

Він згадує, що коли почалося повномасштабне вторгнення, в його рідному селі Бузівка не було нікого, хто б хотів виїхати. Разом з місцевою владою фермери організували виробництво борошна, займалися поселенням і забезпеченням харчами переселенців з районів активних бойових дій.

Не зважаючи на важкі умови, Олексій продовжує розвивати своє. Він наголошує на важливості підтримки малих фермерів. «Під час війни і зміни ринкових умов, фермери та банки повинні співпрацювати для забезпечення стійкості та успішності сільського господарства. Залучення кредитів через Agroapp стає важливим інструментом для фермерів, допомагаючи знайти ефективні рішення та забезпечити стабільний розвиток господарств», – каже агровиробник.

Через Agroapp фермери можуть подавати заявки на кредити, відстежувати їх стан, а також отримувати доступ до фінансових послуг безпосередньо онлайн. Agroapp спрощує процес обміну інформацією та передачу даних для кредитування. Це дозволяє банкам ефективно оцінювати ризики та оперативно приймати рішення щодо надання кредитів.

За словами CEO та засновника AgroApp Ярослава Смакоти, цього року через платформу Agroapp було подано більше ніж 800 заявок від агропідприємств на загальну суму 2,6 млрд грн. Минулого року через Agroapp на банки надійшло 1500 заявок на загальну суму 5 млрд грн. Порівняно з 2022 роком попит на кредити знизився через окуповані території, проблеми з мінуванням значної кількості угідь та погіршенням економічної ситуації в цілому.

Разом з тим, переважна більшість аграріїв не планує суттєво змінювати посівні площі під озимими культурами порівняно з минулим сезоном. Станом на 7 листопада в Україні посіяно понад 5,5 млн га озимих культур.

«Цього року ми вже спостерігали, що частка посіяних олійних культур, а саме сої, соняшнику, ріпаку, збільшилася. Пов’язано це було, перш за все, з дорогою логістикою. Цю тенденцію ми спостерігаємо і в планах аграріїв на наступний сезон», – зазначив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

В Україні продовжується збір урожаю. Аграрії намолотили вже 71,5 млн тонн нового врожаю, з яких зернових – 51 млн 274,5 тис. тонн та олійних культур – 20 млн 239 тис. тонн. Ключовим питанням цього сезону залишається безперебійний експорт зерна з України, що дозволить стабілізувати ціни в світі та на внутрішньому ринку.

                                 
__________________________________________________________________________________

Для довідки: стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку