Що таке сапропель і як його використовувати в якості добрива

У цій статті ми розповімо про те, що таке сапропель і як правильно його застосовувати для удобрення. Ви дізнаєтеся про походження, склад сапропелю та його поживні властивості. Ця інформація допоможе вам оцінити потенціал сапропелю як екологічно безпечного та ефективного добрива.

Що таке сапропель

Сапропель — це органічна речовина, утворена зі залишків рослинного та тваринного походження, яку активно використовують в якості добрива. Цей субстрат має желеподібну чи зернисту структуру, а за кольором буває від рожевого до жовто-зеленого та чорного.

Таке добриво містить золу, натрій, калій, фосфор, мідь, цинк, органіку, також багате на вітаміни, ферменти та каротиноїди. Видобувають його на непроточних озерах або спеціально виділених болотних ділянках.

Ці натуральні мулисті відкладення утворюються в прісній воді з обмеженим доступом кисню. Після збирання матеріал добре просушують, щоб він не гнив і не втратив корисних властивостей.

Готовий продукт випускають у вигляді гранул, порошку, пасти або емульсії.

Які бувають сапропелі

Склад добрива може відрізнятися залежно від того, де й як формувалася речовина. Але в основі завжди присутні 3 складові: органічна, біологічно активна та мінеральна. Залежно від пропорційного вмісту цих компонентів, розрізняють такі типи сапропелів:

  • карбонатні;
  • органічні;
  • залізисті;
  • кремнеземисті.

Читайте також: Гідропоніка: що це за метод і для чого потрібний фермеру

Користь сапропелів

Сапропель як добриво широко застосовують у садівництві для всіх типів ґрунтів і рослин, оскільки він підвищує рівень органічних речовин, важливих макро- та мікроелементів, ферментів і вітамінів. Сапропель забезпечує рослини збалансованим живленням усіма необхідними елементами завдяки повільному розчиненню його активних речовин.

Крім того, добриво має тривалий ефект, оскільки не схильне до вимивання дощовими, ґрунтовими водами або поливом.

Цей відносно недорогий та економічний матеріал має безліч корисних властивостей. Виділимо основні:

  1. Підвищує родючість ґрунту. Сапропель збільшує запас гумусу в ґрунті, позитивно впливає на рівень кислотності. Таким чином, покращується структура ґрунту та якість плодово-ягідних дерев і чагарників, а врожайність зростає.
  2. Збагачує поживними речовинами. До складу добрива входять азот, фосфор, калій, а також залізо, мідь і цинк, які необхідні для розвитку міцної, здорової кореневої системи та зростання культур.
  3. Покращує водно-повітряний режим ґрунту. Сапропель допомагає утримувати вологу в ґрунті та одночасно забезпечує гарну вентиляцію, що створює оптимальні умови для кореневої системи та економить водні ресурси.
  4. Підвищує стійкість до стресу. Речовина містить ферменти, такі як каталаза та вітаміни А, D та групи В, які підвищують імунітет і стійкість рослин до стресових умов, наприклад посухи та заморозків. Також це добриво сприяє легшій і швидшій адаптації саджанців деревно-чагарникових порід.
  5. Пригнічує розвиток патогенних мікроорганізмів. Добриво містить гумінові кислоти, тому здатне очищати грунт від бактерій і грибків та сприяє здоровому зростанню культур. Також сапропель усуває в ґрунті нітрати, нітрити та солі важких металів.
  6. Не шкодить екології. Сапропель є натуральним продуктом і не містить хімічних добавок або синтетичних речовин, що робить його екологічно безпечним для довкілля та здоров’я людини.
  7. Слугує консервантом. Порошок із сапропеля застосовують як консервант для зберігання врожаю, наприклад картоплі, фруктів чи овочів.

Як використовувати сапропель

У сапропеля немає протипоказань щодо застосування, він підходить для широкого спектру сільськогосподарських культур, а саме:

  • овочевих;
  • плодових дерев і чагарників;
  • зернових і бобових;
  • квітів і декоративних рослин.

Сапропель як добриво можна використовувати з наступних цілях:

  1. Для відновлення піщаних або глинистих ґрунтів. Сапропель викладають поверхнею ділянки з розрахунку 3 л на 1 м², а потім перекопують на глибину до 15 см, тобто сапропель залишається у верхньому шарі ґрунту. Процедуру слід проводити не частіше одного разу на 5 років.
  2. Для розсади. При висадженні насіння або при пікіруванні розсади використовують підготовлений субстрат із ґрунту та сапропелю в пропорції 3:1. Для гарбузових культур та огірків підійде пропорція 2:1, а перцям, томатам і баклажанам буде достатньо 7:1.
  3. Посадка у відкритий ґрунт. Для посадки плодово-ягідних саджанців змішують садовий ґрунт із сапропелем у пропорції 3:1 та засипають дно посадкової ями. Для квіткових та овочевих однорічників сапропель розсипають по поверхні землі та заглиблюють до 10 см. Перед посадкою картоплі біогенний матеріал вносять у ґрунт із розрахунку 3-6 кг на 1 м².
  4. Для підживлення. Речовину також застосовують для підживлення культур у період ранньої вегетації, тобто до утворення зав’язей. Як використовувати сапропель з іншими добривами? Можна підгодовувати овочеві субстратом із компосту, перегною та сапропелю в пропорції 1:1:2 шаром 1-2 см, розподіляючи його рівномірно на грядках. Під плодово-ягідні сапропель можна насипати в чистому вигляді шаром до 5 см, потім розпушити та полити. Добриво слід вносити лише навесні та в перший літній місяць.
  5. Для компосту. Сапропель добре працює в суміші з перепрілим гноєм. Співвідношення гною та сапропелю — 1:1. Формуючи компостну масу, необхідно пошарово укладати сапропель , чергуючи з гноєм, причому нижній і верхній шари мають бути з сапропелю. Шари розкладайте вільно та змочуйте водою, тоді маса швидше розкладатиметься. Приблизно через 45 днів після укладання, купу необхідно перемішати або зробити кілька проколів. Якщо ви підготуєте компост із сапропелем навесні чи влітку, то використовувати його можна буде на початку наступного сезону.

Читайте також: Норми внесення добрив: таблиці, правила та розрахунки

Плануєте розвивати власний сільськогосподарський бізнес? Якщо потрібні кошти на закупівлю необхідного обладнання або матеріалів, залишайте заявку на сайті AgroApp. Тут зібрано банки, кредитні організації та партнерські програми, які надають фінансові послуги для аграріїв.

Часті питання про те, що таке сапропель

Чим відрізняється сапропель від торфу

Сапропель містить набагато більше поживних речовин, особливо азоту. Також має вищу біологічну активність і теплоємність, ніж торф.

Що краще — сапропель чи біогумус

Ці добрива мають схожі властивості, покращують структуру ґрунту та забезпечують живлення для рослин. Вибір між ними залежатиме від доступності, ціни, переваг і конкретних умов вашої плантації.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку