Розстрочка на товари для агропідприємств України – BNPL інструменти небанківського фінансування

Розстрочка на товари для агропідприємств

Сьогодні фізичній особі купити сучасний смартфон або ноутбук в розстрочку на сайті Інтеренет-магазину в онлайн-форматі і без переплат – ні для кого не новина. Інша річ – юридична особа. Це купа документів, анкет, договорів, перевірок, розрахунків, аналізів документів, застав, порук, походів до кредиторів, фізичних переміщень підписантів та витрачання часу від декількох тижнів до місяця і більше, а в більшості випадків ще й без позитивного кінцевого результату.

Агровиробники також потребують швидких рішень щодо придбання необхідних їм товарів та послуг вже зараз і часто – вже на вчора.

До таких товарів можна віднести:

  • автопілоти;
  • устаткування для переобладнання сівалок;
  • обприскувачів;
  • товари для точного землеробства;
  • для саду;
  • для теплиць;
  • для ферм;
  • посівний матеріал та добрива.

Часто термін окупності таких товарів для агровиробників – один сезон. Тому швидкість їх придбання, наприклад, протягом 1 дня, на умовах розстрочки, та ще і в онлайн-форматі є дуже актуальним та економічно виправданим.

Що стосується мікро та малого агробізнесу в Україні в сегменті до 100 га, то ця ніша для кредиторів взагалі є вільною.

Читайте також: Як купити трактор у лізинг

У цьому випадку на допомогу приходять небанківські фінансові установи, ІТ-платформи та постачальники товарів та послуг. Завдяки їх кооперації створюються цілі екосистеми – спеціалізовані маркетплейси, де підприємець може придбати товар або послугу на умовах розстрочки. Покупцем є юридична особа, яка отримує товар собі на баланс з ПДВ та, завдяки онлайн інструментам, оформлює договір-купівлі продажу в розстрочку повністю в цифровому форматі на умовах розтермінування виплат.

BNPL у світі

У світовій практиці це рішення знайшло своє відображення у BNPL (Buy Now Pay Later)-інструментах. BNPL є фінансовою послугою, яка дозволяє покупцю придбати товар не сплачуючи за нього повної суми. Купівля відбувається на умовах розстрочки виплат на декілька періодів (тижнів, місяців), в більшості випадків – без процентів. Зазвичай покупець сплачує перший внесок або без жодного внеску, а потім розстрочує виплати на певний період та регулярність. В рамках договору ці платежі можуть бути з процентами або без процентів, може братися разова комісія за послугу, існувати інші зобов’язання щодо повернення товару та штрафні санкції згідно умов договору.

Такий фінансовий інструмент набирає все більшу популярність, особливо в онлайн-торгівлі. На відміну від стандартного кредиту, BNPL менш зарегульований, потребує менших перевірок та оцінювань платоспроможності самого покупця та документообігу.

  • У світі в 2021 році BNPL-ринок сягнув 135 млрд $ і сьогодні все більше розвивається та вдосконалюється.
  • За прогнозами експертів, до 2025 році він досягне 350 млрд $.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Якщо потрібні кошти на розвиток фермерського господарства, скористайтеся послугами сервісу AgroApp. Тут зібрана інформація про банки, фінансові організації, постачальників продукції для аграріїв, дилерів сільгосптехніки, котрі працюють з фермерами на кредитній основі. Залишивши заявку, ви протягом 24 годин отримаєте попереднє рішення про фінансування свого проєкту.

BNPL в Україні

В Україні BNPL-інструменти також набирають популярності та розвитку. Зараз відбувається пілотні проекти та вдосконалюються документообіг, хеджування ризиків та тестуються компенсаційні моделі взаємовідносин між сторонами. Все це відбувається в цифровому та автоматичному форматі.

Головна мета – це побудова прозорої та справедливої моделі для всіх учасників ринку на основі win-win стратегії.

При цьому:

  • агровиробник отримує швидку та зручну можливість придбати товар чи послугу на умовах розтермінування виплат,
  • постачальник збільшує обсяги реалізації своїх товарів та клієнтську базу,
  • фінансова компанія розширює обсяги продажів своїх фінансових продуктів,
  • ІТ-платформа об’єднує їх всіх на web-ресурсі та робить повний замкнутий цикл проведення купівлі-продажу товарів та послуг в цифровому форматі (оформлення, підписання, обмін юридично значущими документами), здійснення автоматичного кредитного скорингу покупця,  оптимізацію операційних ризиків та витрат на оформлення угоди.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку