Як фермеру знайти найкращі умови кредитування: досвід «Агро-Нова Д»

Сьогодні український агросектор переживає найскладніші часи за всю історію незалежності України. Внаслідок війни агропідприємства вже другий рік поспіль щодня зазнають фінансових втрат через заблоковані порти, логістичні проблеми та низькі ціни на агропродукцію. Росія атакує аграрну інфраструктуру та прицільно знищує зернові елеватори і порти. Значна частина сільгоспугідь замінована, велика кількість підприємств досі залишаються на окупованих територіях. У цих умовах фермерам доводиться бути гнучкими та адаптивними, аби залишатися на плаву. Для цього постійно потрібно шукати фінансування та кредити для розвитку власних господарств. За даними Мінагрополітики, з початку 2023 року майже 12 тисяч агрогосподарств одержали 62 млрд грн банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» 9,3 тисяч агропідприємств профінансовано на 35,9 млрд грн.

Аграріям важливо вміти підбирати фінансові інструменти, які відповідають специфіці сільського господарства та допомагають покрити витрати на посівну та обробіток землі. Одним з найбільш ефективних сервісів у пошуку є сервіс Agroapp. Завдяки цій платформі фермери можуть швидко залучати фінансування, страхувати ризики, шукати постачальників, отримувати агрономічний супровід та можливості для реалізації власної продукції.

Серед тих, хто скористався послугами Agroapp, Руслан Дощин, власник фермерського господарства «Агро-Нова Д» на Вінничині. Він обробляє близько 200 гектарів, вирощуючи переважно зернові культури. Цієї весни йому потрібні були кошти на посівну кампанію. Аби зрозуміти, хто з банків пропонує кращі умови та швидше видасть кредит, він подав заявку через Agroapp, вказавши прізвище та ім’я, код ЄДРПОУ, контактні дані та обсяг потрібних коштів. Попереднє рішення від банків отримав протягом наступного дня. У червні завдяки Agroapp фермер зміг залучити в Укргазбанку кредит на 367 тис. грн для закупівлі насіння кукурдзи та засобів захисту рослин. За його словами, після подачі заявки через платформу йому зателефонували з кількох фінансових установ, у тому числі з Ощадбанку, але «Агро-Нова Д» вирішила обрати умови Укргазбанку. «Навесні ми посіяли більше кукурдзи, але в цьому році це виявилося не рентабельно. Можна було б позберігати довше на елеваторі, але кошти за кредит треба повертати, тому ми вимушені продавати зерно зараз», – розвповів Руслан Дощин. Він зазначив, що минулий рік через війну був нелегкий, але в цьому році закупівельні ціни на зерно ще гірші. За його словами, за два тижні до війни при курсі 27 кукурудза коштувала 8200 грн/тонна, зараз 4100 грн/тонна при курсі 38 грн.

На тих полях, де гірша по якості земля у його господарстві, виникає ідея здати її в суборенду, поки не стабілізується ситуація в Україні.

Руслан прийшов у сільське господарство в 2014 році. Він прожив у Києві 11 років, але втомився від столиці і переїхав у Вінницьку область. «Через рік після переїзду у Вінницю почав займатися агровиробництвом. Я побачив, як ним займаються мої знайомі. У мене не було аграрної освіти і в АПК я не розумівся. Усе приходить з досвідом, за цей час моє господарство виросло 7 і до 200 га в користуванні», – згадує аграрій.

Через низькі закупівельні ціни цього року наступного сезону він планує збільшити площі під соєю, вирощування якої, за його словами, є більш економним. У цьому сезоні «Агро-Нова Д» вирощувала соняшник, пшеницю та кукурудзу, і вже засіяла озиму пшеницю. Розширювати земельний банк фермер не планує, каже, що важливо зберегти те, що є, у ці складні часи.

Руслан Дощин вважає, що для підтримки малих фермерів з земельним банком 10-15 гектарів важливо тимчасово відмінити мінімальне податкове зобов’язання. «Бо люди багато не сіють цього року і вирішують перечекати низькі ціни, або віддають агрохолдингам в оренду. Хоч чекали самі кілька років, щоб самим спробувати щось вирощувати самостійно», каже власник «Агро-Нова Д».

Незважаючи на складнощі через війну багато фермерів продовжують працювати і намагаються забезпечити сталість та розвиток своїх господарств. Цінова ситуація та війна серйозно вплинули на прибутковість багатьох господарств, проте існують різні програми кредитування, у тому числі і від постачальників, які дозволять адаптуватися до таких змін і знайти більш рентабельні культури для вирощування. Однак важливо обирати правильну кредитну програму та ретельно розраховувати свої можливості для повернення кредиту. Наразі банки в Україні повинні бути готові до розгляду кредитних заявок з урахуванням воєнних ризиків. Проте і фермери мають ефективно контролювати витрати та раціонально використовувати фінансові ресурси.

Кредитування фермерів під час війни вимагає спеціального підходу та урахування всіх особливостей ситуації. Фермери та банки повинні співпрацювати для забезпечення стійкості та успіху сільського господарства.
Залучення кредитів через Agroapp – важливий інструмент для фермерів та аграрних підприємців та зручний спосіб взаємодії з банками, фінансовими установами і постачальниками. Фермери можуть подавати заявки на кредити, відстежувати їх стан, а також отримувати доступ до фінансових послуг безпосередньо онлайн. Agroapp спрощує процес обміну інформацією та передачу даних для кредитування. Це дозволяє банкам ефективно оцінювати ризики та приймати рішення щодо надання кредитів.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

«Цього року через платформу Agroapp було подано більше ніж 800 заявок від агропідприємств на загальну суму 2,6 млрд грн. Порівняно з 2022 роком попит на кредити знизився через окуповані території, проблеми з мінуванням значної кількості угідь та погіршенням економічної ситуації в цілому. Минулого року через Agroapp було подано на банки 1500 заявок на загальну суму 5 млрд грн. В основному фермери залучали фінансування через програму 5-7-9%. Ці кредити дешеві і видаються майже без застави. На посівну критично важливо було посіятися, тому фермери шукали найпростіші рішення, аби вчасно виростити і продати врожай. Сподіваємося, що наступний рік буде більш успішним для агровиробників», — зазначив CEO та засновник AgroApp Ярослав Смакота.

У нинішніх умовах кожен фермер та банк повинні звертати особливу увагу на розумне управління ризиками та визначення ефективних стратегій для забезпечення сталого розвитку сільського господарства в умовах війни, зміни ринкових умов та геополітичної нестабільності.
                                 
__________________________________________________________________________________

Для довідки: стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку